I.Barabanovas dirba vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoju Rusijos opozicijos savaitraštyje "Novoje vremja", dėl kurio paskelbtų kritikos straipsnių vyriausybė iškėlė bylą ir atliko kratą redakcijoje.

"Jaunas žurnalistas Barabanovas pademonstravo didžiulę drąsą gindamas žurnalistų nepriklausomybę ir Rusijos žmonių teisę gauti nepriklausomų ir subalansuotų naujienų. Tokius charakterio bruožus siekiama skatinti Peterio Macklerio apdovanojimu", - sakė apdovanojimų teikimo direktorė Camille Mackler.

Apdovanojimą teikianti organizacija "Žurnalistai be sienų" nurodė, kad I.Barabanovas buvo nominuotas stiprėjant kaltinimams dėl interneto cenzūros ir žiniasklaidos bauginimų Rusijoje.

"Mums labai malonu žinoti, kad šis apdovanojimas atiteko Iljai Barabanovui, - sakė "Žurnalistai be sienų" generalinis sekretorius Jeanas Francois Julliardas. - Būti žurnalistu Rusijoje - vienas iš sunkiausių darbų".

"Rusijos žurnalistai turi būti palaikomi ir pripažįstami pasaulyje dėl savo darbo. Iljos talentas, drąsa ir atkaklumas yra itin būtini Rusijos žurnalistikai", - pridūrė jis.

Apdovanojimas už drąsią ir etišką žurnalistiką įsteigtas 2008 metų birželį, pagerbiant Peterį Macklerį, kuris tą mėnesį mirė nuo širdies smūgio, būdamas 58 metų.

P.Mackleris ilgiau nei tris dešimtmečius dirbo naujienų agentūroje "Agence France-Presse" (AFP). Jis taip pat įsteigė Pasaulinį žiniasklaidos forumą, padedantį mokyti žurnalistus ir pelno nesiekiančias organizacijas naudotis žiniasklaida kaip įrankiu, inicijuojančiu pokyčius visuomenėje.

Peterio Macklerio apdovanojimas skiriamas žurnalistams, kurie drąsiai ir etiškai skelbia naujienas šalyse, kuriose spaudos laisvė neužtikrinama arba nepripažįstama.

Pirmuoju jo laureatu 2009 metais tapo Šri Lankos reporteris Jayaprakashas Sittampalamas Tissainayagamas, persekiotas už straipsnius apie tamilų sukilėlius. Jis buvo nuteistas 20 metų laisvės atėmimo už įtariamą pagalbą terorizmui, tačiau šių metų gegužę vyriausybė paskelbė, kad žurnalistui bus suteikta malonė.

Planuojama, kad J.S.Tissainayagamas pasisakys per oficialią apdovanojimo teikimo ceremoniją, kuri vyks spalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją