Pagrindinis Biudžeto ir finansų komitetas siūlė prezidentės projektą atmesti, tačiau to padaryti nepavyko. Už atmetimą balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo 55 parlamentarai ir dar 7 politikai balsuodami susilaikė. Kadangi balsavusių „prieš“ ir susilaikiusių buvo daugiau, prezidentės siūlymas nebuvo atmestas.

Atmesti PVM lengvatų spaudai klausimą siekė konservatoriai-krikdemai, liberalcentristai ir Liberalų sąjūdis. Visos kitos partijos PVM lengvatų atmetimui nepritarė.

Nepritarus Biudžeto ir finansų komiteto siekiui atmesti PVM lengvatų spaudai klausimą, tolesnis svarstymas perduotas Seimo Informacinės visuomenės ir plėtros komitetui.

„Biudžeto ir finansų komitete svarstymas buvo labai įdomus. Įdomiausia tai, kad kai kurie komiteto nariai vengė dalyvauti šito klausimo svarstyme galbūt turėdami kitokią nuomonę, bet negalėdami eiti prieš savo frakcijų pozicijas. Balsavimo rezultatas - vieno balso persvara. Gerbiami konservatoriai, jūs nekalbėkite, kad nedarėte jokių mokesčio lengvatų, yra PVM mokesčių lengvatos kai kurioms verslo sritims. Tai jeigu tokie principingi tie patys liberalai ir yra prieš visas lengvatas, tai kodėl jie tada tyli? Ten, kur buvo noras, jūs padarėte, o kitur, kur reikia, nepadarote“, - piktinosi Mišrios Seimo narių grupės narys Žilvinas Šilgalis.

Tuo tarpu Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas, konservatorius Valentinas Stundys aiškino, kad iš tiesų spauda kitais metais bus dar labiau remiama tik ne per PVM lengvatas, o per Spaudos rėmimo fondą.

„Aš prašyčiau kolegų atkreipti dėmesį į porą aplinkybių, kurios palengvintų požiūrį į PVM lengvatos galimybę ar unifikuotą jos tarifą. Pirmas dalykas, Vyriausybės teikiamuose dokumentuose yra du svarbūs mechanizmai, didinantys paramą žiniasklaidai. Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšos didėja daugiau kaip 2 mln. Lt ir iš to fondo išimama kompensacija už pristatymą kaimo vietovėse. Didėja daugiau kaip 2 mln. Lt – nuo 6 mln. Lt iki beveik 9 mln. Lt“, - teigė V. Stundys.

Be to, anot jo, yra ir Pašto įstatymo pataisos, kurios numato kur kas didesnį pristatymo išlaidų kompensavimą per kitą mechanizmą, jau ne per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. „Kolegos, įvertinkime tai ir šaukime vieną zuikį, o ne kelis“, - teigė politikas.

Lengvatos spaudai galiojo jau anksčiau, tačiau jos buvo panaikintos po vadinamosios „naktinės mokesčių reformos“ 2008-ųjų pabaigoje. Spaudai lengvatinis 5 proc. PVM tarifas taikytas iki 2009-ųjų pradžios.

Vyriausybė skaičiuoja, kad pritaikius PVM lengvatą spaudai biudžetas dėl to prarastų apie 13 mln. Lt, todėl šalies vadovės siūlymui nepritarė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją