Istorijos apie paprastus Lietuvos kaimo gyventojus - kaimynus Butkus ir Dapkus - kurie nuolat tai pykstasi, tai taikosi, kiekvieną savaitgalį, TNS Gallup duomenimis, kiekvieną savaitgalį laukdavo apie 150 tūkstančių TV žiūrovų.

Seriale vaidino ryškiausi Lietuvos aktoriai: Eglė Gabrėnaitė, Gediminas Girdvainis, Vaiva Mainelytė, Petras Dimša, Ferdinandas Jakšys, Ginvilė Vaisietaitė, Gražina Balandytė, Eglė Driukaitė, Rimgaudas Karvelis, Julius Žalakevičius, Albinas Arkauskas. “Dapkų ir Butkų” režisierius Valdas Babaliauskas, scenarijaus autorius Bronius Bušma, operatorius Vytautas Jankevičius.

“Reikia sustoti laiku, kai dar esame pačiame jėgų žydėjime, kol esam visų mylimi ir nepabodę, - sako serialo prodiuseris Arvydas Ilginis. – O ir mums pats laikas atsinaujinti, galvoti apie kitus projektus”.

Paskutinioji “Dapkų ir Butkų” serija, anot šio serialo scenaristo Broniaus Bušmos, bus koliažas iš ankstesniųjų serijų. “Prisiminsim, kas gero ir blogo Dapkams ir Butkams nutiko per visą serialo gyvavimo istoriją", - pasakoja B. Bušma.

Jis įsitikinęs, kad 90 serijų – o tiek sukurta “Dapkų ir Butkų” – tikrai pakankamas skaičius serialui.

“Dapkų ir Butkų” kūrėjai džiaugiasi, kad serialo kūrimas ėjosi velniškai sklandžiai. “Visą tą laiką mus tiesiog lydėjo gera aura, - šypsosi B. Bušma. – Jokių nesusipratimų, jokių konfliktų su aktoriais – visi labai stengėsi, nesiskundė, kad reikia toli važinėti filmuotis”. O ir Naujadvario kaimo (Šalčininkų raj.) gyventojai (kaime – vos penkios sodybos!) stengdavosi kaip įmanydami padėti serialo kūrėjams – tai arklį paskolindavo, tai kitokią pagalbą pasiūlydavo.

“Ir patiems kaimiečiams buvo smagu – kai ateidavo pas mus, mes su jais pakalbėdavome, pavaišindavome”, - prisimena B. Bušma.

Tiesa, viena nelaimė “Dapkų ir Butkų” filmavimo grupę visgi ištiko, nufilmavus maždaug penkiasdešimt serijų, - sudegė namas, kuriame buvo filmuojamas Butkų gyvenimas. “Na, šeimininkas buvo truputį parūkantis ir pageriantis, tad iš sodybos vieną dieną liko tik kluonas”, - apgailestauja serialo kūrėjai. Tačiau išeitis buvo rasta – Butkus teko filmuoti kluone, o kai prireikdavo scenų trobos viduje, būdavo perstatomi baldai Dapkų namuose ir ten “apgyvendinami” Butkai. “Žiūrovai dažnai matydavo jau anksčiau nufilmuotą Butkų namą, tad jiems įtarimų ir negalėjo kilti”, - įsitikinę serialo kūrėjai.

“Dapkai ir Butkai” visiems serialą kuriantiems žmonėms buvo tapęs gyvenimo būdu - iki filmavimo vietos reikėdavo važiuoti kone šimtą kilometrų, o aktoriams vakare reikėdavo dar suskubti grįžti sostinėn į spektaklius, mat dažnas jų vaidina teatre.

“Tai buvo neįtikėtinai malonus laikotarpis, - “Dapkų ir Butkų” filmavimą prisimena vieno pagrindinių vaidmenų – Butkienės – atlikėja aktorė Eglė Gabrėnaitė. – Nepamenu tokio atvejo, kad per visą filmavimą – o jis truko net trejus metus – nebūtų nei vieno konflikto, jokių nesusipratimų. Dirbti juk teko ir kone ekstremaliomis sąlygomis – per žiemos speigus, kai spausdavo dvidešimties laipsnių šaltis. Rodos, tokiosm sąlygom lengva supykti, pradėti burnoti vienas ant kito, bet ne – mes virdavome vienas kitam arbatą, su meile vienas kitam padėdavome. Man visada buvo svarbiausia ne tai, ką vaidinu, o su kokiais žmonėmis dirbu, ir šįkart man tikrai pasisekė”.

“Dapkų ir Butkų” kūrėjai rengiasi naujo serialo gamybai. BTV žiūrovai jį galbūt galės išvysti jau kitą rudenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)