Finansų ministras Vilius Šapoka pristatydamas atnaujintą biudžeto projektą sakė, kad jo kryptys išlieka tos pačios. Kaip teigė, tai realistinis, mažinantis skurdą, kompromisinis ir subalansuotas biudžetas, kuris atitinka fiskalinę drausmę.

Patobulintas biudžetas 2020 m.

„Viešųjų finansų pertekliaus išleika nepakitęs, sudarys 0,2 proc.“, – kalbėjo V. Šapoka. Taip pat buvo skaičiuojama, kad biudžeto pajamos galėtų didėti beveik 14 mln. Eur, o išlaidos beveik 60 mln. Eur.

Kaip rašo BNS, Vyriausybė kitų metų valstybės pajamas, palyginti su spalį patvirtintu projektu, siūlo didinti 0,1 proc. (13,873 mln. eurų) iki 11,559 mlrd. eurų, išlaidas – 0,4 proc. (55,246 mln. eurų) iki 12,705 mlrd. eurų.

Kitų metų valstybės biudžeto deficitas siektų 1,146 mlrd. eurų – 3,7 proc. (41,375 mln. eurų) daugiau nei pirminiame projekte.

Tai numatoma patobulintame 2020 metų valstybės biudžeto projekte, kuriam pirmadienį pritarė Vyriausybė, o vėliau galutinai tvirtins Seimas.

Papildomi pinigai mokytojų, ugniagesių, medikų atlyginimams

Kalbant apie pagrindinių sričių finansavimą, jis teigė, kad jos taip pat išlieka nepakitusios.

„Papildomai nuo pirminio pasiūlymo planuojama 10,3 mln. Eur skirti švietimo pagalbos specialistų darbuotojų atlyginimams“, – sakė jis.

Patobulintas biudžetas 2020 m.

Patobulintame įstatymo projekte kultūros srities darbuotojų atlyginimai nuo 2020 metų sausio 1 dienos, o švietimo srities darbuotojų nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos vidutiniškai augs 10 proc., palyginti su šių metų pabaiga.

„Kitos sritys, papildomai nuo pirminio pasiūlymo įgyvendinti, tai medikų atlyginimams padidinti papildomai yra skiriama 40 mln. Eur, ugniagesių atlyginimams didinti 4 mln. Eur, policijos darbuotojų atlyginimams padidinti – 3,5 mln. Eur“, – Vyriausybei pristatydamas patobulintą biudžeto projektą kalbėjo jis.

Patobulintas biudžetas 2020 m.

Finansų ministras taip pat aiškino, kad mokytojų atlyginimams skiriama suma, jei Seimas pritartų, papildomai dar augtų 15,6 mln. Eur, dėstytojų ir mokslininkų – 4,6 mln. Eur, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo darbuotojų atlyginimams skiriama suma didėtų – 11,2 mln. Eur. Taip pat bibliotekoms būtų skirta 0,3 mln. Eur daugiau, kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai papildomai didėtų 6,4 mln. Eur, o Kultūros ministerijos pavaldžių įstaigų finansavimui būtų skirta dar 1,12 mln. Eur.

Kalbant apie dirbančiuosius, jis aiškino, kad ir toliau siūloma likti prie Vyriausybės anksčiau pateikto varianto, kurt buvo teigiama, kad maksimalus taikytinas NPD didės 50 Eur iki 350 Eur, minimali mėnesinė alga (MMA) popieriuje didės nuo 555 iki 607 Eur.

Patobulintas biudžetas 2020 m.

Nedarbo draudimui numatoma skirti 216,9 mln. eurų – 22 mln. eurų, arba 11,3 proc. daugiau. Vidutinė nedarbo išmoka padidės 8,1 proc. iki 291,9 euro.

Vaiko pinigų universalioji dalis didės nuo liepos 1-osios

ELTA rašo, kad Vyriausybė pakoreguotame valstybės ir savivaldybių biudžeto projekte siūloma, kad nuo 2019 metų sausio 1 dienos vidutinė senatvės pensija didės 30 eurų, o vaiko pinigų universalioji dalis bus didinama nuo liepos 1 dienos.

„Pagal pateiktą pasiūlymą vaiko pinigų nuo sausio 1 dienos universalioji dalis išliktų tokia pati, vaiko pinigai neįgaliesiems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams nuo 70 eurų padidėtų iki 90 eurų“, – pristatydamas valstybės ir savivaldybių biudžeto pakeitimus, Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

„Nuo liepos 1 dienos universalioji dalis padidėtų nuo 50 iki 60 eurų, neįgaliesiems ir nepasiturinčių šeimų vaikams nuo liepos padidėtų dar 10 eurų ir pasiektų 100 eurų“, – pridūrė ministras.

Senjorų vidutinė senatvės pensija didės 30 eurų (nuo 345 iki 375 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu - 32,5 eurais (nuo 364,5 iki 397 eurų). Bazinės pensijos indeksavimui nuo 2020 m. liepos 1 d. papildomai skiriama dar 15,9 mln. eurų, arba vidutiniškai 3,5 eurų žmogui.

Patobulintas biudžetas 2020 m.

„Numatomas nuo liepos 1 dienos papildomas bazinės pensijos indeksavimas, tam skiriama 16 mln. eurų“, – teigė finansų ministras.

Vyriausybė dar kartą siūlo didinti individualiai dirbančiųjų įmokas „Sodrai“

BNS rašo, kad Vyriausybė pakartotinai siūlo savarankiškai dirbantiems asmenims nuo 43 iki 60 šalies vidutinių darbo užmokesčių (VDU) padidinti „Sodros“ įmokų lubas. Tokias pat lubas dabar moka samdomą darbą dirbantys žmonėms.

Šis pakeitimas palies maždaug 1–2 proc. savarankiškai dirbančių asmenų, kurių metinės pajamos viršija 55 tūkst. eurų. Mažesnes pajamas gaunantieji mokės tokias pat įmokas, kaip ir šiemet.

Tokį siūlymą pirmadienį svarsto Vyriausybė, kuriai teikiamas patobulintas 2020 metų „Sodros“ biudžeto projektas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pabrėžia, kad savarankiškai dirbančių žmonių apmokestinamoji bazė nesikeičia, nes, mokant mažesnes įmokas, mažėtų jų pensijos teisės, padidėtų „Sodros“ įmokų ir išmokų neigiamas skirtumas, juos turėtų labiau subsidijuoti samdomi darbuotojai ar pensijų gavėjai, o „Sodra“ netektų apie 23 mln. eurų pajamų.

Vyriausybė Seimui ir anksčiau siūlė padidinti „Sodros“ įmokų lubas iki 60 VDU. Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) nepritarė, kad ūkininkai, individualių įmonių savininkai mokėtų daugiau įmokų „Sodrai“.

Skvernelis: Seime dėl biudžeto virė didelės aistros

Po to, kai pirmadienį Vyriausybė pritarė atnaujintam 2020-ųjų metų biudžeto projektui, kurį teikia Seimui, premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo, kad nors Seime dėl jo virė didelės aistros, Vyriausybė galutiniame variante teikia subalansuotą biudžetą.

„Patobulintas biudžetas išlieka skirtas mažinti skurdą, o didžioji dalis ateinančių metų biudžete yra skiriama socialinės apsaugos sričiai, virš 6 mlrd. 160 mln. Eur.

Taip pat pagal patobulintą projektą kitais metais didės pensijos, vaiko pinigai, MMA. Galiu informuoti, kad augs mokytojų, dėstytojų, ikimokyklinio ugdymo pedagogų, kultūros darbuotojų, ugniagesių, medikų, policijos darbuotojų atlyginimai“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Taip pat jis teigė, kad kultūros darbuotojai nuo sausio 1-osios pajus 10 proc. atlyginimų augimą.

„Džiaugiuosi, kad kitais metais bus įvykdytas galiojantis susitarimas su medikų profesinėmis sąjungomis ir mes pasieksime gydytojo vidutinį atlyginimą 3250 Eur, o slaugytojo – 1625 Eur“, – sakė jis.

S. Skvernelis taip pat patikino, kad senatvės pensija vidutiniškai padidės 30 Eur, o turintiems būtiną stažą beveik 33 Eur, o MMA į rankas didės 41 Eur.

„Savivaldybėms papildomos pajamos bus 337 mln.“, – pridūrė jis ir teigė, kad tai – realistinis ir subalansuotas biudžetas.

Paklaustas, kodėl Vyriausybė nesiūlo visiems vaiko pinigus didinti iki 70 Eur, jis sakė, kad buvo susikoncentruota visai į kitus dalykus.

„Nes tokia šiandien yra realybė, o ji tokia, kad visoms sritims trūksta pinigų, o mes susikoncentravome į tai, kas yra svarbiausia – vieniši tėvai auginantys vaikus ir nepasiturinčios šeimos“, – kalbėjo jis.

Kaip patikslino Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, vaiko pinigų dizainas, siūlomas Vyriausybės, keičiasi, o papildoma jų dalis išaugtų toms šeimoms, kurios augina vaikus su negalia, gausioms šeimoms bei turinčioms mažas pajamas.

„Matydami, kiek yra lūkesčių šiam biudžetui ir suprasdami, kad socialinės išlaidos negali būti tokio lygmens, jeigu Seimas nepriima pajaminių įstatymų, tai dizainas, kurį sutarėme yra toks, kad nuo sausio 1 dienos vaiko pinigai augtų skurdžiausioms šeimoms, o nuo liepos augtų universalioji dalis, plius 10 Eur“, – sakė L. Kukuraitis.

Taip pat, premjeras paklaustas, kas planuojama dėl naujų mokesčių, kalbant tiek apie prekybos tinklus, tiek apie bankų aktyvų mokestį, jis tikino, kad Vyriausybė šių mokesčių nesvarstė, o tai turi padaryti Seimas.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad didžioji dalis lėšų kelti atlyginimams numatyta gauti iš dividendų ir valstybės valdomų įmonių pelno įmokų.

„Dividendų ir valstybės valdomų įmonių pelno įmokų 52,2 mln. Eur, GPM – 28,7 mln. Eur, tai susiję su metodikos pakeitimu ir finansavimo srautų peržiūra tarp valstybės ir savivaldybių biudžetų, pajamos iš žemės pardavimo – 9,3 mln. Eur ir loterijų ir lošimų mokesčių, tai tas sprendimas priimtas Seime, plius 4,5 mln. Eur“, – vardijo jis.

Šį patobulintą biudžeto projektą Vyriausybė grąžina į Seimą, siūlymai įsigalios, jeigu jiems pritars parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)