„Mes tampame pseudoteisine valstybe, labiau panašia į policinę valstybę, kurioje prieš kultūros stoką, prieš chamizmą, prieš vulgarumą, kitais atvejais prieš teisingą, gal nelabai tikslią kritiką, prieš bet kokį bendravimą viešojoje erdvėje nutarta kovoti baudžiamosiomis priemonėmis“, - Žinių radijui sakė D. Radzevičius.

Dažniausiai tokio šiaudo griebiasi vieši asmenys, kurie yra kritikuojami, visuomenėje „piešiami“ ne taip, kokie gražūs atrodo patys sau. Psichologų teigimu, šiandieninė auganti karta – narcizų, kuri mėgsta visur save eksponuoti. Šiam teiginiui pritaria ir D. Radzevičius.

„Mes esame užauginę narcizų kartą. Pirmiausia tai dalis verslo, dalis politikos, gal dalis ir žiniasklaidos, kultūros elito, kurie patys sau tokie gražūs, kad jokia kita nuomonė apie juos yra absoliučiai nepriimtina, tačiau patys viešojoje erdvėje, neneigdami žodžių, kai kada chamiškai ir vulgariai reiškia savo poziciją“, - teigė D. Radzevičius.

Bausmės „neužčiaups“

Romas Sadauskas, Druskininkų naujienų laikraščio redaktorius taip pat tapo figurantu vienoje byloje dėl šmeižto. Šį antradienį Vilniaus apylinkės teismas pradėjo nagrinėti bylą privataus kaltinimo tvarka už šmeižtą ir įžeidimą vienu metu, kurį naujienų redaktoriui pateikė Druskininkų meras.

Mirties bausmės Lietuvoje nėra, iki gyvos galvos irgi neduos, tai iš esmės, visai užčiaupti manęs kaip ir neįmanoma. Aš savo nuomonę turiu ir ją visada reiškiu. Bet gali būti bauda, gali būti lygtinis laisvės atėmimas“, - Žinių radijo laidoje sakė pašnekovas.

Jo nuomone, iš pradžių tokie kaltinimai atrodė baisūs, bet R. Sadauskas įsitikinęs, kad jei ir bus nuteistas, vis vien nenustos rašyti tiesą, kas vyksta Druskininkuose.

Baudžiamasis kodas – aikštingųjų ginklas

D. Radzevičiaus nuomone, baudžiamuoju vėzdu grasina tik įtakingi, aikštingi žmonės. Pašnekovo teigimu, reikia dekriminalizuoti tokius įstatymus, viską reikia daryti civilizuotai, taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atskomybę.

„Jei kalbame apie garbę, orumą, tai dabar galima tai išsiaiškinti administracinėmis priemonėmis“, - tvirtino pašnekovas.

„Man gėda dėl tokių polikų“, - dar kartą patikino D. Radzevičius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko teigimu, šiuo metu yra paliktas instrumentas nedoriems, nesąžiningiems, aikštingiems narcizams kovoti prieš bet kokį kritiškesnį žodį.

Visą laidos „Ryto espresso“ įrašą rasite čia.