Kaune gyvenanti Rita pasakojo turinti du vaikus. Vienas jų mokosi pradinėse klasėse, kitas šiemet eis į priešmokyklinio ugdymo grupę.

Ji skaičiavo, kad dėvėta uniforma vienam kainavusi 50 Eur, o kuprinę pirkusi su 50 proc. nuolaida, todėl už ją mokėjusi 30 Eur.

„Daugiausia atsiėjo kompiuteris – paprastas, vien namų darbams daryti, kainavo apie 300 Eur.

Parengiamukui nereiks nieko pirkti, nes auklėtoja paprastai surenka po 30 Eur nuo vaiko ir kanceliarines prekes nuperka pati.

Taip pat pinigus reikės duoti už abiejų vaikų pratybas ir už specialius bliuzonus su mokyklos logotipu. Tam reikės dar 200 Eur. Taigi, iš viso abiems vaikams šiemet reikia 310 Eur. Jei skaičiuojant su kompiuteriu – 610 Eur“, – dalijosi ji.

Kita mama pasakojo, kad jos dukra šiemet bus pirmokė, tačiau ji jau anksčiau supratusi, kad norint kokybiškų daiktų, teks paišlaidauti.

„Visai neseniai buvo skelbiama, kad apipirkti būsimąjį pirmoką šiemet kainuos vidutiniškai 375 Eur. Mes į šią sumą netilpome, papildomai išleidome gal dar 100 Eur“, – sakė ji.

Labiausiai ją, kaip teigė, nustebino kuprinių kainos.

„Tikrai maniau, kad jos pigesnės. Mes už kokybišką, „kvėpuojančią“ sumokėjome 95 Eur.

Vienas brangiausių dalykų buvo mokyklos uniforma. Viską pirkome iš specialios parduotuvės, nors žinau, kad vyresnių klasių mokiniai sutaupo ir šitoje vietoje, pavyzdžiui, megztukus, polo marškinėlius perka ne iš specializuotų parduotuvių“, – sakė ji.

Kiti tėvai taip pat kalbėjo apie didėjusias kainas.

„Pradedu pirkti nuo birželio mėnesio. Iki rugsėjo nesusidaro iš karto tokia didelė suma“, – dalijosi kita mama.

Taip pat buvo tikinančių, kad vaikams kasmet naujų priemonių neperka.

„Nieko neperku naujo, jeigu iš pernai metų lieka. Tiek guašas, akvarelė, pieštukai nesusinaudoja. Sūnus 8- tokas. Neperku kasmet visko naujo ir tuntais“, – kalbėjo mama.

Yra užsiimančių ir nuolaidų medžiojimu ar reikmenis vaikams užsakančių iš tokių parduotuvių, kaip „AliExpress“.

„Kas liečia mokyklos reikmenis, tai su 50 proc. pirkau sąsiuvinius, ir parkerius. Visa kita – flomasteriai, pieštukai, trintukai, drožtukai pieštukines pirkau iš „AliExpress“, kainos juokingos“, – teigė moteris.

Buvo ir tokių, kurie piginesių prekių traukė į Lenkiją.

„Apipirkom Lenkijoje tradiciškai. Šiek tiek brangiau nei pernai, bet nėra bėdos“, – sakė kita.

Tadas Povilauskas

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas skaičiavo, kad per metus raštinės ir piešimo reikmenys brango apie 13 proc., knygų ir vadovėlių kainos didėjo 5 proc., o avalynės ir drabužių – 3 proc.

Tiesa, jis tikino, kad gerai paieškojus tam tikrus daiktus ar drabužius galima įsigyti ir su nuolaida.

„Manau, kad, galiausiai, sudėjus brangimus, tai nėra labai neįkandama. Sakyčiau, kad apie 10 proc. brangiau nei prieš metus, ką rodo oficiali statistika.

Žinoma, dar klausimas, kas bus su vaikų maitinimu, kokios bus maisto kainos mokyklose, kiek kainuos būreliai. Galime matyti didesnį padidėjimą, nes ir vidutinis atlyginimas per metus didėjo apie 12-13 proc.“, – sakė jis.

Ekonomistas sutiko, kad minčių, kad išleisti vaiką į mokyklą šiemet kainuotų mažiau nei pernai, nereikėtų turėti, mat augo algos, kainos.

„Tikėtis nereikia. Tada turėtų būti labai kriziniai metai, kad atpigtų knygos“, – sakė jis ir pridūrė, kad šiemet infliacija – mažesnė nei pernai, degalai – pigesni, elektra kainuoja ne tiek daug.

„Yra vietų, kur galima sutaupyti, o situacija tikrai nėra labai prasta“, – sakė T. Povilauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)