Būtent į jį smigo aštrios ketvirtadienį susirinkusių architektų kritikos strėlės.

Savivaldybėje dirbantiems kolegoms architektai priekaištavo dėl bendros vizijos nebuvimo ir todėl Alytuje gali statyti kas ką panorėjęs – net ir ryškiai rožinius namus.

Alytaus miesto savivaldybės Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjas Mindaugas Matažinskas architektų susiėjime nedalyvavo, o šio skyriaus vyriausioji specialistė Simona Vidūnaitė sakė, kad atmesti projektą vien dėl to, kad jis nepatinka architektams nėra teisinio pagrindo, nebent būtų priimtas atitinkamas tarybos sprendimas.

Bet architektas Donatas Dirsė įsitikinęs, kad Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriui paprasčiausiai trūksta atsakomybės.

„Jūs tikrai galite atmesti projektą, jeigu pastatas darko vaizdą. Visuose miestuose tas veikia, o pas mus nieko negalima padaryti. Jeigu pas mus bus oranžiniai, rožiniai namai, kuo mes pavirsime“, - kalbėjo D. Dirsė.

Matant vieną po kito Alytuje atsirandančius naujus objektus, kurie išsiskiria iš bendro miesto vaizdo, o kai kurie jų, anot architektų, neatitinka nei architektūrinių, nei urbanistinių reikalavimų, kiti atkreipia dėmesį savo „rėkiančiomis“ spalvomis, architektams kilo mintis įkurti architektų tarybą .

Visi sutartinai tvirtino, kad jų noras yra padėti, kad Alytuje daugiau nebebūtų daromos tokios klaidos, kaip iki šiol. Pavyzdžiui, probleminė Žalioji gatvė, menų inkubatoriaus pastatas „Menų pirtis“, dėl kurio aukštų skaičiaus buvo kilę daug diskusijų, ar naujai suprojektuotas pastatas, atsirasiantis rekonstravus buvusį karinį komisariatą, kuris, pasak architektų, bus rožinės spalvos.

Architektė Gailė Zimnickienė akcentavo, kad tam, jog bendras darbas būtų efektyvus ir naudingas miestui, savivaldybės Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyrius į architektų tarybą turi žiūrėti kaip į draugą, ne kaip į kontrolierių.

Architektų manymu, naujoji taryba turėtų patarti vyriausiajam miesto architektui priimant miestui svarbius sprendimus.

Kaip seksis tarybai dirbti, parodys laikas, o jau pirmą pavasario dieną miesto savivaldybėje įvyks antrasis architektų susitikimas.