Visų šių projektų vertė - per 21 mln. litų. Miesto centras išraustas net per Europos vyrų krepšinio čempionatą. Didžioji dalis darbų turėtų būti atlikta iki metų pabaigos. Tačiau jau šiandien, specialistų teigimu, ryškėja būsimas brokas, kuriam neskubama užkirsti kelių. Projektuose numatyti brangūs statiniai rangovo iniciatyva keičiami pigesniais. Rotušės aikštės danga kelia įtarimų dėl ilgaamžiškumo.

Granito trinkelės - iš Kinijos

Rotušės aikštė betoninėmis trinkelėmis buvo išklota prieš penkiolika metų. Miestiečių pastebėjimu, šios trinkelės aikštėje dar galėjo tarnauti daugelį metų, nes didelių duobių ir dangos susidėvėjimo daug kas neįžvelgė, o europines lėšas buvo galima panaudoti kitiems miesto objektams tvarkyti.

Tačiau buvusios miesto valdžios apsisprendimas buvo neginčijamas, ir imtasi iš naujo tvarkyti Rotušės aikštę. Miesto visuomenės, architektų žodis nulėmė, kad daugiau kaip už 3 mln. litų rekonstruojamoje aikštėje ir jos aplinkinėje teritorijoje neliktų ankstesniame projekte numatytos arkos, vienu metu įgavusios net kartuvių pavadinimą.

Pakoregavus projektą, aikštėje turės padaugėti želdinių, taip pat atsiras šviestuvų gėlynuose. Bet klojamos naujos šviesios granito trinkelės, regis, niekam neužkliūva. Jei kam ir užkliūva, tik tarpusavyje aptariama, viešai pasakyti neišdrįstama.

„Alytaus naujienų” pakalbintas daugiau kaip dvidešimt metų akmens gaminių srityje dirbantis Motiejus Jakubauskas, Alytaus rajone Miklusėnuose veikiančios bendrovės „Sonetas ir Ko” direktorius, kaip ir dažnas miestietis pirmiausia iškėlė klausimą, ar negalėjo stovėti Rotušės aikštės danga dar nejudinta: „Betoninės trinkelės buvo pritaikytos mūsų sąlygoms. Jei ir subyrėtų, mūsų cementu ir žvyru vėl būtų galima sutvarkyti. Dabar klojamos trinkelės greitai nuo dulkių, užkritusių medžių lapų pakeis spalvą. Kadangi pas mus per metus yra apie penkiasdešimt žiemos ciklų - užšalimų ir atšilimų, jos greitai pradės trupėti. Tai minkštas akmuo, turintis didelį vandens geriamumą.”

Statybos skyriaus vedėjo Sigito Stumbro teigimu, pagal dokumentus naujos trinkelės yra sertifikuotos. Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbus atliekančios Vilniaus bendrovės „Luidas” generalinis direktorius Algimantas Ulickas, paklaustas apie kiniško granito patikimumą, sakė, kad užsakovas - savivaldybė - gali trinkelėms ištirti pasisamdyti laboratoriją, jei kyla neaiškumų. O kokių trinkelių norima, „Luido” vadovo tvirtinimu, užsakovas numato projekte.

Ar neatsitiks kaip sostinės Gedimino prospekte?

Kai tik prasidėjo Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbai, aptariant projektą ne kartą buvo pabrėžiamas šiuos darbus laimėjusios Vilniaus bendrovės „Luidas” išskirtinumas. Ji rekonstravo net sostinės Gedimino prospektą.

Tačiau šiandien akivaizdu, kad nepraėjus nė pusantrų metų nuo rekonstruoto prospekto atidarymo, grindinio plytelės ėmė skilinėti ir trupinėti. Jos taip pat kiniškos, nepritaikytos Lietuvos klimatui, joms lietuviška žiema tiesiog pražūtinga.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto statybinių medžiagų laboratorijos specialistai nustatė Gedimino prospekto trinkelių didelį vandens įgeriamumą, dėl kurio mažėja jų atsparumas.

Sostinėje tai padaryta kiniškoms plytelėms ėmus trupėti. Negi niekam iš miesto savivaldybės atsakingų specialistų nebuvo žinomas kiniškų plytelių byrėjimas Gedimino prospekte, kad kiltų mintis klojamas plyteles Rotušės aikštėje patikrinti specialioje laboratorijoje?

Abejonės dėl darbų kokybės

Praeinantieji pro rekonstruojamą Rotušės aikštę stebisi jau kreivai šleivai sudėtomis trinkelėmis. O moterys baiminasi, kad tokiu grindiniu negalės vaikščioti su aukštakulniais.

Savivaldybės atstovai taip manančiuosius ramina, kad trinkelės bus suvoluotos, ir tarpai tarp jų užsilygins.

Kad Rotušės aikštę tvarkantis „Luidas” turi tam tikrų finansinių sunkumų, liudija vykstantys teisminiai ginčai dėl bendrovės restruktūrizavimo. Šių ginčų nepaneigė ir „Luido” generalinis direktorius, bet neatskleidė, kieno prašymu ir ko siekiant norima bendrovę restruktūrizuoti. Iškyla klausimas, ar po restruktūrizavimo išliks Rotušės aikštę rekonstruojanti įmonė, pagal teisės aktus suteikianti garantiją atliktiems darbams ir per tą laiką turinti ištaisyti broką.

Dėl darbų kokybės Rotušės aikštėje kyla abejonių ir dėl kitų dalykų. Trinkeles kloja jauni, patirties neturintys darbuotojai. „Luidas” nuo kovo mėnesio priima į darbą ir Alytaus darbo biržoje registruotus asmenis, pavyzdžiui, betonuotojus, kelių darbininkus. Vien per rugpjūtį iš biržos įdarbinta 10 žmonių.

Butaforinis akmuo kelia siaubą

Senamiesčio skverą ir aplinkines gatves daugiau kaip už 9 mln. litų tvarko savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusios dvi Alytaus bendrovės - „Alkesta” ir „Kortas”. Kaip subrangovas čia akmens darbus atlieka „Sonetas ir Ko”. Pastarajai įmonei pagal projektą šiuo metu užsakomas ant atraminių sienelių pagal projektą numatytas užkloti skalūnas arba, kaip sakė „Soneto ir Ko” direktorius, butaforinis akmuo iš grunto, dulkių ir molio nuosėdų.

„Tai minkštas akmuo, jis greitai suskils, nes lauko sąlygoms netinkamas kloti. Nenorėdami, kad šis akmuo pradėtų greitai trupėti, kas gresia Rotušės aikštės trinkelėms, mes, vadovaudamiesi Civiliniu kodeksu, apie skalūno tinkamumą įspėjome rangovus”, - sakė M.Jakubauskas.

„Sonetas ir Ko” sutinka butaforinį akmenį ant Senamiesčio skvero, Kauno ir Vilniaus gatvių žiedo atraminių sienelių pakeisti gerokai brangesniu granitu už skalūno kainą. Tačiau su tuo nesutinka savivaldybė, nes pažeistų projektą ir dėl europinių lėšų panaudojimo ne pagal projektą grėstų Centrinės projektų valdymo agentūros, Viešųjų pirkimų tarnybos sankcijos. Tik ar kažkas iš savivaldybės administracijos bandė derėtis su šiomis institucijomis dėl projekto pakeitimų, būtinų atraminių sienelių ilgaamžiškumui?

Principus parodė rangovas?

Jei savivaldybės administracija dėl Senamiesčio skvero ir aplinkinių gatvių sutvarkymo projekto baiminasi pakeitimų dėl darbų patikimumo, miesto centro viešųjų erdvių atnaujinimo projekto vykdymą laimėjęs rangovas savo ruožtu ėmėsi keisti projektą.

Minėtų erdvių, besiribojančių su Pulko, Birutės, Sporto, S.Dariaus ir S.Girėno, Vilniaus, Ugniagesių gatvėmis ir Laisvės angelo aikšte, atnaujinimo projektą vykdo kauniečių bendrovė „Kelių remonto grupė” daugiau kaip už 8 mln. litų.

Miesto savivaldybės administracijos statybos skyriaus specialistų teigimu, pagal projektą gatvėse turi būti statomi anoduoto aliuminio šviestuvai, kurio vieno komplekto kaina - apie 17 tūkst. litų. Pinigų suma įspūdinga, nes tokių šviestuvų norėjo buvusi miesto valdžia.

Negi rangovas parodė savo principus ir sumažino buvusios valdžios norus, pradėdamas statyti plieninius kur kas pigesnius šviestuvus?..

Prieš faktą statoma savivaldybė arba turi prašyti statyti brangius šviestuvus pagal projektą, už ką sulauktų miestiečių kritikos, arba turi būti koreguojama sutartis su rangovu mažinant projekto kainą. Bet kaip į tai reaguos Centrinė projektų valdymo agentūra, Viešųjų pirkimų tarnyba?

Tikriausiai teisūs miesto tarybos nariai, praėjusią savaitę vykusiame posėdyje pareiškę, jog savivaldybės administracijoje trūksta projektus sugebančių valdyti specialistų. Miesto centre suprojektuota brangių, įtartinos kokybės darbų, ir jeigu jie visi bus įvykdyti, Dzūkijos sostinė įtartinai pagražės tik trumpam.