Nuo šio mėnesio pradžios, įsigaliojus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimams, šalies komerciniai kanalai turi teisę reikalauti mokesčio už savo kuriamas programas, nors iki tol kabelinės televizijos operatoriai visus lietuviškus nacionalinius kanalus privalėjo rodyti nemokamai.

Nuo liepos 1-osios privalomai ir nemokamai turi būti rodomi tik du kanalai – LTV ir LTV2.

BTV savo programos retransliavimo bent jau ateinančius metus apmokestinti neketina. O kitų didžiųjų komercinių transliuotojų mokesčių skaitiklis bus įjungtas nuo 2012-ųjų.

Naująją tvarką uostamiesčio kabelinės televizijos "Balticum TV" programų direktorius Vladas Straupas įvertino be užuolankų.
"Tai yra elementariausias plėšikavimas. Per krizę sumažėjo reklamos pajamos ir kai kurios televizijos sugalvojo tą pinigų dalį atsiimti iš gyventojų per kabelinių televizijų operatorius. O kai atsigaus reklamos pajamos, turės vadinamąjį viršpelnį. Jie turi licenciją nemokamam eteriniam transliavimui, tad ir pajamos klasikiniu būdu turėtų būti renkamos iš reklamos, o ne užkraunant savo problemas ant žiūrovų pečių", – aiškino pašnekovas.

Anot V.Straupo, absurdiška ir tai, jog ne kabelinių televizijų abonentai šias programas ir toliau galės matyti nemokamai.
"Tai nėra specializuotos palydovinės programos, kurios užkoduotos, viešai nepasiekiamos ir skirtos parduoti. Jei mūsiškiai transliuotojai užsikoduotų, pakeistų licencijos sąlygas, tada logiška, kad galėtų reikalauti mokesčio", – kalbėjo V.Straupas.

Dar nėra apskaičiuota, kiek nuo Naujųjų klaipėdiečiams brangs kabelinės televizijos paslaugos. V.Straupas spėjo, jog ne mažiau kaip litą.

Tačiau pašnekovas neneigė, jog bus ieškoma būdų, kaip būtų galima išvengti papildomo mokesčio. Vienas variantų – formuoti specializuotus programų paketus.

"Faktiškai tuos kanalus galima išvis pašalinti iš paketų bei išmokyti žiūrovus naudotis jais nemokamai. Net būdami kabelinės televizijos abonentai jie turi tokią galimybę, tačiau yra tam tikrų techninių niuansų. Viskas įmanoma, tik tokiems pokyčiams, tinkamam techniniam aptarnavimui užtikrinti reikia laiko", – pripažino V.Straupas.