Politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, kad valstybės vaidmuo šioje srityje taip pat yra svarbus.

„Prie Kultūros ministerijos veikia Kultūros taryba, kodėl ji negalėtų įvertinti tam tikrų istorinių serialų? Aš nekalbu apie popsinius serialus, bet apie tuos, kurie iš tikrųjų gali būti svarbūs, suvokiant mūsų tautos šaknis“, - sakė politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas.

Jo teigimu, televizinės programos yra visuomenės degradavimo pavyzdys. Nėra išlaikomas balansas tarp rusiškų, skandinaviškų programų.

Trūksta valstybės indėlio

Televizijos laidų prodiuseris Saulius Bartkus taip pat mano, kad dėl pernelyg didelės rusiškų laidų koncentracijos televizijose iš dalies kalta valstybė, kuri neteikia finansavimo lietuviškoms laidoms ar filmams. Jo nuomone, Rusijoje kuriantiems prodiuseriams – lengviau.

Saulius Bartkus
„Aš manau, kad tai yra valstybės problema. Rusijos rinka yra pakankamai didelė ir sugeba be valstybės paramos sukurti kokybišką produkciją“, - teigė S. Bartkus.

„Jeigu valstybei rūpėtų jos istorinis ar kultūrinis paveldas audiovizualiniame mene, turėtų būti sukurtos programos, kurios atspindėtų mūsų kultūrą, mūsų istoriją, pateikiamą įdomiai, populiariai“, - pridūrė pašnekovas.

Rusiškos programos nėra blogos

„Lietuvos ryto“ televizijos vadovas Linas Ryškus tikino, kad tai, jog lietuviškuose kanaluose gausu rusiškų laidų, nėra blogai. Jo nuomone, sovietinis laikotarpis „išaugino“ daug žinomų veidų, kurių kūryba yra verta šiandieninių ekranų.

„Mūsų kultūra yra tarp Skandinavijos ir Rusijos. Nori ar nenori, ji labiau į slavų pusę“, - teigė pašnekovas.

Jo nuomone, reikia skirti du dalykus – sovietizmą ir sovietinį laikotarpį, kuomet suklestėjo kultūra, kurios viešinimas šiandien yra reikalingas ir toleruotinas.

„Yra politinis sovietizmas, agresyvus sovietizmas ir yra sovietinis laikotarpis, kuriame buvo daug kultūros. Tame laikotarpyje užaugo Nekrošius ir Vaitkus, jie išgyveno geriausius savo laikotarpius. Tame laikotarpyje buvo Raikinas, Chazanovas, Tarkovskis ir kas tik nori. Taip kad pabaikime šitas šnekas, nes tai yra isterika ir sveiko proto nebuvimas. Taip pat nepraleisčiau serialo, kuris propaguoja amerikonizmą. Mano galva, bet koks šovinizmas yra nesąmonė“, - tvirtino L. Ryškus.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais, penktadieniais 9.10 val.