Komisiją sudarys 25 žmonės, politikai, mokslininkai ir buvę specialiųjų tarnybų darbuotojai. Komisijai vadovaus Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas. Per dvejus metus jo vadovaujama grupė turės įvertinti cenzūros laipsnį internete, taip pat JAV ir kitų šalių žvalgybos intervencijos į interneto šaltinius lygį.

"Sparti interneto plėtra tapo įmanoma dėl jo atvirumo. Dabar šiam atvirumui iškilo grėsmė", - pareiškė K. Bildtas. Kaip pabrėžė Švedijos ministras, interneto laisvė turi išlikti tokia pat neatskiriama bet kurios šiuolaikinės visuomenės dalis, kaip ir informacijos ar žodžio laisvė.

Kaip vieną iš pagrindinių komisijos steigimo priežasčių, Davoso dalyviai įvardijo buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno informacijos apie NSA sekimo programas paviešinimą. 2013 m. vasarį Snoudenas perdavė spaudai informaciją apie masinio interneto sekimo programas, kurias sukūrė JAV nacionalinio saugumo agentūra.

Švedijos užsienio reikalų ministras K. Bildtas yra vienas aktyviausių interneto vartotojų tarp didžiųjų pasaulio politikų. 1994 metais jis tapo pirmuoju iš didžiųjų politikų, nusiuntusiu kitos valstybės vadovui elektroninį laišką (K. Bildtas rašė laišką JAV prezidentui Billui Clintonui. Be to, jis ilgą laiką pildė savo tinklaraštį ir rūpinosi Švedijos užsienio reikalų ministerijos vaizdo programėlės "YouTube" kanale kūrimu. Ministras turi ir savo asmeninę paskyrą socialiniame tinkle "Twitter".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)