Sostinės Justiniškių mikrorajone gyvenantis Ričardas A. parašė komentarą interneto svetainėje, kuri buvo specialiai sukurta prieš homoseksualistus nusiteikusiems asmenims. Pagrindiniame tinklapio puslapyje yra publikuojama prieškario partizanų nuotrauka, o prie jos – užrašas: „Pagal Jewrasajūzo „statistiką“ dalis jų yra homoseksualistai. Tu tuo tiki? Pabusk, o dvasia partizano!“.

Šiame puslapyje apsilankęs Ričardas A. svečių knygoje parašė komentarą, kuriame ragino susidoroti su homoseksualios orientacijos žmonėmis. Kai tyrimą pradėjo policijos ir prokuratūros pareigūnai, studento drąsa išgaravo – jis iš karto prisipažino parašęs komentarą, tačiau neigė, kad ketino naudoti smurtą prieš gėjus ar kitus žmones.

Teisme vaikinas aiškino, kad pasipiktino gėjų ketinimais sostinėje surengti paradą, todėl apsilankęs tinklapyje komentaruose paragino „eiti mušti homoseksualistus“.

„Supratau, kad šį mano įrašą skaitys kiti žmonės, tačiau iš tikrųjų neketinau naudoti smurto prieš gėjus ar kitus asmenis ir nenorėjau kurstyti prieš kitus žmones“, - teisme dėl padaryto nusižengimo apgailestavo studentas.

Atsižvelgęs į tai, kad kaltinamasis yra neteistas ir nebaustas administracine tvarka, Ričardui A. skyrė švelniausią sankcijoje numatytą bausmę – 5 MGL (650 Lt) baudą.

Tinklapis, kuriame pateikiama neigiama informacija apie homoseksualios orientacijos žmones, buvo sulaukęs ir Generalinės prokuratūros dėmesio. Tolerantiško jaunimo asociacija mano, kad tinklapio, kuris iki šiol nėra uždarytas, kūrėjai skatina neapykantą bei diskriminaciją prieš šią visuomenės grupę.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai (17 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik nesubrendę paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją