„Google“ Didžiojoje Britanijoje susiduria su nemalonumais – paaiškėjus, kad pastarąjį dešimtmetį ji mokėjo vos 2,77 proc. pelno mokesčių, kai kitos korporacijos paprastai moka apie 20 proc., jai teko už šiuos praėjusius metus nuo 2005 pakloti papildomą 200 milijonų svarų sumą.

Tačiau ekspertai teigia, kad žinant bendrovės pelną, vien Didžiojoje Britanijoje vertintą 7,2 milijardais svarų, ši suma atrodo juokingai maža.

Esekso universiteto profesorius Prem Sikka, mokesčių vengimo ekspertas, vertina, kad kompanija per dešimtmetį išvengė apie 1,6 milijardo svarų mokesčių, nors 10 proc. savo pajamų globaliu mastu uždirba būtent Didžiojoje Britanijoje.

Taip jis komentavo susitarimą, pagal kurį „Google“ turėjo sumokėti papildomus 130 milijonų svarų mokesčių prie jau sumokėtų 70 milijonų 2005 m.

Didžiosios Britanijos kancleris George Osborne kalbėdamas Davoso pasaulio ekonomikos forume šį sprendimą sveikino kaip labai pozityvų žingsnį.

„Tai didžiulė mūsų mokesčių politikos sėkmė. Mes privertėme „Google“ sumokėti mokesčius ir tai yra didžiulis žingsnis į priekį, sprendžiant problemą dėl visiškai teisėto žmonių pykčio, kad didžiosios korporacijos sugeba mokesčių išvengti“, - kalbėjo jis.

Tačiau britų šešėlinės vyriausybės kancleris John McDonnel į šį susitarimą žvelgia skeptiškai, nes, jo nuomone, ši suma buvo pernelyg maža.

Jis parašė G. Osborne'ui ir pareikalavo pateikti susitarimo detalių. Jis taip pat pasiteiravo, ar susitariant dalyvavo ir iždo kancleris bei jo patarėjai. Parlamento narys Davidas Davisas nurodo, kad „Google“ grąžinama mokesčių dalis „yra nepaprastai maža“.

Didžiosios Britanijos pajamų mokesčių ir muitų valdyba (HMRC) valdžios bei „Google“ mokestinį susitarimą gina ir teigia, kad buvo renkami „visi įstatymo nustatyti“ mokesčiai.

Nacionaliniam audito biurui jis pasiūlė ištirti šį sandėrį, nes suma yra neadekvačiai maža lyginant su tuo, kiek iš tiesų „Google“ turėtų sumokėti. Kiti ekspertai taip pat laikosi nuomonės, kad sandėris kelia daugiau klausimų nei atsakymų, nes neaišku, kaip ši suma buvo apskaičiuota.

Tuo tarpu patys „Google“ į kritiką dėl mokamų mokesčių atsako tuo, kad klausimas, kiek jų turi mokėti didžiosios tarptautinės kompanijos, yra diskutuojamas daugelį metų, todėl tarptautinė mokesčių sistema nuolat keičiasi. Todėl šis sandėris, pasak jų, tik atspindi vykstančius pokyčius ir dera su dabartinėmis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijomis.

„Google“ sutiko už 2005-2015 metus grąžinti 130 mln. svarų vertės nesumokėtų mokesčių po atlikto Britanijos mokestinių tarnybų audito. Informacinių technologijų milžinė ir kelios kitos tarptautinės bendrovės kaltinamos vengimu mokėti mokesčius, nors Didžiojoje Britanijoje iš savo pardavimų uždirbusios milijardus svarų.

Nors Britanija laikoma viena didžiausių „Google“ rinkų, 2013-aisiais bendrovė sumokėjo vos 20,4 mln. svarų mokesčių. Jos pardavimų šalyje vertė tais metais siekė 3,8 mlrd. svarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją