Elektroninis laiškas su raginimu iki sausio 14 dienos Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) išsiimti verslo liudijimus darbuotojus pasiekė sausio 4 dieną.

„Mes, žemiau pasirašę UAB „Krašto spauda“ darbuotojai, pranešame, kad nesirengiame dirbti pagal verslo liudijimus, nes tai yra neteisėta“, - teigiama bendrovės „Krašto spauda“ generalinio direktoriaus pareigas einančiam Žanui Panovui ir „Balsas.lt leidiniai“ direktorei Aušrai Kurtkutei adresuotame kolektyviniame pareiškime.

Bendrovė „Krašto spauda“ valdo laikraščius „Valstiečių laikraštis“ ir „Gimtasis kraštas".

Bendrovės darbuotojai VMI teigia išgirdę, kad Lietuvos įstatymai nenumato galimybės dirbti žurnalisto, dizainerio–maketuotojo, kalbos redaktoriaus, dailininko darbą pagal verslo liudijimą. „Jeigu VMI nustatytų, kad asmuo dirba žurnalisto, dizainerio–maketuotojo, kalbos redaktoriaus, dailininko ir pan. darbą, o yra išsiėmęs verslo liudijimą vertimo veiklai (įskaitant nedidelės apimties spausdinimą), jam gali būti skiriama 500-1000 litų bauda“, - sakoma pareiškime.

Pareiškime atkreipiamas dėmesys, kad oficialių pasiūlymų dėl naujų darbo apmokėjimo sąlygų nepateikta. „Nesame įsitikinę, kad jie yra mums palankūs. Įsigydami verslo liudijimus, prarandame socialines garantijas (pašalpą ligos atveju, taip pat ir netekus darbo ir kt.)“, - rašoma pareiškime.

Kaip DELFI sakė „Valstiečių laikraščio“ korespondentas Arvydas Jockus, pirmiems trims po pareiškimu pasirašiusiems asmenims, tarp kurių pateko ir jis pats, pasiūlyta išeiti iš darbo. Kiek vėliau jiems esą leista suprasti, kad, sutikę su siūlomomis sąlygomis, jie galės dirbti toliau.

„Galvosime, ką daryti. Tai - precedentas taip elgtis su visais žurnalistais. Manau, žurnalistai turėtų dirbti vadovaudamiesi Visuomenės informavimo įstatymu ir mūsų darbo santykiai turėtų remtis Darbo kodeksu, mes neturėtume būti verčiami verslininkais“, - kalbėjo A. Jockus.

Kreipimąsi pasirašė 21 „Krašto spaudos“ Laikraščio leidybos departamento darbuotojas.

Pasak A. Jockaus, gruodį pasikeitus vadovams, iš bendrovės jau atleista per 20 žmonių.

A.Kurtkutė: vykdoma įmonės pertvarka

„Balsas.lt leidiniai“ direktorė A. Kurtkutė DELFI sakė, kad po „Krašto spaudos“ įsigijimo vykdoma įmonės pertvarka: peržiūrima įmonės veikla, žmogiškieji resursai, optimizuojamos išlaidos. Daugiau komentuoti A. Kurtkutė teigė negalinti.

„Žurnalistų sąjunga laikosi principinės pozicijos, kad pačios žiniasklaidos priemonės turi būti socialiai atsakingos ir rodyti pavyzdį kitiems. Nes jei taip nevyktų, iš principo nei žurnalistai, nei redaktoriai, nei pačios redakcijos negali vykdyti pagrindinės misijos – kontroliuoti neskaidriai, nesąžiningai dirbančios valdžios ir verslo. Kai pats nesi socialiai atsakingas, kontroliuoti kitų neįmanoma iš principo“, - teigė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Pasak D. Radzevičiaus, LŽS reaguos ir šio klausimo nepaliks.

DELFI primena, kad praėjusių metų gruodį „Valstiečių laikraščio” ir „Gimtojo krašto” kontrolinius akcijų paketus iš bendrovės „ŽIA Valda” įsigijo įmonė „Balsas.lt leidiniai”, priklausanti Rimantui Mikniui.

Pasikeitus „Valstiečių laikraščio” savininkams, bendrovę paliko valdybos pirmininkas Jonas Vaitkūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją