Kainas kelia turtuoliai

„Danske“ banko vyresniosios analitikės Baltijos šalims Violetos Klyvienės teigimu, miesto brangumas yra vertinamas pagal vietos gyventojų perkamąją galią. „Jei atsiranda toks dalykas kaip perkamoji galia, atsiranda ir ją atitinkančios kainos“, – sakė analitikė.

Turtuolių yra kiekvienoje šalyje, o jei šalis – neturtinga, praraja tarp turtingiausiųjų ir neturtingiausiųjų tik didėja. Turtingų žmonių koncentracija sostinėse ir didžiuosiuose miestuose yra didžiausia, todėl kainos juose – taip pat didžiausios, be to, jos dažnai smarkiai nutolusios nuo daugumos žmonių perkamosios galios.

Violeta Klyvienė
Tad Maskva toli gražu neatspindi visos Rusijos pragyvenimo lygio, kaip ir Delis – visos Indijos, todėl galima daryti prielaidą, kad daug žmonių gyvena už skurdo ribos.

Didelė gyventojų (ir turtuolių) koncentracija sostinėse ir vadinamųjų monomiestų egzistavimas kai kuriose šalyse liudija labai netolygų šalies vystymąsi, galbūt ir nelegalias pajamas, kurios lemia kainas, bet neatspindi šalies gyventojų perkamosios galios.

Subjektyviu analitikės požiūriu, Vilnius Europos kontekste – tikrai nebrangus miestas, pernelyg neišsiskiria ir Lietuvos mastu. Europoje V. Klyvienę yra nustebinusios kainos Briuselyje, kuriame jai dažnai tenka būti. Pasak pašnekovės, ten tikrai labai brangu.

Kelionės tuština piniginę

Aistringas keliautojas, turintis ir savo kelionių verslą, Rimvydas Širvinskas, labiau žinomas Makaliaus slapyvardžiu, taip pat vadinamas pigių kelionių guru, iš savo kelionių istorijos prisimena ir šokiruojančių kainų. Kartą jam teko svečiuotis Maskvoje, minimoje kaip vienas brangiausių miestų pasaulyje, kartais ir kaip vienas brangiausių miestų Europoje. Jis pasakojo kainomis šiame mieste negalėjęs atsistebėti. Paprasčiausioje stoties kavinukėje už kavą vienkartiniame puodelyje reikėjo mokėti 12–15 litų. O Maskvos traukinių stoties turgelyje žvilgsnis užkliuvo už gėlių parduotuvės „akcijos“ – rožės už 15 litų... Svarbu ir tai, kad nors kainos šiame mieste – labai aukštos, aptarnavimas – pasak keliautojo, pasibaisėtinas.

R. Širvinsko teigimu, vis dėlto vienas brangiausių jo lankytų miestų – Kopenhaga. Už važiavimą kelias stoteles su metro suaugęs žmogus moka 32 litus (tiek kainuoja vienkartinis bilietėlis), jaunuoliai iki 18 metų – perpus mažiau. „Vienos dienos išvyka į vieną brangiausių pasaulio miestų man stipriai papurtė kišenę“, – prisiminimais dalijosi keliautojas. Susitikę su draugais, miesto centre jie nusprendė užsisakyti picą išsinešti. Už ją sukrapštę kronas, sumokėjo net 150 litų. Tačiau skonis tikrai nebuvo kažkuo ypatingas...

Nors yra daugybė pigių skrydžių į vieną lankomiausių Europos miestų – Londoną, vis dėlto daugeliui tenka išleisti nemažai svarų už valandos kelionę iš oro uosto iki miesto centro. Dažnai tai kainuoja net 80 litų į vieną pusę!

Galime pasijusti turtuoliais

Rimvydas Širvinskas
Visgi, pasak kelionių žinovo, yra šalių, kuriose mes su savo pajamomis galime pasijusti turtuoliais. Sakykim, Tailande. Ten valandos trukmės masažas paprastai kainuoja apie 8 litus, o ypač prabangus ir išskirtinis – iki 30 litų. Su taksi iš vieno Bankoko galo iki kito nuvažiuosite vos už 15 litų (miestas – juk milžiniškas!). Nakvynės kainos – taip pat juokingos – nuo 10 litų už kambarį asmeniui. Pietų kaina vietinės reikšmės restoranėlyje – apie 3–5 litus.

Nebijant įsilieti į vietos gyvenimą, turtuoliu galima pasijusti ir Indijoje. Šioje šalyje nakvynės kaina siekia apie 10 litų, Europos lygio viešbutyje – apie 50 litų. R. Širvinskas pasakojo, kad vienam jo draugui mėnesį keliaujant po Indiją pavyko išsiversti su 1 000 litų. Tačiau norint geresnio serviso, žinoma, tektų patirti šiek tiek didesnių išlaidų.

Jeigu keliautojas įsijaustų į derybas kaip į žaidimą, Egipte galima tikrai pigiai „prasisukti“ beveik visur: turguje, parduotuvėje, kelionių metu. „Pastarąjį kartą lankantis Egipte pusės dienos ekskursiją po Hurgadą nauju automobiliu suderėjome už 6 dolerius, tiek pat keturiems asmenims kainavo 35 kilometrų kelionė taksi“, – dėstė R. Širvinskas.