Taip nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, įsiteisėjusiu sprendimu patenkinęs LATGA pareikštą ieškinį.

Teismas iš bendrovės „Init“ autorių teises ginančiai agentūrai taip pat priteisė 37 tūkst. PVM, 10 tūkst. palūkanų, 5,4 tūkst. Lt sumokėto žyminio mokesčio ir 5,2 tūkst. Lt advokato pagalbos išlaidų.

Pasak teismo, „Init“ nepaneigė pareigos mokėti autorinį atlyginimą pagal su LATGA sudarytą sutartį.

„Sudarydamos sutartį, ginčo šalys susitarė autorinį atlyginimą skaičiuoti nuo visų pajamų, gautų iš kabelinės televizijos abonentų mokamo abonentinio mokesčio, neišskiriant jo sudėtinių dalių, o atsakovas, tokį mokestį mokėjo iki 2008-ųjų sausio 1 d., pripažindamas jį teisingu, todėl nurodytu laikotarpiu (nuo 2008 m. sausio 1 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d.) autorinis atlyginimas ieškovui turėjo būti skaičiuojamas, remiantis Sutartyje numatyta tvarka, t. y. nuo viso abonentinio mokesčio (ir nuo išskirtos abonentinio mokesčio dalies – Linijos palaikymo mokesčio)“, – nusprendė teismas.

Pasak teismo, autorinis atlyginimas mokamas už viešą kūrinių panaudojimą juos paskelbiant (retransliuojant), jo dydis ir mokėjimo tvarka nustatoma autorinėse licencinėse sutartyse, kurias kūrinių naudotojai sudaro su autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacijomis.

Tuo metu „Init“ nesutiko su pareikštomis pretenzijomis ir aiškino, kad LATGA reikalavimus kelia iš negaliojančios sutarties.

Bendrovės teisininkai teismui taip pat nurodė, kad net ir pasibaigus sutarčiai tarp šalių toliau vyko faktiniai santykiai dėl atlygintino autorių kūrinių naudojimo, kabelinė televizija autorių kūrinius naudojo teisėtai.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)