Teta Beta iš parduotuvės grįžo į radiją

„Įjungus mikrofoną, turėjau sakyti savo žodžius. Mikrofoną įjungė, ir mano pirmieji žodžiai eteryje buvo „Ar jau galiu kalbėti?“, - šiandien su šypsena savo krikštą radijo eteryje prisimena

Bernadeta Lukošiūtė, labiau žinoma kaip Teta Beta.

Darbą LR ji pradėjo 1969 m. Pirmąkart į klausytojus B. Lukošiūtė kreipėsi per LR II-ąją programą.

„Tuomet buvo griežta atranka – į eterį negalėjo eiti visi, kas norėjo. Visi radijo diktoriai dalyvaudavo didžiuliuose konkursuose, nebuvo jokių draugų, pažinčių. Iš 200 atrinko mus tris“, - prisiminė B. Lukošiūtė.

Diktoriumi buvo galima tapti tik po mokymų. B. Lukošiūtės mokytoja paskirta diktorė Undinė Nasvytytė. Teta Beta prisimena, kad ypač daug dėmesio reikėjo skirti taisyklingai kalbai. Tais laikais diktorius darydavo viską – vienas laidas įrašinėjo, kitas skaitydavo tiesiogiai į eterį.

B. Lukošiūtė LR dirbo ne tik diktore - keletą metų su aktoriumi Sauliu Sipaičiu vedė laidą jaunimui „Jaunimo banga“, „Moksleivių popietę“.

„Dabar radijas, ko gero, tapo radijiškesnis – mobilesnis. Nebėra cenzūros – juk anksčiau tekstus peržiūrėdavo - buvo gilus sovietmetis. Dabar radijas gyvesnis ir man tai patinka – laidas veda jų autoriai. Tik norėtųsi, kad jie atsakingiau žiūrėtų į kalbą. Man patinka, kad dabar radijuje dirba daug jaunų žmonių“, - sakė B. Lukošiūtė.

Ji prisimena radijuje turėjusi metų ir trijų mėnesių pertrauką – tuo metu dirbo konsultante žaislų parduotuvėje. Tačiau čia ištvėrė vos daugiau nei metus. Jau daugiau nei dešimtmetį B. Lukošiūtė veda „Tetos Betos viktoriną“. Teta Beta viktoriną ves ir birželio 12-ąją – per LR gimtadienį.

J.Šalkauską iš televizijos išmetė, bet radijuje paliko

Rugpjūčio 3 d. sueis 41-eri metai, kai LR klausytojai girdi Juozo Šalkausko balsą. Dirbęs diktoriumi, laidų vedėju, nuo 1988 m. J. Šalkauskas skaito spaudos apžvalgas. Kad Lietuva išgirstų, ką rašo laikraščiai, J. Šalkauskas kasryt keliasi 3 val.

„Aš ir sekmadienį pabundu 3 valandą. Prisimenu, kad yra sekmadienis, apsiverčiu ant kito šono ir dar pamiegu iki kokių 6 val. Ilgiau miegoti nebemoku. O šeštadienį turiu galimybę pamiegoti ilgiau – keliuosi ne 3 val., o 4 val., nes apžvalga prasideda vėliau“, - sako J. Šalkauskas.

Pirma J. Šalkausko spaudos apžvalga skamba 5:05 val., kitos – 7:10 val. ir 8:12 val.

J. Šalkauskas pamena konkursą į diktorius laimėjęs balandžio 11 d. Pirmoji darbo diena buvo rugpjūčio 3, pirmadienį. „Žinoma, tą dieną į eterį neišėjau – iš pradžių priimdavo dirbti praktikantais, juo reikėdavo būti iki metų. Jei po metų gaudavai diktoriaus kategoriją, likdavai dirbti. Aš kategoriją gavau jau po pusės metų ir jau 41 metai kaip dirbu“, - pasakojo ilgametis LR balsas.

Pasak J. Šalkausko, ar sumuš darbo eteryje rekordą, priklausys ne nuo jo. „Štai prieš pusantrų metų buvau išmestas iš „Labo ryto“, kur skaičiau spaudos apžvalgas. Atėjus naujam vadovui, tapau nereikalingas, tačiau radijuje tebedirbu“, - apmaudo neslepia J. Šalkauskas.

Pirmas J. Šalkauskui ryškiau įsiminęs radijo jubiliejus – 70-metis. Tada jis pristatė pirmą personalinę fotografijų parodą „Girdimi, bet nematomi LR žmonės“. J. Šalkauskas vedė LR 80-mečio koncertą, jis ves ir radijo 85-mečiui skirtą renginį.

„Kai žmonės nueina į televiziją ir ten padirba truputį, pirmas jų klausimas išėjus iš studijos būna kaip aš atrodžiau, o ne tai, ką aš pasakiau. Radijo žmonėms tas negresia – mes paprasčiausiai galvojame apie tai, kaip mums pasakyti įtaigiau, kad mūsų balsas, per mikrofoną perduodamos mintys pasiektų žmones“, - kalbėjo J. Šalkauskas.

Išlieka klausomiausias

„Beveik metus netransliavome naktimis, trumpinome programas – nepaisant to, neišbarstėme pagrindinio klausytojų kiekio ir pagal klausytą laiką, vidutinę dienos auditoriją esame pirmi. Visada norisi turėti dar daugiau auditorijos, bet, kaip visuomeninis radijas, transliuojantis pakankamai rimtą ir solidžią programą, manome, kad tai visai neblogai“, - DELFI teigė LR programų direktorė, laikinai einanti LR direktorės pareigas Guoda Litvaitienė.

Be to, primena laikinoji radijo vadovė, prieš porą metų teko atsisakyti visą Lietuvą apėmusių vidurinių bangų siųstuvų. Taip daliai Lietuvos gyventojų LR tapo negirdimas.

Pasak G. Litvaitienės, „Klasika“ ir „Opus 3” - nišinės programos, tad jų auditorija gerokai mažesnė.
Rinkos tyrimų bendrovės TNS duomenimis, vidutinė Lietuvos radijo auditorijos struktūra pagal klausytą laiką procentais (share) 2010 m. rudenį siekė 18,5 proc. Antroje vietoje buvo „Lietus“ (14,2 proc.), trečioje – M-1 (12,9 proc.).

Vidurnaktį - himnas, vidurdienį - Katedros varpai

Nacionalinį radiją šiuo metu sudaro trys radijo stotys – Lietuvos radijas, „Klasika“ ir „Opus 3“.

Labai sena tradicija - vidurnaktį pr LR transliuojamas valstybės himnas.

Jei norite, kad jūsų laikrodis laiką rodytų sekundžių tikslumu, vidurdienį įsijunkite Lietuvos radiją - paskutinis Katedros varpo dūžis išmuš lygiai 12-ą. Tikslų laiką nustato palydovas.

Seniausia LR laida - „Gamta - visų namai“, kitos radijo senbuvės - „Sveikata“, „Gimtoji žemė“.

LR šūkis - „Pasaulis tavo namuose“.

Ant LR pastato S.Konarskio gatvėje tebėra likusios šūvių, padarytų Sausio 13-ąją, žymės.

„Klasikos“ programoje dar yra likusių diktorių – Vytautas Širka, Sigitas Kubilius, Bernadeta Lukošiūtė. Pirmojoje LR programoje diktorius pakeitė laidų vedėjai, žinių redaktoriai.

LR dirba 121 etatinis darbuotojas, maždaug pusė jų – iki 40 metų amžiaus.

Lietuvos radijas transliuojamas FM bangomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją