Transliuotojai pakartojo prieš du mėnesius išplatintą kreipimąsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, naująjį šalies Seimą bei Vyriausybę prašydami atkreipti šių institucijų dėmesį į naujuosius Telecentro įkainius.

Kreipimesi teigiama, kad nuo 2013 m. „neadekvačiai ir be realaus pagrindo didinamos paslaugų kainos gali priversti rinktis kitus signalo siuntimo būdus ir taip mažinti laisvai prieinamų kanalų skaičių.” Bendrovės nuogąstauja, kad įkainiu didinimu siekiama kompensuoti dėl analoginės TV išjungimo patiriamą pajamų mažėjimą.

Prašoma inicijuoti „atvirą diskusiją, leisiančią efektyvinti Telecentro veiklą.”

Laišką pasirašė bendrovių „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“, „SATV network“, „Tele-3“, „Pūkas“ ir „Teo LT“ vadovai.

Pasak Telecentro generalinio direktoriaus Gedimino Stirbio, išjungus analoginės antžeminės televizijos signalą pasekmes turi prisiimti visi rinkos žaidėjai.

„Išjungus analoginę antžeminę televiziją didelė Telecentro infrastruktūros išlaikymo kaštų dalis liko ir ji turi būti padengta. Tuos kaštus padengia ne kas kitas, o tik paslaugų užsakovai – TV transliuotojai ir retransliuotojai”, - komentavo jis.

Pasak jo, Telecentras turi išsilaikyti ir negali teikti paslaugų nuostolingomis kainomis.

„Nemokamai prieinamų programų jeigu ir sumažės, tai tikrai ne dėl Telecentro veiksmų, o dėl pačių TV transliuotojų apsisprendimo. Iš tiesų tai verslas turėtų džiaugtis puikia situacija Lietuvoje – įmonės prieinamomis kainomis naudojasi valstybės sukurta infrastruktūra, į kurią neinvestavo savo lėšų. Ši infrastruktūra taip pat užtikrina ir valstybės interesus, nenaudojant biudžeto lėšų”, - sakė G. Stirbys.

Pasak jo, Lietuvoje skaitmeninės antžeminės televizijos siuntimo kainos ir toliau išlieka vienos mažiausių Europoje: vienos TV programos siuntimas Telecentro tinklu apie 1,14 karto pigesnis nei Estijoje, maždaug 4,2 karto pigesnis nei Latvijoje, apie 1,5 karto pigesnis nei Baltarusijoje, iki 5 kartų pigesnis nei Airijoje, beveik 6 kartus pigesnis nei Suomijoje ir Lenkijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)