17 apklausoje dalyvavusių ekonomistų yra optimistiškesni ir pagyvėjimą NT rinkoje mato po metų, dar 6 mano, kad sąstingis nesitrauks ketverius, o vienas, kad penkerius metus.

Paklausti, kiek, jų nuomone, NT realiai kainuos po penkerių metų, dauguma didelių svyravimų neprognozavo: 16 mano, kad kainos bus iki 10 proc. mažesnės nei dabar, 24 – panašios kaip dabar, o 32 mano, kad bus iki dešimtadalio didesnės.

25 apklausoje dalyvavę ekonomistai po penkerių metų tikisi, kad NT kainos Lietuvoje bus daugiau nei 10 proc. didesnės, lyginant su šiandieninėmis.

Didžiausio Lietuvoje komercinio banko SEB prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, taip pat dalyvavęs apklausoje DELFI anksčiau sakė, NT nuosmukio nelaikantis ilgalaikiu ir mano, kad jis galėtų užtrukti apie metus.

Tačiau analitikas pabrėžia, kad kalba eina apie kainas, kurios maždaug po metų, jo prognozėmis, turėtų nustoti kristi. O sandorių skaičius greičiausiai taip greitai nesugrįš į buvusį lygį.

„Pagrindinis argumentas yra tas, kad šiuo metu krentant NT kainoms ir kartu gana greitai augant visoms kitoms kainoms, sparčiai atsistato santykinės kainos tarp NT ir visų kitų prekių bei paslaugų. Atsistačius šiems santykiams ir statybos bendrovėms sumažinus naujų būstų pasiūlą, manau, pasiūla ir paklausa galėtų pradėti surasti viena kitą ir kainų kritimo procesas turėtų nustoti egzistuoti", – prognozavo analitikas.

Anot G. Nausėdos, ir užsienio šalių praktika rodo, kad retai NT nuosmukiai užtrunka ilgiau nei dvejus metus.

„Hansabanko" Finansų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas mano, kad NT kainos ateinančius trejus metus tolygiai mažės maždaug po 5-7 proc. kasmet, o į prieš kritimą buvusį lygį jos galėtų sugrįžti po 3-5 metų.

„Aš manau, kad po penkerių metų NT kainuos panašiai, kaip ir dabar. Nematau priežasčių, kodėl turėtų kainuoti daugiau ", – DELFI sakė jis.

„Danske Bank" vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė DELFI sako esanti prie manančiųjų, kad NT sąstingis truks trejus metus ir atsigaus kartu su visa ekonomika po Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo.

„Matyt, kad 2011 m. bus ir ekonomikos, ir NT rinkos atsigavimo laikotarpis. Atsigavimui priežasčių yra, nes paklausos potencialas dar nėra galutinai išnaudotas, žmonės gyvena nemoderniuose būstuose, kurie neatitinka dabartinių standartų", – tvirtino ji.

Analitikė mano, kad realios būsto kainos, įvertinus infliaciją, po penkerių metų bus iki 10 proc. mažesnės.

Kiek, jūsų nuomone, truks sąstingis Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje?
Pusę metų
Metus17
Dvejus metus51
Trejus metus29
Ketverius metus6
Penkerius metus1
Ilgiau nei penkerius metus

Jūsų nuomone, po penkerių metų nekilnojamasis turtas (vertinant realiomis pardavimo kainomis):
Bus daugiau nei dešimt procentų pigesnis nei šiandien3
Bus iki dešimt procentų pigesnis nei šiandien16
Bus panašus kaina į šiandienį24
Bus iki dešimt procentų brangesnis nei šiandien32
Bus daugiau nei dešimt procentų brangesnis nei šiandien25

Naujame žurnalo VALSTYBĖ numeryje taip pat skaitykite:

- Degalų akcizas: mažinti, o gal... didinti?

- Lietuvos oro uostų plėtra: trys viename...

- Ar Darius Mockus įveiks Nerijų Numavičių?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją