Nepakako suplanuotų lėšų


Vilnietė Viktorija jau 2 mėnesius negauna būsto nuomos kompensacijos. Dviejų vaikų mama iš savo algos sumokėti nuomos teigia negalinti.

„Esu virėja, einu virėjos pareigas. Mano alga yra tikrai nedidelė, tai, iš tikrųjų, yra sunku“, – teigė moteris.

Pasak Viktorijos, vėluojant kompensacijoms, nelieka kito pasirinkimo – tenka skolintis.

„Praeitą mėnesį turėjau pasiskolinti pinigų, kad susimokėčiau, pavyzdžiui, išlaidas savo būsto, o šį mėnesį visur kreipiuosi, bandau kažkur belstis, kad sužinoti bent datą, kada mes gausime tuos pinigėlius“, – dalijosi ji.

„Vilniaus miesto būstas“ aiškina, kad kompensacijų prašančiųjų skaičius šiemet išaugo beveik dvigubai, tad pinigų – pritrūko.

„Jeigu praeitais metais mes per visus metus buvome gavę 3400 prašymų skirti būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją, tai spalio 31 dienai esame sulaukę 5950 prašymų“, – teigė „Vilniaus miesto būsto“ direktorė Rosita Žibelienė.

Ministerija sako, kad kompensacijoms skirtos lėšos skaičiuojamos pagal praeitų metų duomenis, todėl tokio spartaus augimo niekas nesitikėjo.

„Kitiems metams, be abejo, lėšų suma numatyta didesnė, matant šių metų rezultatus. Tokiu atveju, jeigu tas augimas nebus toks didelis, kaip buvo praėjusiais metais per kažkokį labai trumpą laiką – tokių vėlavimų neturėtų būti“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Martynas Šiurkus

Bijo likti gatvėje


Gyventojai piktinasi, kad vis dar nežino, kada sulauks žadėtų pinigų. Pasak jų, informacijos neteikia nei ministerija, nei „Vilniaus miesto būstas“.

„Klausime: kaip, kas? Atsakymai yra tokie, kad nėra finansavimo, trūksta lėšų ir kada bus pinigai – niekas nieko nežino, jokios neteikia informacijos“, – teigė vilnietė Viktorija.

Tačiau „Vilniaus miesto būstas“ ginasi, kad kai kurie gyventojai nesupranta kompensacijų paskirties.

„Nuomos sutartimi nuomininkas įsipareigoja mokėti būsto nuomos mokestį, o kompensacijos paskirtis – kompensuoti jau sumokėtą nuomos mokestį“, – teigė R. Žibelienė.

Durys

Tiesa, tai – Viktorijos neguodžia, mat, jei kompensacijos ir toliau vėluos, moteris ir du jos mažamečiai vaikai gali netekti namų.

„Tikrai šeimininkas nelauks ir aš negaliu pasakyti: atsiprašau, šį mėnesį aš neturiu už ką susimokėti, nes aš negavau žadėtos kompensacijos“, – teigė ji.

Žmonės raminami, kad vėluojančių kompensacijų ilgai laukti nebereikės.

„Tikrai raminame visus kompensacijų gavėjus, kad kompensacijos juos pasieks jau šią savaitę“, – teigė „Vilniaus miesto būsto“ direktorė.

„Bus išmokama visa suma nuo tos datos, kada būsto nuomos kompensacija žmogui priklausė“, – tikino M. Šiurkus.

Asociatyvi nuotrauka

Griežtės ir kontrolė


„Vilniaus miesto būstas“ tikina, kad ateityje daugiau dėmesio skirs ir kompensacijas gaunančiųjų patikrai.

„Pagal paramos būstą įsigyti ir išsinuomoti įstatymą, asmenų ir šeimų, kurie turės įsiskolinimą už būsto nuomą, didesnį negu 3 mėnesių, mes paprašysime pateikti arba garantiją, arba apmokėti tą nuomos mokestį ir tik tada skirsime toliau kompensaciją“, – teigė R. Žibelienė.

Šiais metais būsto nuomos kompensacijoms buvo suplanuoti 6 milijonai 200 tūkstančių eurų. Kitais metais planuojama skirti jau 9 milijonus.

Visą reportažą rasite LNK portale: