Nustebo gavęs sąskaitą

Naujamiesčio mikrorajone gyvenantis Ernestas pasakojo nustebęs, kai už rugsėjo mėnesį vien iš Vilniaus šilumos tinklų (VŠT), nors šildymo sezonas dar nė neprasidėjo, sulaukė beveik 36 Eur sąskaitos.

„Pagalvojau nieko sau, gi šildymo sezonas dar net neprasidėjo, o jau moku daugiau nei balandį ar kovą. Pradėjau ieškoti, už ką – praktiškai visa suma vien už karštą vandenį.

8,14 euro kubinis metras kainavo rugpjūtį, o rugsėjį – jau 11,12 euro už kubą. Tai 37 proc. pabrangimas per mėnesį“, – skaičiavo vilnietis.

Jis aiškino, kad pikčiausia, jog apie tokį kainos pokytį VŠT neinformavo nei laišku, nei jų pačių savitarnos svetainėje, nei anksčiau, už rugpjūtį gautoje sąskaitoje.

„Kaip klientai gali pasitikėti bendrove, naudotis jos paslaugomis, jei sužinos, kiek reikia mokėti, jau po fakto? Kaip žinoti, kokia kaina bus kitą mėnesį?

Gal turėčiau užsukti vandenį, nes jau po fakto sužinosiu, kad jis man kainuos po 20 eurų už kubą? Gerai, kad duoną pirkdamas matai jos kainą, o ne tada, kai duona jau suvalgyta. Nuo šiol į čiaupą žiūriu su baime“, – sakė jis.

Nustebusių dėl gautų didesnių sąskaitų vien už karštą vandenį nemažai ir socialiniuose tinkluose.

Gyventojai dalijasi, kad jų sąskaitos siekia 60 ar 80 Eur.

Štai vilnietė Janina tikino vien už „gyvatuką“ sulaukusi beveik 60 Eur sąskaitos. Kiti gyventojai taip pat skaičiuoja, kad sąskaitos ženkliai didesnės ir kai kam siekia ir 100 Eur.

Pasak jų, jei tokios sąskaitos jau dabar, kas lauks žiemą, kai prasidės šildymo sezonas.

VŠT paaiškino, kas lėmė kainos kilimą

AB VŠT Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas aiškino, kad didesnes sąskaitas už rugsėjo mėnesio paslaugas lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina.

Jis skaičiavo, kad jeigu rugpjūčio mėnesį šilumos kaina buvo 11,89 ct/kWh (su PVM), tai dėl padidėjusių gamtinių dujų ir biokuro sąnaudų rugsėjo mėnesį šilumos kaina jau siekė 17,56 ct/kWh (su PVM).

„Išaugusi šilumos kaina turėjo įtakos ir karšto vandens kainai. Rugpjūtį kubinis metras karšto vandens Vilniuje kainavo 8,14 Eur (su PVM), o rugsėjį jau 11,12 Eur/m3 (su PVM).

Pažymėtina, kad didžiausią dalį rugsėjo mėnesio šilumos kainos, t. y. net 87 proc. sudaro kuro naudojamo šilumai pagaminti dalis.

Rugsėjo mėnesio sąskaitos dalį sudaro ir mokestis už „gyvatuką“, o kitaip tariant už šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti“, – aiškino jis.

„Didelę įtaką jo dydžiui taip pat daro šilumos kaina. Ne šildymo sezono metu iš bendro namo suvartoto šilumos kiekio atimamas šilumos kiekis, kuris sunaudotas karštam vandeniui paruošti.

Likęs šilumos kiekis proporcingai dalinamas namo butų skaičiui. Suvartotas šilumos kiekis konkrečiam butui dauginamas iš šilumos kainos. Taip gaunama suma, kurią reikia mokėti už šią paslaugą“, – sakė jis.

L. Jakubauskas patikino, kad apie šilumos ir karšo vandens kainų pokyčius įmonė klientus informuoja reguliariai, kiekvieną mėnesį.

„Šilumos kaina, tame tarpe ir karšto vandens kaina, yra apskaičiuojama pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtintą metodiką ir formulę.

Taigi šilumos kaina keičiasi kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo kuro sąnaudų ir jo rinkos kainos.

Apie naują ateinančio mėnesio šilumos kainą klientai informuojami internetinėje bendrovės svetainėje. Išsamią kainodarą jie gali rasti tituliniame puslapyje esančioje rubrikoje „Šilumos ir karšto vandens kainos“.

Taip pat ši informacija yra pateikiama ir informaciniame priede, kuris su kiekvieno mėnesio sąskaita talpinamas savitarnos svetainėje“, – sakė atstovas.

Už spalį – mažesnės sąskaitos

L. Jakubauskas aiškino, kad spalį gyventojų turėtų laukti mažesnės sąskaitos.

„Spalio mėnesį VERT patvirtinta šilumos kaina yra 9,70 ct/kWh (su 9 proc. PVM) arba 8,90 ct/kWh (be PVM).

Dėl sumažėjusios šilumos kainos turėtų sumažėti ir mokestis už „gyvatuką“. Mažesnė šilumos kaina lėmė ir sumažėjusią karšto vandens kainą – 6,99 Eur/m3 (su PVM) ir 6,41 Eur/m3 (be PVM).

Skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, bendrovė jau įtraukė mažasierio mazuto sąnaudas, kaip vienos iš kuro rūšies, kas leido ženkliai sumažinti šilumos kainą.

Be to, spalio mėnesį įsigalios Vyriausybės siūlymu Seimo priimta PVM lengvata, kuri sąskaitas už šilumą turėtų sumažinti beveik dešimtadaliu“, – sakė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)