Konkurse "Lietuvių tautinio tapatumo tvirtinimas ir sklaida" iš dalies paremtus projektus žiniasklaidos priemonės įgyvendins antrą 2012 metų pusmetį.

Norėdamas paskirstyti visą suplanuotą paramą fondas pratęsė balandžio pabaigoje pasibaigusį paraiškų pateikimo terminą iki birželio pradžios. Trečiadienį fondo programų vadovė Reda Sopranaitė BNS sakė, kad pratęsus konkursą paskirstyta visa parama - per 1,662 mln. litų.

Fondo tarybos pirmininkė Vaiva Žukienė savo ruožtu teigė konkurse pasigedusi aktyvesnio išeivių dalyvavaimo.

"Iš užsienio projektų labai nedaug buvo, kažkodėl jie nelabai norėjo kreiptis, nors dar pirmajame etape fondo administracija bandė ir rašyti, ir susisiekti su lietuvių kolonijomis užsienyje, bet jie nelabai dalyvavo šitame konkurse. Dalyvavo tradiciniai kaip visada - Karaliaučius, Punskas, Gervėčiai. Konkursas buvo skirtas tokiam daugiau tapatybės įtvirtinimui, bet iš Airijos, Anglijos, Vokietijos - iš ten, kur žmonės yra toliau nuo istorinės tėvynės - projektų praktiškai nebuvo", - BNS sakė V.Žukienė.

Konkursu siekta lietuvių tautinio tapatumo, lietuvybės tvirtinimo ir sklaidos, įsisavinant istorinį, kultūrinį ir architektūrinį palikimą, taip pat norėta sudaryti galimybę užsienyje gyvenantiems lietuviams įsitraukti į Lietuvos valstybės, kultūros ir švietimo procesus per pasaulio lietuvių bendruomenių vietines žiniasklaidos priemones. Tarp tikslų - ir dvikalbių projektų Vilnijos ir Karaliaučiaus kraštuose, Baltarusijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse rėmimas.

Viešosios informacijos rengėjai šiam konkursui pateikė 162 paraiškas. Tarp paremtų žiniasklaidos priemonių - "Naujasis židinys - Aidai" (dviem projektams skirta 55 tūkst. litų), portalas bernardinai.lt (60,4 tūkst. litų), "Literatūra ir menas" (28 tūkst. litų). 26 tūkst. litų paramą projektui "Nepriklausomybės sąsiuviniai" gavo Romualdo Ozolo paramos fondas "Už teisingumą Lietuvoje", 15 tūkst. litų atseikėta asociacijos "Dešiniosios minties centras" projektui "Lietuvos tautiškumas ir valstybingumas: atramos taškai, asmenybės bei iššūkiai XXI a.", 20 tūkst. litų skirta viešajai įstaigai "Savaitraščio "Veidas" visuomeniniai projektai" ir t.t.

Fondas be kultūrinių ir švietimo projektų iš dalies finansuoja leidėjams jų patirtas laikraščių ir žurnalų pristatymo prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse išlaidas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)