„Vakarų ekspreso“ kalbinti tėveliai pasakojo, kad mokyklai ruošiasi atsakingai, biudžetą planuoja iš anksto, nes mokyklinių prekių kainos stipriai išaugusios.

Andželika, būsimo šeštoko mama, teigė, jog pasiruošimui mokyklai iš anksto buvo numačiusi skirti apie 200 eurų.

„Daugiausiai kainavo mokyklinė uniforma. Peržiūrėjome iš praėjusių metų likusias priemones, nutarėme nepirkti naujos kuprinės, todėl galėjome tilpti į numatytą biudžetą, tačiau dar laukia pratybų pirkimas, jų kainos jau keleri metai yra labai išaugusios“, – pasakojo moteris.

Pasak jos, kol kas šeima susipirko tik svarbiausias priemones, t. y. sąsiuvinius, rašiklius, flomasterius, aplankalus, rinkosi pigesnes priemones, taip pat „medžiojo“ akcijas.

„Visas prekes pirkome per vieną kartą. Tuo metu viename prekybos centre mokyklinėms prekėms buvo taikomos nuolaidos, todėl pasinaudojome proga“, – patirtimi pasidalijo moteris.

„Anksčiau jiems išleisdavome mažiausiai, dabar net ir patys pigiausi sąsiuviniai kainuoja gana daug“, – sakė moteris.

Rima, būsimos ketvirtokės mama, taip pat pasakojo, kad prieš pradėdama sudaryti sąrašą, ko šiais metais reikės mokyklai, kartu su dukra peržiūrėjo iš pernai likusias priemones.

„Kol kas nusipirkome tik kuprinę, tačiau jų kainos labai išaugusios. Kadangi ieškojau prekių su nuolaida, teko pasivaikščioti po keletą parduotuvių. Atkreipiau dėmesį, kad kuprinė, kurią dukrai pirkau prieš trejus metus, tuo metu kainavo 60 eurų (su nuolaida įsigijome už 35 eurus), o dabar kainuoja 90 eurų be nuolaidos“, – apie smarkiai išaugusias moyklinių prekių kainas pasakojo moteris.

Kaip ir prieš tai kalbinta mama, Rima teigė, jog dar laukia pratybų sąsiuvinių pirkimas, pradinukams jų reikia beveik kiekvienam mokomajam dalykui, todėl nors tiksliai ir nežino, kiek teks išleisti, ruošiasi nemažai pinigų sumai.

„Kitas prekes pirksime, kai prasidės mokslo metai ir tikrai žinosime, kiek ir kokių priemonių reikės. Būdavo, jog iš anksto nuperki visas priemones, o jų vaikas mokykloje net nepanaudoja. Į parduotuvę eisime, kai tikrai ko nors reikės, vieno didelio apsipirkimo nedarysime“, – planus pasakojo pašnekovė.

Pusė algos


Šiais metais į pirmą klasę sūnų išleisiantis Andrius pasakojo, jog nors kasmet iš draugų, pažįstamų ir žiniasklaidos girdėdavęs apie tai, kiek daug kainuoja pirmoko paruošimas mokyklai, tačiau vis tiek patyrė šoką.

Tai vyriausias jų vaikas, todėl turėjo nupirkti absoliučiai visas priemones.

Pasak vyro, šeimai pasisekė, jog tą pačią mokyklą lankė ir jų draugų sūnus, tad uniformą perpirko, pavyko gerokai sutaupyti.

„Nenustebsiu, jei dar nesulaukę mokslo metų galo ieškosime naujos mokyklinės uniformos, nes vaikas auga. Bandau įsivaizduoti, kiek pinigų reikėtų išleisti, jei neturėtume draugų ar pažįstamų, kurių vaikai keleriais metais vyresni“, – pasidžiaugė būsimo pirmoko tėtis.

Nemaloniai nustebino ir kuprinių kainos.

Pašnekovas teigė, kad nors ir buvo nusiteikęs investuoti į gerą, vaiko stuburą ir laikyseną tausojančią kuprinę, kainos pribloškė.

„Sumos prasideda nuo maždaug 70 eurų, lubų joms nėra. Susitelkėme tik į tai, kad ji gerai atliktų savo paskirtį, tai yra kiek įmanoma labiau apsaugotų sūnaus stuburą. Apie kuprinės dizainą ar išsiuvinėjimus pamiršome, nes tai didina kainą“, – pasakojo Andrius.

Nupirkęs visas prekes iš susidaryto sąrašo – rašiklius, sąsiuvinius, pieštukus, flomasterius, kitas kanceliarines priemones, taip pat sportinę aprangą, uniformą bei kuprinę, pašnekovas teigė nustėręs, kai suprato, jog ištirpo maždaug pusė jo mėnesio algos.

„Viską pirkome dalimis, ruoštis pradėjome vos tik gavę rekomenduojamų įsigyti priemonių sąrašą. Dabar skaičiuoju, kad išėjo maždaug 400 eurų. Jeigu būtume viską pasilikę rugpjūčiui, nuotaikos turbūt būtų buvusios daug liūdnesnės“, – pasakojo Andrius.

Mokyklinės prekės

Rugpjūtis skirtas mokyklai


Prekybininkai pastebi, kad susidomėjimas mokyklinėmis prekėmis labiausiai išauga prieš pat mokslo metus – rugpjūčio pabaigoje – ir tęsiasi pirmomis rugsėjo savaitėmis.

„Mokyklinių prekių įsigyti galima visus metus, tačiau lentynos gausiausiai šiomis prekėmis pradedamos pildyti nuo rugpjūčio pradžios. Tuomet stebime didėjantį pirkėjų susidomėjimą šia prekių kategorija, o pikas pasiekiamas rugpjūčio pabaigoje. Tradiciškai tėvai kartu su vaikais aktyviausiai ieško kanceliarinių prekių, kuprinių, kitų mokymuisi būtinų priemonių, elektronikos prietaisų“, – pranešime spaudai teigė „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Pasak jo, į prekybos centrus rekomenduojama eiti su jau iš anksto paruoštu prekių sąrašu.

„Sutaupyti galima ir pasinaudojus nuolaidomis, specialiais pasiūlymais, kurių prekybininkai pateikia visą rugpjūtį“, – teigė „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas.

Pataria nelaukti paskutinės minutės


Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė dr. Viktorija Dičpinigaitienė pataria mokslo metams pradėti ruoštis kuo anksčiau, net ištisus metus: planuoti išlaidas, neišmesti naudoti dar tinkamų mokyklinių reikmenų ir būtinai mokyti vaikus finansinio raštingumo. Tai sėkmingai daryti galima renkantis mokyklines prekes.

„Rugsėjo 1-oji neištinka netikėtai, tėvai apie šį vaiko gyvenimo etapą žino nuo pat jo gimimo. Tai metų ciklo dalis, kuriai reikėtų ruoštis iš anksto. Taip, kaip taupome atostogoms ar didesniam pirkiniui, reikėtų taupyti ir didiesiems cikliniams metų apsipirkimams.

Šeimos biudžete, kurį būtina pasirengti kiekvienai šeimai, turėtų atsirasti eilutė, skirta mokslo metų pradžios pirkiniams, o tam taupyti mažesnėmis sumomis galima visus metus“, – teigė V. Dičpinigaitienė.

Ruošiantis mokyklai ypač praverčia vaiko pinigai, kurie vienam vaikui nuo 2023 metų sudaro 85,75 Eur kas mėnesį. Jie gali padėti šeimai išleisti mažiau pinigų iš bendro biudžeto.

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė taip pat patarė tėveliams nepirkti nereikalingų daiktų ir kritiškai vertinti vaiko užgaidas.

„Pradinių klasių mokytojos dažniausiai duoda vaikui reikalingų priemonių sąrašą – vadovaukitės juo, venkite perteklinių daiktų. Atkreipkite dėmesį į perkamų daiktų svorį – pirmokui mokykloje tikrai nereikia 100 skirtingų spalvų pieštukų rinkinio, ypač kai mažylis jį turės nešiotis savo kuprinėje“, – perspėjo pašnekovė.

Padeda savivaldybės


Siekdamos palengvinti tėvelių finansinę naštą, kai kurios savivaldybės kiekvienam pirmokui dovanoja būtiniausių priemonių krepšelius.

Pavyzdžiui, Klaipėdos rajono savivaldybė ketvirtus metus iš eilės būtiniausių priemonių rinkinius dovanoja kiekvienam į pirmą klasę pradėsiančiam eiti vaikui, nepriklausomai nuo jo tėvų gaunamų pajamų.

Krepšelį sudaro daugiau nei 20 priemonių: ergonomiškas plunksnakotis, sąsiuviniai pirmai klasei linijomis ir langeliais, kapsulės plunksnakočiui, spalvoti flomasteriai ir pieštukai, spalvotas dvipusis popieriaus ir kartonas, piešimo sąsiuvinis, akvarelė, 2 teptukų rinkinys, žirklės vaikams, drožtukas, trintukas, pieštukiniai klijai, liniuotė, indelis teptukui plauti ir paletė dažams maišyti, guašas, plastikinis aplankas dokumentams. Visos priemonės sudedamos į sportinį krepšelį su Savivaldybės logotipu.

Krepšelio vertė siekia beveik 40 eurų.

Tokios pačios iniciatyvos ėmėsi ir Šilutės rajono savivaldybė. Kiekvienam pirmokui ji skirs 35 eurų vertės krepšelį su būtiniausiomis prekėmis.

Norint gauti paramą būtiniausių prekių krepšeliui Klaipėdos gyventojams reikia kreiptis į uostamiesčio Savivaldybę. Pasak valdininkų, pinigai bus skiriami atsižvelgiant į tėvų gaunamas pajamas.

Klaipėdos mieste šiais metais į pirmą klasę jau yra užregistruota daugiau nei 1 700 būsimų moksleivių.