Pačios televizijos sako, kad garso lygis lieka toks pat, o šis efektas jaučiamas dėl reklamos specifikos.

Didžiausios šalies komercinės televizijos TV3 ir LNK tvirtina, kad garso lygis transliuojant reklamos intarpus nekinta.

„Kartais toks įspūdis gali susidaryti, todėl, kad reklamose garsas yra kompresuotas, o tai reiškia, kad viskas transliuojama vienodai garsiai, pavyzdžiui, žmonės šnibždasi garsiai, tabletė krenta, miškas ošia taip pat garsiai", - DELFI aiškina LNK pardavimų vadovas Tomas Bartininkas.

Tyrimais įrodė garsumą

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenys rodo, o ir Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) pripažįsta, kad reklama girdisi garsiau.

„Lietuvoje jau dešimt metų apie tai kalbama ir buvo vykdomi įvairiausi bandymai. Mes buvome net nuėję į vienos televizijos studiją, mums rodė, kad garsas yra taip sukompresuotas, kad fiziškai žmogaus ausis jaučia, jog reklama transliuojama garsiau, o aparatūra rodo, kad neviršija lygio. Matyt, reklamos agentūros gal kiek piktnaudžiauja žinodamos žmogaus fiziologiją, kad jis iškart pašoktų ir pažiūrėtų“, – DELFI sakė LRTK administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius.

Tačiau, N. Maliukevičiaus teigimu, dabar įstatymuose nėra numatyti ribojimai, pagal kuriuos būtų galima bausti televizijas, be to, esą tokius kriterijus apskritai būtų sudėtinga įvesti.

Tačiau kai kurios šalys, anot jo, pavyzdžiui, Čekija garsesnę televizijos reklamą draudžia įstatymu.

RRT dar 2005 m. buvo užsakiusi reprezentatyvią gyventojų apklausą, kuri parodė, kad dauguma žmonių pastebi garsiau transliuojamus reklamos intarpus.

Tai patvirtino ir RRT technikai, atlikę matavimus.

„Visą šią problematiką mes pristatėme susitikime su transliuotojais ir LRTK. Daugiau mes nieko nepadarėme, nes neturime jokių įgaliojimų dirbti su turiniu. Tai turėtų daryti LRTK", – poros metų senumo istoriją prisimena RRT direktoriaus pavaduotoja Diana Korsakaitė.

„Aš kaip žmogus tai jaučiu. Taip yra daroma siekiant labiau atkreipti dėmesį, bet nemanau, kad tai yra labai didelė problema, nes pas mus Lietuvoje nėra labai stiprus skirtumas tarp reklamos ir programos, be to, mes nesame gavę nė vieno vartotojo skundo dėl reklamos garso“, – DELFI sakė savireguliacijos institucijos Lietuvos reklamos biuras direktorė Jurga Andriukevičiūtė.

Ji sako, kad garsesnė nei visa programa reklama yra pasaulinė praktika.

Baudžiamos beveik visos Baltarusijos TV

Tuo tarpu Baltarusijoje teismų slenksčius dėl pernelyg garsios reklamos mina kone visos šalyje transliuojančios televizijos.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, šiemet balandžio-gegužės mėnesiais Balturusijos Prekybos ministerijos atliktas tyrimas parodė, kad reklaminių intarpų garso lygis viršijo tuo pačiu kanalu transliuojamų įprastų programų garsą.

Pažeidimai užfiksuoti beveik visose Baltarusijos televizijose: „ONT", „NTV-Belarus", „STV", „RTR", „8 kanal", „Pervyj muzikalnyj kanal".

Pastariesiems dviems kanalams ministerija jau surašė protokolus.

Teismas nubaudė „8 kanal" administracine nuobauda, o „Pervyj muzikalnyj kanal" byla yra dar nagrinėjama.

Ministerijai pabaigus surašyti protokolus, likusiųjų pažeidėjų bylos irgi atsidurs teisme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją