Apklausos duomenimis, už tai, kad turtą vertintų tik kvalifikuoti specialistai, pasisako 74 proc. gyventojų. Tik 9 proc. mano, kad turto vertinimo paslaugą galėtų atlikti ir nekvalifikuoti asmenys, o 17 proc. šiuo klausimu neturi nuomonės.

Apklausą inicijavusios Lietuvos turtą ir verslą vertinančių įmonių asociacijos valdybos pirmininkas Kęstutis Kristinaitis sako, kad Lietuvoje kasmet parengiama apie 60 tūkst. turto ir verslo vertinimo ataskaitų, iš kurių didžiąją dalį sudaro nekilnojamojo turto vertinimo ataskaitos.

„(...) Kiekvienu atveju yra kritiškai svarbu turto objektą įvertinti profesionaliai ir objektyviai, kadangi tai padeda užtikrinti maksimalų skaidrumą rinkoje: apsaugoma nuo pernelyg sumažinamos ar kaip tik išpučiamos vertės, užtikrinamas tvarus finansavimas bei įsipareigojimų įgyvendinimas. Todėl Seime svarstomų teisės aktų pokyčiai gali atverti didžiulę erdvę manipuliacijoms“, – įspėja K. Kristinaitis.

Kol kas turto vertinimo paslaugas gali teikti tik tie aukštąjį išsilavinimą ir mažiausiai 3 metų darbo patirtį vertinimo srityje turintys asmenys, kurie yra išlaikę vertintojo egzaminą ir gavę kvalifikacinį vertintojo pažymėjimą.

Tačiau Seime rugsėjį pradėti svarstyti turto vertinimo reformos teisės aktai, pagal kuriuos ketinama panaikinti šių pažymėjimų galiojimą ir turto vertintojo profesijai keliamus reikalavimus – pagal įstatymo projektą turtą vertinti galės bet kas, turintis aukštąjį išsilavinimą ir nepriekaištingą reputaciją.

„Vien būstui įsigyti šalies gyventojai yra pasiskolinę beveik 12 mlrd. eurų, tačiau būtų nesąžininga užmiršti ir kitų dažnų situacijų, kai gyventojams prireikia turto vertinimo paslaugų – žemės sklypų sandorių, taip pat paveldėjimo ar skyrybų atvejų. Šiuo metu pasitikėjimas turto vertinimo ataskaitomis yra aukštas, procesai – nusistovėję ir sustyguoti. Išties sunku nuspėti, kokių pokyčių galima laukti šį profesinį lauką atvėrus labai plačiai“, – sako Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nario Kęstutis Kupšys.

Už tai, kad turtą vertinti turėti kvalifikuoti specialistai, visuomenės apklausoje pasisakė 83 proc. aukštąjį išsilavinimą įgijusių respondentų. Kvalifikuotiems turto vertintojams prioritetą teikia ir didžiausias, per 1 tūkst. eurų mėnesio pajamas vienam šeimos nariui gaunantys namų ūkių atstovai: 85 proc. jų nori matyti kvalifikuotus specialistus.

Spinter tyrimai“ apklausą atliko šiemet gegužės 19-26 dienomis, joje dalyvavo 1009 dalyviai, kurių amžius sudarė 18–75 metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją