Anot gyvūnų teisių gynėjo, LAL reklamoje pavaizduota raudona skraistė - muleta - matadoro rankose, "skatinanti mūsų visuomenę skristi nacionalinio vežėjo lėktuvais į Barseloną, kurioje galėtų pamatyti šį kruviną koridos spektaklį".

Muletas per bulių kautynes naudoja matadorai, kad suerzintų bulius.

B.Noreikio teigimu, pernai Barselonos miesto taryba balsavo už tai, kad šis kruvinas reginys palaipsniui būtų uždraustas, o praėjusią savaitę Katalonijos provincijos parlamente taip pat buvo pristatytas panašus įstatymo projektas.

"Manome, kad šiame laiške nereikia smulkiai aiškinti, kokias kančias gyvuliai patiria koridose, nes net vaikai šį dalyką supranta. Geriau būtų, kad LAL reklamose dėl aviabilietų į Barselona atsispindėtų vietos gamta, klimatas, kitos šio miesto unikalios lankytinos vietos", - rašo gyvūnų gynėjas.

Anot LGGD pirmininko, Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas draudžia visuomenės informavimo priemonėse propaguoti nehumanišką elgesį su gyvūnais. Gyvūnų gynėjai prašo LAL nutraukti šią reklamą, "negadinti mūsų Respublikos tarptautinio įvaizdžio ir laikytis etikos principų".

LAL atstovas spaudai Giedrius Šniukas sakė, kad "bendrovė apsvarstys laišką". "Mes nesutinkame su B.Noreikio laiške išdėstytais teiginiais, nes mes reklamuojame tik skrydžius į Barseloną, o ne ką kita", - sakė LAL atstovas.

G.Šniukas sakė, kad reklamai naudojama nuotrauka "nebūtinai kelia asociacijų su korida". "Raudona spalva - LAL atributikos spalva, ji taip pat simbolizuoja Ispanijos temperamentą", - sakė LAL atstovas.

Tačiau LAL užsakymu reklamą sukūrusios agentūros "Adell Saatchi & Saatchi" atstovė Giedrė Stabingytė sakė, kad reklamos idėjai buvo panaudotas labai aiškus ir vizualus Ispanijos kultūros elementas - muleta.

"Tai yra šios šalies dalis, įvairiapusis socialinis fenomenas ir objektyvi realybė. Tuo mes pristatome skrydžius į Ispanijos miestą Barseloną, neskatiname žiūrėti koridos", - aiškino G.Stabingytė.

Kasmet Ispanijoje ir Meksikoje per koridas nužudoma kelios dešimtys tūkstančių bulių. Kaukiant perpildytoms žiūrovų tribūnoms, per paskutinį savo gyvenimo pasirodymą įbauginti ir suerzinti gyvuliai patiria siaubingas kančias. Išbėgusius į areną bulius ilgomis ietimis pirmiausia į sprandą sužaloja raiti koridos dalyviai - pikadorai. Vėliau į plūstančių krauju gyvulių sprandus matadoro pagalbininkai banderiljerai susmeigia trumpas ietis - banderiljas.

Išvarginęs silpstantį, kraujuojantį ir kenčiantį gyvulį, matadoras galiausiai jį nuduria kardu. Tuo patyčios iš gyvulio nesibaigia - jam nupjaunamos ausys ir uodega. Koridos teisėjo sprendimu, jeigu matadoras pasirodė drąsiai ir artistiškai, jam įteikiami šie "trofėjai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją