„Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, neatskaičius darbo mokesčių, 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu, šalies ūkyje padidėjo 11 proc. ir sudarė 2110 eurų. Vidutinis mėnesinis neto darbo užmokestis, atskaičius darbuotojo mokesčius („į rankas“) 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį sudarė 1304 eurus ir per metus išaugo 10 proc.“ – pirmadienį Valstybės duomenų agentūros surengtoje konferencijoje teigė I. Masiulaitytė-Šukevič.

„Realiojo darbo užmokesčio indeksas parodo darbuotojų perkamąją galią įvertinus vartotojų kainų pokyčius ir infliaciją. Šis rodiklis 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginus su laikotarpiu prieš metus, šalies ūkyje padidėjo 8 proc.“, – sakė ji.

Anot I. Masiulaitytės-Šukevič, darbo užmokestis viešajame sektoriuje augo sparčiau negu privačiajame, o labiausiai atlyginimai augo nekilnojamo turto (NT) operacijų veikloje bei administracinėse, aptarnavimo veiklos įmonėse.

„2023 m. ketvirtąjį ketvirtį darbo užmokestis „į rankas“ viešajame sektoriuje sudarė 1410 eurų, privačiame jis buvo 150 eurų mažesnis ir sudarė 1260 eurų. Vidutinis mėnesinis daro užmokestis į rankas viešajame sektoriuje per metus didėjo sparčiau negu privačiajame, atitinkamai 12 proc. ir 9 proc.“ – kalbėjo Valstybės duomenų agentūros atstovė.

„Darbo užmokestis 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį palyginus su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu padidėjo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, nuo 6 proc. NT operacijų veikloje iki 17 proc. administracinės, aptarnavimo veiklos įmonėse“, – pažymėjo ji.

Didžiausią darbo užmokestį, anot Valstybės duomenų agentūros atstovės, gavo informacijos ir ryšių įmonių darbuotojai, mažiausią – apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonių darbuotojai.

„Didžiausią darbo užmokestį gavo informacijos ir ryšių (2261 eurą), finansinių ir draudimo įmonių darbuotojai (2010 eurų) bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklos įmonių darbuotojai (1640 eurų)“, – sakė I. Masiulaitytė-Šukevič.

„Mažiausiai uždirba apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų (919 eurų), NT operacijų (1041 eurą) ir kitos aptarnavimo veiklos įmonių darbuotojai (1072 eurai)“, – tikino ji.

Mažėja atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlyginimų – sudaro 77 eurus „į rankas“

Per metus 15 eurų sumažėjo atotrūkis tarp moterų ir vyrų darbo užmokesčio ir jis šiuo metu sudaro 77 eurus „į rankas“, sako Valstybės duomenų agentūros atstovė.

„2023 m. ketvirtąjį ketvirtį vyrų darbo užmokesčio atotrūkis „į rankas“ sudarė 1342 eurus, kai tuo pačiu laikotarpiu moterų darbo užmokestis buvo 77 eurais mažesnis ir sudarė 1265 eurus. 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį palyginti su prieš metus buvusiu laikotarpiu, moterų darbo užmokestis „į rankas“ didėjo sparčiau negu vyrų, atitinkamai 11 ir 9 proc.“ – kalbėjo I. Masiulaitytė-Šukevič.

„Per metus skirtumas tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio sumažėjo 15 eurų. Didžiausi moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumai išlieka tose pačiose veiklose kaip ir prieš metus – finansinių ir draudimo įmonių veikloje (31 proc.), žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (27 proc.), informacijos ir ryšių (24 proc.)“, – sakė ji, pažymėjusi, kad tik dviejų veiklų įmonėse, transporto ir saugojimo bei kasybos ir karjerų eksploatavime, moterų darbo užmokestis „į rankas“ viršijo vyrų.

Atlyginimų skirtumas tarp Vilniaus ir kitų regionų – virš 200 eurų „į rankas“

I. Masiulaitytė-Šukevič tikino, kad sostinės regione atlyginimas „į rankas“ sudarė 1423 eurus ir buvo 218 eurų didesnis lyginant su Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionu.

„Neto darbo užmokestis sostinės regione sudarė 1423 eurus ir palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus padidėjo 9 proc. Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione neto darbo užmokestis padidėjo 11 proc. ir sudarė 1205 eurus“, – sakė Valstybės duomenų agentūros generalinės direktorės pavaduotoja.

„Neto darbo užmokesčio atotrūkis tarp šių dviejų regionų sudarė 218 eurų ir per metus beveik nepakito, sumažėjo apie 4 eurus“, – teigė ji.

Skirtumas tarp Vilniaus miesto ir Zarasų rajono savivaldybės, kurioje yra mažiausias darbo užmokestis, sudarė 550 eurų.

„2023 m. ketvirtąjį ketvirtį darbo užmokestis didėjo visose savivaldybėse. Didžiausias VDU buvo Vilniaus mieste, siekė 1467 eurus, o mažiausias, 917 eurų, Zarasų raj. savivaldybėje. Darbo užmokestis „į rankas“, atotrūkis tarp Vilniaus miesto ir Zarasų raj. savivaldybių sudarė apie 550 eurų“, – kalbėjo I. Masiulaitytė-Šukevič.

„Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miesto savivaldybėse darbo užmokestis į rankas viršijo šalies darbo užmokestį atitinkamai 163, 70 ir 1 euru“, – išskyrė ji.

Galiausiai I. Masiulaitytės-Šukevič teigimu, vidutinis darbuotojų skaičius per metus beveik nepakito, o mažiausiai jų dirbo Tauragės apskrityje.

„2023 m. ketvirtąjį ketvirtį palyginus su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu, vidutinis darbuotojų skaičius beveik nepakito, didžiausia dalis jų dirba Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskričių įmonėse, mažiausiai – Tauragės apskrityje“, – sakė Valstybės duomenų agentūros atstovė.

„2023 m. ketvirtąjį ketvirtį keturiose savivaldybėse neto darbo užmokestis nesiekė 1000 eurų, be minėtų Zarasų, Lazdijų rajone jis sudarė 989 eurus, Biržų savivaldybėje – 994 eurus ir Ignalinos raj. savivaldybėje 997 eurus“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)