Apleido „Varpo“ gimnaziją

Klaipėdos savivaldybė atsidūrė prieš faktą – sustojo renovacijos darbai „Varpo“ gimnazijoje. Iki naujų mokslo metų likus vos mėnesiui, nebaigtas fasado šiltinimas bei elektros instaliacijos darbai 12 kabinetų.

„Paskutiniai darbai vyko birželį, pastaruoju metu objekte jokio judėjimo į priekį nebuvo, nors vasara – tinkamiausias metas remontuoti mokyklą. Pastebėjome, kad darbininkai patys traukiasi iš objekto, todėl inicijavome vienašališką sutarties nutraukimą“, – neslėpė Klaipėdos savivaldybės Projektų atrankos ir analizės poskyrio vedėja Skaidrė Raudytė.

Sutartis nutraukiama nuo šių metų rugpjūčio 6 dienos, nes apie sprendimą savivaldybė bendrovę turėjo įspėti prieš 30 dienų.

„Saugiklių tokiems atvejams nelabai turime: yra sutartis, ir mes savo veiksmus planuojame pagal sutartį. Jeigu nevykdomi darbai, mes vienašališkai ją nutraukiame ir skelbiame naujus rangos konkursus darbams pabaigti“, – situaciją aiškino Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

„Nepagaunamieji“ vadovai

Savivaldybės vadovai pripažino, kad ilgą laiką „Adakrio“ atstovai neatsakinėjo į skambučius, apie esamą padėtį buvo neinformuoti ir patys darbuotojai, atnaujinantys gimnaziją. Esą maždaug mėnesį truko aiškinimasis su „Adakrio“ atstovais, kodėl nevyksta darbai.

„Situaciją apsunkino tai, kad savininkas yra ne Lietuvoje. Pavyko susisiekti su įmonės buhaltere, su dar keliais atstovais, bet tie žmonės bendrovėje sprendžiamojo balso neturi. Tada teko vienašališkai nutraukti sutartį“, – pasakojo R.Zulcas.

Ne ką daugiau pavyko iš bendrovės atstovų išgauti ir dienraščiui „Klaipėda“.

– Kaip susisiekti su jūsų įmonės vadovybe?

– Kad mūsų generalinis direktorius yra islandas.

– Bet telefonu neatsiliepia nei generalinio direktoriaus pavaduotojas, nei techninis direktorius, nei direktorius kelių statybai...

– Matote, vienas turi biuletenį, kitas atostogauja, trečias irgi turi biuletenį. Visi šiuo metu nedirba.

Milijonai nesuviliojo

Apie tai, kad statybų bendrovė turi bėdų, konkurso metu žinojo ir Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija, nes buvo nurodoma, kad „Adakris“ – restruktūrizuojama įmonė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės teigimu, konkurse dėl mokyklos renovacijos „Adakris“ buvo trečias ar ketvirtas laimėtojų sąraše.

Pirmąsias vietas laimėjusios bendrovės atsisakė pasirašyti sutartis, esą jiems mokykla – per menkas objektas už 3,7 mln. litų.

„Jie turėjo didesnius objektus, tad restruktūrizuojamos įmonės pasiūlymas mums buvo paskutinė viltis. Džiaugėmės, kad jie pasirašė sutartį, nes mums buvo galutinis terminas pateikti paraišką ES finansavimui gauti“, – pasakojo A.Velykienė.

Tačiau šiuo metu įmonė darbų nebevykdo. Savivaldybė užfiksavo tai, kas padaryta, ir skubiai skelbia konkursą likusiems darbams atlikti. Didžiausia bėda, jog mokykla aptaisyta šiltinimo medžiaga, bet nėra apsauginių plokščių, todėl kyla rizika, kad, ėmus lyti, nepataisomai sudrėks sienos.

„Gavau raštą, jog subrangovai, priešgaisrinės sistemos įrenginių bendrovė nori išsimontuoti įrangą, nes „Adakris” jiems nesumokėjo. Mes pateikėme atsakymą, kad tai yra savivaldybės turtas ir viskas turi likti savo vietose“, – teigė A.Velykienė.

Nebaigė ir Botanikos parko

Statybos bendrovei „Adakris“ restruktūrizavimo byla iškelta 2009 metų liepos 3 d.

Nepaisant to, po trijų savaičių bendrovė sėkmingai pasirašė sutartį su Palangos savivaldybe dėl Palangos miesto ir Šventosios seniūnijos gatvių, dviračių takų ir kvartalinių pravažiavimų duobių taisymo.

Sutarties suma – 128 tūkst. litų, darbus atlikti „Adakris“ įsipareigojo per tris mėnesius.

Tų pačių metų rugpjūčio 3 d. bendrovė laimėjo dar vieną konkursą už 3,5 mln. litų Palangos botanikos parko renovacijai. Sutartis galiojo trejus metus, iki šių metų gegužės.

Tačiau įmonė įsipareigojimų įgyvendinti jau nebepajėgė.

„Šiuo metu „Adakris” jokių darbų Palangoje neatlieka. Anksčiau jie turėjo daug užsakymų. Paskutinis buvo Palangos botanikos parkas. Darbų nepabaigė. Baigiamiesiems mes paskelbėme naują konkursą“, – patvirtino Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus.

„Adakrio“ neišgelbėjo ir dar vienas užsakymas papildomiems darbams Palangoje už daugiau nei pusę milijono litų tame pačiame Botanikos parke.

Klaipėdos apygardos teisme šiai bendrovei yra iškelta ne viena byla – ir dėl bankroto iškėlimo, ir dėl darbo santykių, ir dėl skolų.

B.Martinkaus teigimu, tai – ne pirmas atvejis Palangoje. Esą yra buvę, kai nepabaigusi vaikų darželio remonto viena įmonė bankrutavo.

„Yra rizikos faktorius“

Klaipėdoje panašus atvejis irgi buvo, kai dėl bankrutuojančios įmonės teko keisti rangovus. Taip nutiko plečiant Lėbartų kapines. Savivaldybė turėjo nutraukti sutartį dėl to, kad rangovas bankrutavo.

„Problema ta, kad stringa projektas, reikia ieškoti, kas jį pabaigs. Vėl reikia skelbti konkursą, mes turime laikytis visų procedūrų, gaištamas laikas, tai užtrunka du tris mėnesius“, – problemą dėstė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Viačeslavas Karmanovas.

Dėl restruktūrizuojamų įmonių savivaldybės vadovaujasi Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijomis. Jeigu anksčiau vyravo nuostata atmesti restruktūrizuojamų bendrovių pasiūlymus, tai dabar atvirkščiai – tokios įmonės gali dalyvauti viešuosiuose konkursuose.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) paskelbė išaiškinimą, kuriame nurodoma, kad konkurso dalyvio pasiūlymas gali būti atmetamas, jei bendrovei iškelta bankroto byla arba ji yra restruktūrizuojama.

„Tai nuspręsti gali perkančioji organizacija. VPT rekomenduoja kiekvieną konkretų atvejį analizuoti atskirai ir spręsti, ar tiekėjas gali įgyvendinti prisiimtus įsipareigojimus. Tačiau prašoma dirbtinai neriboti konkurencijos“, – teigė Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė Aušra Pocienė.

„Vis dėlto, kai tokia bendrovė laimi konkursą, yra tam tikras rizikos faktorius, gali būti, kad projektas nebus vykdomas laiku, atsiranda nemažai problemų, kai įmonė yra ant bankroto ribos. Pas mus vienas kriterijų – žemiausia kaina ir kad įmonė atitiktų bent minimalius kvalifikacinius reikalavimus“, – tikino V.Karmanovas.

„Adakrio“ vizitinė kortelė

Bendrovės moto: „Laikomės duoto žodžio – visada“.

Savo tinklalapyje bendrovė „Adakris“ pristatoma kaip viena pajėgiausių ir sparčiausiai augančių Vakarų Lietuvos statybinių įmonių.

Bendrovė įkurta 1993 m.

1999 m. pramonininkų konfederacijos skelbtame sėkmingiausiai Lietuvoje dirbančių įmonių konkurse tarp statybinių įmonių buvo pripažinta dirbančia sėkmingiausiai, pateko tarp 20 geriausių įmonių.

2007 m. bendrovėje dirbo beveik 400 darbuotojų, 2010 m. – jau tik 150.

2007 m. bendrovės apyvarta siekė apie 90 mln. Lt, 2010 m. jau tik – apie 22 mln. Lt.

Naujesnių duomenų nėra.

Bankrotų statistika

2011 m. penktadalis visų bankroto procesų pradėta statybos (260) įmonėse.

1993–2011 m. bankrotas buvo paskelbtas 11 583 įmonėse ir 15 bankų.

Bankroto procesai baigti 7 660 įmonių ir 14 bankų.

Iš šių įmonių 7 451 bendrovė likviduota.

3 923 įmonėse bankroto procesai dar vyksta.

Dėl 1993–2011 m. įvykusių bankrotų darbo neteko 127 650 darbuotojų.

Šiuo metu Klaipėdos apskrityje bankroto bando išvengti – yra restruktūrizuojama 16 įmonių, 5 bendrovės į šį sąrašą įtrauktos šiais metais.