Kasmet IKEA atliekamas tyrimas apie Kalėdas parodė, kad, nors šventės ir jų laukimas didesniajai daliai šalies gyventojų (44 proc.) siejasi tik su teigiamomis emocijomis, pusei tų, kurie vis tik patiria nerimo, šiemet jis susijęs su laukiančiomis išlaidomis arba mažesniu biudžetu šventėms.

„Nerimaujančius dėl šiemet galimai mažesnio šventėms liekančio biudžeto galima nuraminti – daugelio apklaustųjų labiausiai branginami su Kalėdomis susiję dalykai nebūtinai kainuoja daug. Tai – lauktas susitikimas su šeimos nariais (62 proc.), šventinė nuotaika (52 proc.), papuoštos gatvės (30 proc.) ir namai (29 proc.) bei tvyranti gerumo ir bendrystės atmosfera (26 proc.)”, – sako IKEA Lietuva vadovė Jolita Juodzevičienė.

Tuo tarpu svarbiausios Kalėdų tradicijos Lietuvos gyventojams išlieka šventiniai kalėdiniai pietūs su šeima (59 proc.), Kalėdų eglės puošimas (37 proc.) ir Kūčių vakarienė (31 proc.).

Namus daugelis linkę puošti kukliau

Daugiau nei ketvirtadalis šalies gyventojų atskleidė, kad vienas iš labiausiai jiems patinkančių, su žiemos šventėmis susijusių dalykų yra šventiškai išpuošti namai. 14 proc. save priskiria prie kalėdinių maksimalistų, kuriems reikia visko: Kalėdų eglės, šventiškai išpuošto stalo, šventinio apšvietimo ir t.t. Tačiau didžioji dalis vis tik save laiko minimalistais (41 proc.), kuriems namuose pakanka vos kelių akcentų. Tuo tarpu kas penktas labiausiai vertina nostalgiškas vaikystę menančias ar net išsaugotas dekoracijas.

„Šių metų Kalėdų tendencijos itin dėkingos nostalgijos mylėtojams. Vyraus tradicinės kalėdinės žalios ir raudonos spalvos, tradiciniai raštai, vaikystę primenantys eglės žaisliukai, kurios bus lengva derinti su iš seniau išsaugotais papuošimais“, – sako J. Juodzevičienė.

Šventinėms dekoracijoms kas penktas išleis mažiau nei 30 eurų, o atitinkamai po 18 proc. išleisti ketina 31-60 ir 61-100 eurų.

Dovanų ieškosime iš anksto

„Mūsų šalyje daugiau nei penktadaliui Kalėdos yra neatsiejamos nuo dovanų teikimo ir panašu, kad didžioji dalis tuo mėgaujasi. Net ketvirtadalis sako mielai besiimantys Kalėdų senelio darbų: dovanų planavimo, pirkimo ir pakavimo bei džiaugsmo skleidimo“, – sako J. Juodzevičienė.

Sudaryti dovanų sąrašą ir jas pirkti kas trečias planuoja likus bent mėnesiui iki švenčių. Kas penktas apklaustasis dovanų šiemet ieškos 7-8, o kas ketvirtas – 5-6 asmenims.

Planuojamos išlaidos dovanoms išlieka panašios, kaip praėjusiais metais: kas dešimtas ketina išleisti nuo 30 iki 60 eurų, kiek daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų – 61-100 eur, o 16 ir 17 proc. atitinkamai po 101-150 eur ir 151-200 eur. Tuo tarpu 16 proc. ketina išleisti daugiau nei 200 eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją