Prieš šį siūlymą daugiausiai balsavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai, vieningai už projektą balsavo Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos, taip pat Liberalų ir centro sąjungos frakcija, išskyrus Valdemarą Valkiūną, kuris susilaikė.

Anksčiau priimtame įstatyme buvo numatyta, kad Lietuvoje 2012 m. turėjo įsigalioti visiškas alkoholio reklamos draudimas televizijoje, radijuje, spaudoje ir internete. Taip pat turėjo išnykti ir išorinės reklamos stendai.

Balsuodami Seimo nariai nepritarė nė vienai iš teiktų pataisų. Keli Seimo nariai siūlė skirti pinigų antireklamai arba iš pačių reklamdavių, arba iš surenkamo akcizo, tačiau nė vienam siūlymui nebuvo pritarta.
Liberalų sąjungos frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas tvirtino, kad alkoholio reklama yra pakankamai normaliai reglamentuota, tuo metu jis atkreipė dėmesį į vaistinių reklamas.

„Ko gero, reikėtų labiau kritikuoti farmacinę reklamą, kuri transliuojama dieną, kai klauso vaikai, kai yra pasitelkiama netgi vaikiški personažai, kaip Mikė Pūkuotukas, Knysliukas, kurie eina į vaistines ir perka vaistus. Kai yra pasitelkiami netgi tie patys vaikai, kurių balsais yra kalbama „Kur yra didžiausios laimės valandos?“. Paaiškėja, kad vaistinėse tos laimės valandos didžiausios. Ar čia nebūtų tiesioginis pratinimas prie kitokio pobūdžio, prie tablečių“, – kalbėjo jis.

Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys kaltino kolegas, kad šiems iš tiesų nė nerūpi mažinti alkoholio vartojimą.

„Klausausi čia tų kalbų ir atsimenu tokį vieną žodį – fariziejai. Tai yra žmonės, kurie viešai deklaruoja viena, o konkrečiai daro visai kita. Jeigu jums rūpėtų iš tikrųjų sumažinti alkoholio žalą ir alkoholio gėrimą, jūs pritartumėte ir akcizo dalies skyrimui antireklamai, ir kitiems dalykams. Deja, šiuo atveju jūs galvojate tik apie vieną dalyką, kad uždrausite reklamą, bet kad tas uždraudimas neturės jokios naudos, jūs tai irgi suprantate“, – sakė jis.

Šiuo metu alkoholio reklama draudžiama televizijos ir radijo programose nuo 6 iki 23 val., taip pat ji ribojama periodinių leidinių pirmuosiuose puslapiuose ir visuose leidiniuose vaikams bei paaugliams. Išorinę reklamą leidžiama užsisakyti tik alaus, alaus mišinių su nealkoholiniais gėrimais bei natūralios fermentacijos vyno ir sidro gamintojams.

Visiškai alkoholio reklama yra uždrausta vienintelėje Europos šalyje – Norvegijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)