„LRT pajamos sumažėjo daugiau negu ketvirtadaliu, sąnaudos sumažintos 19 proc., tačiau šių priemonių nepakanka. Valstybės asignavimai siuntimui Lietuvos radijo ir televizijos centrui (Telecentrui), palyginti su 2007-2008 m., sumažinti daugiau kaip 25 proc., reklamos apimtys, palyginus su 2007 m., sumažėjusios dvigubai. LRT siuntimo išlaidas sumažinome 27 proc., tačiau Telecentro sąlygos neleidžia pasiekti didesnio ekonominio efekto“, - kalbėjo LRT tarybos pirmininko pavaduotojas Alvydas Jokubaitis.

Cituodamas VK audito ataskaitą A. Jokubaitis teigė, kad 2007 m. LRT uždirbo 2,947 mln. Lt grynojo pelno, 2008 m. patyrė 6,564 mln. Lt nuostolio, 2009 m. – 10,565 mln. Lt nuotolio.

Auga LRT įsiskolinimas Telecentrui - 2009 m. skola siekė 5,224 mln. Lt – valstybė neskyrė 2,260 mln. Lt. LRT taip pat negavo papildomų asignavimų „LTV World” programos siuntimui palydovinio ryšio kanalais - už tai teko mokėti iš biudžeto ir savų komercinių lėšų.

„Skaudžiausias sakinys audito ataskaitoje šis – „LRT taryba 2009 m., sumažėjus LRT finansiniams ištekliams, programų transliavimo masto ir trukmės neperžiūrėjo. Tai iš dalies lėmė nuostolingą LRT veiklą 2009 m.“, - sakė A. Jokubaitis.

Nėra finansavimo modelio ir strategijos

Ir VK, ir LRT taryba konstatuoja, kad nėra sukurto aiškaus LRT finansavimo modelio ir ilgalaikės finansavimo strategijos. „Seimas nesukūrė LRT finansavimo modelio, LRT taryba nesumažino programų masto – tai du vienas su kitu susieti dalykai“, - sakė A. Jokubaitis.

Pasak jo, neišspręsta pagrindinė problema – kaip valstybė turi skirti biudžeto asignavimus LRT: ar LRT taryba pirmiau numato kanalų skaičių ir programos apimtis, kaip parašyta įstatyme, ar tai nustato biudžeto asignavimai.

Pasak LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus, jei taryba numatys programų mastą ir struktūrą pagal jau skirtą finansavimą, tai bus dalinis LRT suvalstybinimas. „Tai reiškia Lietuvoje nepriklausomo visuomeninio transliuotojo praradimą“, - teigė LRT vadovas.

A. Siaurusevičius posėdyje priminė, kad LRT įstatymas tarybai suteikia išimtinę teisę nustatyti kanalų skaičių ir programos apimtis. Jo teigimu, VK auditas sugriovė mitus apie esą LRT vykdytus pažeidimus, be to, konstatuota, kad LRT dirba jai suformuluotiems tikslams įgyvendinti.

Trečiadienį LRT transliacijų trukmės ir audito rezultatus tarybos nariai aptars Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje. LRT tarybos nariai teigė vizito komitete paprašę prieš 14 mėnesių.

DELFI primena, kad taupydama LRT nuo gegužės 1-osios trumpina Lietuvos radijo, „Klasikos“, „Opus 3” ir Lietuvos televizijos transliacijų trukmę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją