„D. Radzevičius apkaltintas šmeižtu, nes savo tinklaraštyje išsakė savo nuomonę dėl kai kurių žiniasklaidos priemonių elgesio. Tokios visuomeninės svarbos reikalus turėtų būti leidžiama aptarti laisvai ir su didžiausio laipsnio teisine apsauga“, – pirmadienį išplatintame pranešime sakė D. Mijatovič.

Ieškinį dėl šmeižto prieš D. Radzevičių pateikė laikraščio „Respublika“ savininkas Vitas Tomkus. Leidėjas apkaltino D. Radzevičių tuo, kad jis, remdamasis „WikiLeaks“ paviešinta informacija, parašė komentarus savo tinklaraštyje. Paviešintoje informacijoje teigiama, kad kai kurios Lietuvos žiniasklaidos priemonės verčia reklamos kompanijų atstovus užsisakyti reklamą, grasindamos, kad surengs šmeižto kampanijas. Kaip blogas pavyzdys paviešintoje informacijoje paminėta ir „Respublika“.

„Ši byla parodo, kad Lietuvai, kuri šiuo metu pirmininkauja ESBO, būtina panaikinti baudžiamąją atsakomybę už šmeižtą, kad jos žiniasklaida būtų išvaduota nuo bauginančio pasenusių nuostatų poveikio, – sako D. Mijatovič. – Mes matome, kad net šalių, kuriose paisoma žiniasklaidos laisvės, teisinė sistema neišvengia baudžiamųjų bylų dėl šmeižto ir įžeidimų.“

„Dabar būtų tinkamiausias metas Lietuvai, kuri pirmininkauja ESBO, reformuoti įstatymą dėl šmeižto, kad paskatintų tą padaryti ir kitas ESBO šalis nares“, – teigia D. Mijatovič.

Tik 13 ESBO dalyvaujančių valstybių neturi įstatymų dėl kriminalinės atsakomybės už šmeižtą. ESBO žiniasklaidos laisvės biuras nuo pat jo įkūrimo 1998 m. siekia visiško kriminalinės atsakomybės už šmeižtą ir įžeidimą panaikinimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją