Pranašauja Druskininkų sėkmę

Į naująjį kompleksą, kurį sudaro viešbutis, tarptautinius SPA klasifikacijos standartus atitinkantis gydomojo SPA centras su mineralinio vandens procedūromis ir baseinais, restoranas, „SPA Vilnius Group“ investavo beveik 16 mln. litų.

„Prieš dešimtmetį „SPA Vilnius“ Druskininkuose tapo pirmuoju šio kurorto atgimimą išpranašavusiu vieversiu. Dabar su tokiu pat entuziazmu atveriame sveikatingumo centro Anykščiuose duris“, – paralelių įžvelgė „SPA Vilnius“ generalinis direktorius Valdas Trinkūnas.
Anuomečių poilsio namų „Anykščių šilelis“ teritorijoje įkurtas kompleksas „SPA Vilnius Anykščiai“ tapo savotiška jungtimi tarp sena ir nauja.

1989 metų statybos buvusio viešbučio pastate po rekonstrukcijos įsteigtas 4 žvaigždučių kategorijos viešbutis, o jo kaimynystėje iškilo baseinų ir pirčių korpuso priestatas. „SPA Vilnius Anykščiai“ komplekso išskirtinumu tapo naujai pastatytas 1442 kvadratinių metrų ploto elipsės formos netaisyklingo kūgio tūrio baseinų ir pirčių priestatas, kurį su senuoju pastatu jungia įstiklinta galerija.

Anykščių SPA centro projektą rengusi SP architektų grupė (projekto autorius – architektas Saulius Pamerneckis, architektai Vytautas Pliadis, Marius Bliujus, Vitalijus Rudokas, interjero autorė architektė Gintė Pamerneckienė) turi nemažą tokio pobūdžio darbų patirtį. Ši komanda dirbo ir su „SPA Vilnius Sana“ projektu.

Forma primena kankorėžį

„Šis darbas leido įgyvendinti seną svajonę sukurti „SPA Vilnius“ gamtoje, Lietuvos miške. Šalia, faktiškai už langų – Anykščių šilelis, tad norėjosi kuo labiau įsileisti tą gamtą ir į viešbutį, ir į baseino pastatą. Manau, tai pavyko. Net plaukdamas baseinu matai pušis ir jautiesi lyg po atviru dangumi“, – teigė interjero architektė G. Pamerneckienė.

Projekto autorius architektas S. Pamerneckis pasakojo, kad rekonstruojamo senojo pastato architektūra faktiškai nepakito. „Nors buvo įvairių minčių, nusprendėme išsaugoti pagrindinius statinio tūrius ir charakterį, kurie atliepia ano laikotarpio stilistiką. Tačiau baseino pastatą projektavome įdomesnį, jam pasirinkome nestandartinę elipsės formą. Kadangi gamtos veiksnys buvo labai svarbus, siekėme, kad objektas darniai įsikomponuotų į bendrą erdvę, kad tas baseino tūrio įvaizdis nebūtų svetimas. Galima sakyti, kad išraiška ir stilistika pastatas primena kankorėžį. Naudojamos trikampės formos dėkingos tuo, kad formuojant tūrį leidžia sukurti perėjimą, tad nesimato laužytų ovalo linijų“, – aiškino S. Pamerneckis.

Tam, kad iš bendro konteksto pastatai pernelyg neišsiskirtų, jiems parinktos dvi dominuojamos, prie gamtinės aplinkos derančios spalvos – tamsiai pilka ir gelsvai rausva.

Nestandartinių sprendimų nesibaido

Senojo pastato rekonstrukcijos ir naujojo statybų darbus įgyvendinusio generalinio rangovo – bendrovės „Conresta“ – direktoriaus pavaduotojas gamybai Ernestas Šeženis pripažino, kad šiame projekte iššūkių nestigo. „SPA pastatas išskirtinis ir architektūriškai, ir statybų požiūriu – čia daug sudėtingų sprendimų, mazgų. Įgyvendinti tokius architektūrinius sumanymus pasitaiko ne itin dažnai, tačiau nesibaidome nestandartinių sprendimų, nes jie suteikia galimybę tobulėti“, – kalbėjo pašnekovas.

Rekonstruojant senąjį pastatą siekta pagerinti funkcinį patalpų ryšį, tad buvo demontuotos senosios pertvaros, taip pat pagilintas rūsys, įrengti du liftai ir pastatytas papildomas penktas aukštas.
„Šis statinys irgi turi įdomių architektūrinių akcentų – tai jo fasade įrengti įgilinimai su pašvietimu. Sutemus įstrižai per visą fasadą krintanti šviesa atrodo išties įspūdingai. Tačiau suformuoti tokias siauras nišas – daug darbo ir kruopštumo reikalaujanti užduotis“, – aiškino E. Šeženis.

Architektų viziją pavertė realybe

Pašnekovas pripažino, kad įgyvendinant „SPA Vilnius Anykščiai“ projektą daugiausia išmonės ir profesionalumo pareikalavo metalinio elipsės formos kupolo konstrukcija. „Pirmiausia jį teko apšiltinti, o kad būtų hermetiškas, sandarus – virš jo buvo formuojamas dar vienas karkasas. Šis buvo tvirtinamas prie pagrindinio kupolo, kad konstrukcija atlaikytų vėjo apkrovas. Buvo priimti sprendimai, kurie padėjo išvengti šalčio takelių atsiradimo. Virš karkaso buvo formuojami vadinamieji spygliai, pagaminti iš atskirų segmentų – jie turėjo idealiai sueiti į norimą formą. Tai labai sudėtingas ir didelio preciziškumo reikalaujantis darbas“, – pripažino bendrovės „Conresta“ atstovas.

Ventiliuojamiesiems fasadams buvo tiektos skirtingų gamintojų aukšto slėgio laminato (HPL) plokštės. Bendrovė „Exterus“ tiekė itin aukštos kokybės pilkos spalvos HPL plokštes „Fundermax“, kurios pasižymi ypatingu tvirtumu, atsparumu aplinkos poveikiui, blukimui, be to, nuo šių plokščių lengvai nuplaunami grafičių dažai. Šios ypatybės garantuoja, kad „Fundermax“ plokštėmis apdailintas fasadas bus patvarus ir ilgai išliks estetiškas.

Sveikatinimo ir vandens procedūrų pastate suprojektuoti suaugusiųjų, vaikų, masažinis, taip pat vertikalių vonių baseinai, dvi pirtys, hamamas, įvairios buitinės patalpos. Kai kurioms erdvėms įrengti prireikė specifinių statybininkų įgūdžių. „Baseinai – palyginti nedideli, tačiau originalios formos: su lekalais, raitytų formų. Senojo pastato rūsyje esančio terapinio druskų kambario įrengimą apsunkino reljefinės lubos ir sienos“, – prisiminė E. Šeženis.

Atsisakė bambukų ir palmių

Interjero architektė G. Pamerneckienė teigė, kad vadovaujantis idėjine koncepcija atliekant apdailą stengtasi vengti to, kas įprastai laikoma SPA analogu: bambukai, palmės ir pan. „Bandėme parodyti, kad labai gražus gali būti ir lietuviškas SPA, jis nebūtinai turi būti siejamas su atogrąžų ir šiltaisiais kraštais“, – kalbėjo G. Pamerneckienė.

Prioritetas buvo teikiamas ilgaamžėms, natūralioms, ekologiškoms, lengvai prižiūrimoms ir valomoms medžiagoms. Vienas pagrindinių apdailos elementų – natūralaus ąžuolo faneruotė.
„Dažniausiai žmonės prabangą sieja su paauksavimais, aksomu ir panašiais dalykais – čia tokių tikrai nėra. Kuo daugiau ekologijos, puoselėjamas gamtos įvaizdis, puikus aptarnavimas – štai į ką orientavomės. Interjeras – nuosaikus, sakyčiau, lietuviškas su skandinaviškais motyvais, kai kur suskamba lengvi etnomotyvai“, – komentavo kūrėja.

Interjero ir eksterjero apdailos medžiagų bendrovės „Vaineta ir partneriai“ komercijos direktorius Neividas Biriukovas tvirtino, kad naujajame „SPA Vilnius Anykščiai“ pasitaikė ne itin dažna galimybė įgyvendinti novatoriškus ir unikalius sprendimus. „Iš mozaikinių keraminių plytelių buvo sukurti individualaus piešinio kilimai. Šių plytelių formatas – vos 1 kvadratinis centimetras, vaizdžiai tariant, tai prilygtų nuotraukos pikseliui. Dizaino požiūriu jų panaudojimas – neribotas“, – pasakojo pašnekovas.

Plytelėse – smėlis ir žolė

Šis italų gamintojo „Appiani“ produktas skirtas būtent SPA sektoriui – plytelės yra tvirtos, pasižymi užapvalintais kampais ir atitinka kitus specifinius jų eksploatavimui keliamus reikalavimus. Ne veltui tokias plyteles galima išvysti didžiausiuose Lietuvos SPA centruose, vandens parkuose. „Šiuo atveju užsakovai ne rinkosi kainą, bet investavo į kokybę“, – pripažino N. Biriukovas.

Kompleksą „SPA Vilnius Anykščiai“ papuošė 8 tokių plytelių mozaikų paveikslai, kuriems buvo pasirinkta gamtiškoji „verde“ paletė – žalsvi ir samanų atspalviai.

Anot N. Biriukovo, dar vienas įdomus Anykščių SPA interjero akcentas – viešbučio vestibiulyje iš modulinių 50 x 50 centimetrų matmenų plytelių suformuotas kilimas, kuriame pasiektas pereinamasis spalvų efektas – iš smėlio į žolės. Šiam sumanymui įgyvendinti buvo panaudota viena naujausių „Interface“ modulinių plytelių serijų.

„Pastaruoju metu ypač akcentuojame modulinių plytelių sprendimus. Pats produktas pasaulyje nėra naujovė, jis žinomas ir Lietuvoje. Tik iki šiol modulinės plytelės dažniau būdavo naudojamos biurų apdailoje, tačiau pamažu jų pritaikymas plečiasi ir viešbučių sektoriuje“, – pastebėjo bendrovės „Vaineta ir partneriai“ komercijos direktorius N. Biriukovas.

Baldai atkeliavo iš 10 šalių

Baldų tiekimo konkursą laimėjusios bendrovės „Vadasiga“ direktorius Vaclovas Daukintis teigė, kad šis projektas buvo įsimintinas ir apimtimi, ir specifika. „Įprastai užsakymuose dominuoja vienarūšė produkcija, o šiuo atveju vien baldų buvo daugiau kaip 100 skirtingų pozicijų. Taip pat teko rūpintis natūralaus ąžuolo lukšto plokščių tiekimu ir montavimu. Jomis buvo dekoruota daugiau kaip 1200 kvadratinių metrų ploto sienų. Taigi produktų paieškos pagal konkursą, tiekimas, logistika, užsakymai įmonei tapo rimtu savo pajėgumų išbandymu ir įrodymu, kad sugebame valdyti ir įgyvendinti tokius projektus per gana trumpą laiką. Šis darbas buvo labai įdomus, manau, kad kartu su architektais ir užsakovais pasiekėme puikų rezultatą“, – kalbėjo V. Daukintis.

Į Anykščių SPA kompleksą baldai atkeliavo iš 10 pasaulio šalių – geografija driekiasi nuo Europos valstybių iki Jungtinių Amerikos Valstijų bei Indonezijos. Įgyvendindama šį projektą, bendrovė „Vadasiga“ į pagalbą pasitelkė ir penkis Lietuvos subrangovus.

Baldų tiekėjams buvo suformuoti konkretūs kriterijai, susiję ir su gaminių kokybe, ir medžiagiškumu, ir su dizainu. „Vienas svarbiausių reikalavimų – natūralios medžiagos: medžio faneruotė, audiniai, kaip antai vilnos gobelenai. Kai kurių baldų dizainas sukurtas prieškariu ir pokariu, taigi buvo atsigręžta į senąsias dizaino tradicijas. Užsakovai ir projektuotojai orientavosi į kokybę „nuo... iki“: pradedant lovomis, kurių čiužiniai turėjo būti ypač patogūs, baigiant SPA baldais, masažo gultais, kuriems keliami specifiniai reikalavimai. Pagrindinis šio projekto tikslas – žmogaus sveikatinimas, o kokybė ir sveikata čia – viena filosofija. Negali būti tik dalis kokybės ir naudos sveikatai“, – pripažino „Vadasigos“ direktorius V. Daukintis.

Duoklė ekologiškiems sprendimams

Bendrovės „Gaudrė“, kuri komplekse „SPA Vilnius Anykščiai“ rūpinosi šviesos sprendimais, direktorius Vladislavas Mickevičius pripažino, kad tai vienas įdomiausių ir technologiškai pažangiausių pastarųjų metų visuomeninių projektų. „Svarbu, kokie apšvietimo sprendimai arba kokie šviesos šaltiniai naudojami, jų spalvų perteikimas, energinis efektyvumas, kiti techniniai kokybės parametrai. Be abejo, sunkiausia užduotis buvo iškelta architektei – ji turėjo suderinti rekreaciją, gamtą ir funkciją“, – kalbėjo V. Mickevičius.

Anykščių SPA komplekse dominuoja šviesos diodų (LED) šaltiniai, tačiau, „Gaudrės“ vadovo pastebėjimu, ar tai būtų restoranų, holų erdvės, ar procedūrų kabinetai – jie pritaikyti daugiau kaip netiesioginės šviesos šaltiniai.

„Naudojome ir halogenines lemputes, nes jų šviesos spektras ir kokybė gerai tiko kuriamai koncepcijai. Be to, žmonėms tai priimtinas šviesos šaltinis. Dirbtinis apšvietimas naudojamas ne dienos metu, o vakare, kai patalpose trūksta natūralios šviesos. Vakare aktualus šviesos šaltinio šiltumas, teisingas spalvų atkartojimas, o halogeninės lempos tokiai aplinkai – pats tas. Be to, šiandien galima rinktis ir efektyvius halogeninius energiją taupančius gaminius“, – kalbėjo V. Mickevičius.

SPA komplekse ne tik naudojami taupūs šviesos šaltiniai, bet ir įdiegtas geoterminis šildymas. Interjero architektės G. Pamerneckienės teigimu, „SPA Vilnius Anykščiai“ visomis prasmėmis įkūnija žaliąją SPA filosofiją.

„Didžiausias dėmesys skiriamas ekologijai ir energijos ekonomijai. Energiją taupantis pastatas tuo pačiu saugo gamtą, kurią SPA centras deklaruoja kaip visų procedūrų ir sveikatinimosi pagrindą“, – teigė architektė.