Finansinio raštingumo specialistai netgi rekomenduoja atidaryti sąskaitas nepilnamečiams, kad šie nuo jauno amžiaus išmoktų elgtis su pinigais. Visgi čia kartais kyla ir keblumų.

Nepilnametis pirko kompiuterinių žaidimų


Kaip Delfi sakė Silvija, prieš kurį laiką namuose ji aptiko kvitą, iš kurio matyti, kad jos sūnus „Maximoje“ spalį pasipildė „Payseros“ sąskaitą 91 euru.

Apie tai, kad atžala turi šią sąskaitą, anksčiau moteris sakė nežinojusi, o jokio leidimo ją atsidaryti, jos teigimu, nė vienas iš tėvų taip pat nedavė.

Nepilnamečiui esą tokios pinigų sumos nėra duodamos, tad jis į sąskaitą įnešė savo santaupas.

„Šiuos pinigus jis pervedė kažkokiam žmogui, iš kurio pirko kompiuterinių žaidimų. Kaip taip gali būti, kad nepilnametis gali paprastuoju būdu įnešti pinigus ir iš kažko pirkti žaidimus?“, – klausimus kalbėdama su Delfi kėlė moteris.

Be to, vilnietė išsiaiškino, kad jos atžala anksčiau yra atlikusi ir daugiau pavedimų, tačiau tikslios sumos, už kiek, pasakyti ji negalėjo.

„Duodavome pinigų maistui, o čia paaiškėjo, kad jis pirko kompiuterinius žaidimus“, – nuostabos neslėpė ji.

Ji nerimavo, kad taip atveriama landa nepilnamečiams įsigyti ir draudžiamų daiktų.

„Man čia atrodo niša nelegaliems dalykams įsigyti ir tai man labai nepatinka“, – teigė Silvija.

Be kita ko, skaitytoja nurodė, jog sūnus turi sąskaitą ir viename iš didžiųjų bankų, į kurią jam periodiškai pervedami pinigai maistui ir kitoms smulkioms išlaidoms.

„Paysera“ įtarimus atmeta


Savo ruožtu „Paysera“ klientų aptarnavimo departamento vadovas Deimintas Mažuolis komentare Delfi nurodė, kad negali kliento situacijos komentuoti viešai, tačiau nurodė, kad „Paysera“, kaip ir kitos finansų įstaigos, sudaro galimybę tėvams atidaryti sąskaitą vaikui nuo 7 metų.

„Atidarant sąskaitą reikalingas vieno iš tėvų sutikimas. Vaiko tapatybės patvirtinimas nesiskiria nuo suaugusiojo – reikalingas asmens dokumentas. Paprastai šnekant, jeigu nepilnametis turi sąskaitą, reiškia, vieno iš tėvų sutikimas yra. Sutikimą davęs vienas iš tėvų turi teisę bet kuriuo metu uždaryti vaiko sąskaitą“, – tvirtino D. Mažuolis.

„Paysera“

Pasak jo, per mėnesį sulaukiama 10–15 tėvų užklausų dėl sąskaitų vaikams atidarymo.

Į nuogąstavimus dėl rizikų, kurios gali kilti tokiose situacijose, jis atsakė nurodydamas, jog „skirtingai nei su grynaisiais kišenėje, pinigų kilmę sąskaitoje ir operacijas atsekti gerokai paprasčiau.“

„Pavogti pinigus sąskaitoje taip pat sunkiau nei ištraukti iš kišenės. Savo ruožtu mes vykdome operacijų stebėseną. Taigi, iš saugumo perspektyvos pranašumas prieš grynuosius yra elektroninių pinigų pusėje“, – teigė „Payseros“ atstovas.

Tuo metu poreikio griežtinti procesų dėl sąskaitų nepilnamečiams atidarymo jis sakė nematantis.

„Pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą abu tėvai yra vienodai atsakingi už vaiko finansinę gerovę, todėl vieno iš tėvų sutikimas atidarant sąskaitą vaikui yra pakankamas saugiklis. Apibendrinant vargu, ar draudimais apskritai galima kažko išmokyti vaiką. Moko tik atviras pokalbis su vaiku, švietimas namuose ir mokykloje“, – nurodė D. Mažuolis.

Lietuvos bankas nurodė, ką svarbu žinoti


Tuo metu Lietuvos bankas nurodė, kad nežinodamas visų aplinkybių konkrečiai atvejo pakomentuoti negali, tačiau nurodė, jog finansinių paslaugų veiklą reglamentuojantys teisės aktai nenustato specifinių reikalavimų dėl paslaugų teikimo nepilnamečiams.

Tokiais atvejais galioja Civilinio kodekso reikalavimai.

„Tarp jų – už nepilnamečius iki keturiolikos metų sandorius jų vardu sudaro tėvai arba globėjai. Nepilnamečiai nuo keturiolikos iki aštuoniolikos metų sandorius sudaro tik turėdami tėvų arba rūpintojų sutikimą. Dėl to kviestume Jūsų skaitytojus dėl aplinkybių pirmiausiai kreiptis į paslaugų teikėją. Jeigu negaunama atsakymų ar jie netenkintų, tada galima kreiptis į Lietuvos banką“, – rašoma komentare Delfi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)