Dažniausiai naujas žaislas vaiką domina savaitę, kartais net mėnesį. Vėliau jis atsibosta, tampa nebereikalingas. Dažnas tėvas, norėdamas įtikti savo mažiesiems princams ir princesėms, perka vis naujus žaislus, išleidžia daugybę pinigų, kol vieną dieną atsitokėjęs pamato, kad namai pilni įvairiausių žaislų, kurie nebedžiugina atžalų, nusibodo arba yra išaugti.

Žaislų nuomos namų „Emula“ Vilniuje atstovė Oksana Totorienė pasakoja, kad idėja nuomoti žaislus kilo jai pačiai tapus mama.

„Pagalvojau, kaip išsisukti perkant kokį nors stambesnį daiktą, kuris gali nepatikti vaikui, o kainuoja nemažai. Nekalbu apie visokius pliušinius meškiukus, dėliones ir t. t. Norėjosi vaikų kambario apstatymo žaidimų, bet neinvestuoti į tai labai daug pinigų. Pagalvojome, kad galbūt kitoms mamoms, tėveliams iškyla tokių pat problemų. Vibrokėdutės, šokliukai, mašinėlės, batutai yra tos prekės, kurios yra laikinos, o kad mamai, tėčiui nereikėtų išleisti visų pinigėlių ir dar liktų kavai, arbatai ar saldainiams, tai galėtų išsinuomoti“, - veiklos pradžią prisimena pašnekovė.

Stambesnius žaislų nuomotojus Lietuvoje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Išsirinkti norimą žaislą, skirtą kūdikiams ir vyresniems nei 3 metų vaikams, kurį į namus pristatys kurjeris, galima interneto svetainėje.

„Idėja yra ta, kad mama galėtų pasižiūrėti, išsinuomoti kokį nors žaislą neinvestuodama daug pinigėlių. Kartais vaikui tas žaislas ar vibrokėdutė, batutas greitai atsibosta arba, pavyzdžiui, mažesniam vaikui tiesiog nepatinka, o tėvai yra investavę į gana gerą firmą. Taigi, kad mama galėtų nuspręsti, ar vaikui patinka, galima išsinuomoti. Galų gale, dažnai žaislai vaikams ir atsibosta“, - pasakojo O. Totorienė.

Už batutą - 200 litų

Nuomojamus žaislus tėveliai gali pasirinkti iš gana plataus asortimento. Mažiesiems galima išnuomoti veiklos centrą, čiuožyklėlę, vibrokėdutę, vibrogultuką, karuselę, kelioninę maitinimo kėdutę, muzikinius žaisliukus, vaikštynę, paspirtukus, kompiuteriukus, žaislus, skirtus maudynėms, namelius, maniežus. Kai kuriuos nuomojamus žaislus galima pritaikyti ir vyresniems ar net suaugusiems - įvairiausius batutus, sūpynes, futbolo ar krepšinio aikšteles, mini golfus, palapines, mašinytes, karučius, virtuvėles, žaidimų stalus ar net interaktyvų žaidimą XBOX 360.

Žaislai nuomojami įvairiam laikotarpiui- nuo dienos iki kelių savaičių ar net mėnesių. Tačiau išsinuomoti, pavyzdžiui, mašinytę ar čiuožyklėlę savaitei kainuos 35 litus, o batutą, namelį ar pilį- 150-200 litų per dieną, žaidimų konsolę XBOX 360 - 50 litų per dieną, vibrokėdutę - apie 40-55 litus trims savaitėms. Žaislų nuoma itin praverčia, kai, pavyzdžiui, tėveliai išvyksta atostogų ir savo atžalas palieka pas senelius. Verslininkai siūlo šventes paįvairinti pripučiamais batutais, čiuožyklomis, baseinu su kamuoliukais, pramogų nameliais, kurie gali būti naudojami tiek namuose, tiek lauke. Žaislų nuomos kainodara remiasi principu, kad žaislas per metus atsipirktų.

Žaislų nuomotojai, užbėgdami kritikams už akių, atmeta teiginius esą žaislų nuoma nehigieniška. Pasak verslininkų, po kiekvieno pasinaudojimo žaislai dezinfekuojami, o kitas klientas gauna švarų, tvarkingą žaislą.

Nors ši verslo sritis Lietuvoje, priešingai nei užsienyje, dar gana jauna, bet verslininkai pastebi susidomėjimą. Tiesa, pripažįsta, kad populiarinant paslaugą, nemažai investuojama į reklamą.

„Tai yra nauja, bet susidomėjimas yra“, - tvirtina O. Totorienė.

Apie paslaugos susidomėjimą patvirtino ir jau penkerius metus Kaune veikiančios žaislų nuomos įmonės UAB „NIB valymas“ atstovai.

Skundų dėl žaislų nuomos nėra

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija teigia kol kas nesulaukusi skundų dėl žaislų nuomos, tačiau pabrėžia, kad nuomojami žaislai privalo būti saugūs. Dėl žaislų dezinfekcijos, poveikio sveikatai inspekcija siūlo kreiptis į Visuomenės sveikatos centrus.

Inspekcijos duomenimis, apskritai pavojingi žaislai - ne retas reiškinys rinkoje. Per pirmuosius tris šių metų ketvirčius tokių skundų buvo gauta 11, iš kurių du nepasitvirtino. Dažniausiai kliūna dėl žaislų kokybės ir saugos.

Per šiuos metus iš viso buvo nustatyti 29 tipų pavojingi žaislai: 10 prisukamų gyvūnėlių (mažos dalys, užspringimo pavojus); 6 prisukamos mašinėlės (mažos dalys, užspringimo pavojus); po 1 dėlionę-kilimėlį, minkštas kimštinį žaislą, smėlio žaislą, telefoną (mažos dalys, užspringimo pavojus); 1 vežimėlis lėlei (vežimėlis sulūžo, susižeidimo pavojus); 1 brinkstantis žaislas (išbrinko daugiau nei leidžiama, užspringimo pavojus); 3 žaislai su svaidiniais (nukrito svaidinių apsauginė medžiaga, sužeidimo pavojus); 4 lėlės (ftalatai viršijo leistiną ribą, cheminis pavojus). Visi nustatyti pavojingi žaislai pagaminti Kinijoje, tik vienas Malaizijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)