aA
Į vestuves neatkeliavęs šventinis tortas, maisto trūkumas festivalio metu ar Rotušėje vaišių laukiantys prašmatnaus renginio svečiai – tik kelios kurioziškos situacijos, į kurias yra tekę pakliūti maitinimą renginiuose įgyvendinantiems organizatoriams. Jie DELFI papasakojo ne tik apie stresą, kurį patiria darbo metu, bet ir apie besikeičiančius lietuvių maitinimosi įpročius bei pageidavimus, kurių pagrindiniu vis dar išlieka šventėse populiariausi mėsos patiekalai.
Tarp keisčiausių pageidavimų – furšetas kapinėse
© A.Didžgalvio nuotr.

Pasotinti kelias dešimtis ar net šimtus išalkusių klientų – įprasta kasdienė užduotis maitinimą renginiuose organizuojantiems žmonėms. Toks darbas sudėtingas ne tik dėl to, jog bene vienu metu reikia maistą pateikti didžiulei grupei, bet ir todėl, kad tądien nesklandumų būti tiesiog negali – masiniame muzikos festivalyje, vestuvėse ar krikštynose trūkumai matomi keliskart labiau nei aptarnaujant pavienius klientus.

DELFI kalbinti maitinimo organizatoriai neslepia, jog į sudėtingas situacijas darbo metu yra tekę pakliūti ne kartą, tačiau paneigia sklandančius gandus apie jų sprendimo būdus - perpus dalijamas porcijas ir „kiaulių“ alų.

Festivalio dalyviams – keptas jautukas

Jau apie dvylika metų maitinimo sferoje besisukantis ir su „Alaus namų“ kolektyvu festivaliuose ir šventėse žmones aptarnaujantis Donatas Beinoras pasakojo, kad jam su didžiausiu iššūkiu teko susidurti prieš penkerius metus kartu su dar vienu organizatoriumi maistą tiekiant 10 – 15 tūkst. festivalio „Be2gether” lankytojų. Visgi, sunkiausia buvo išpildyti kadaise „Roko naktų“ organizatorių pateiktą prašymą – festivalio svečiams pateikti iškeptą jautuką. „Organizatoriai sakė - „mes norime, kad jūs iškeptumėte jautuką“. Ir ką – teko ieškoti, sugalvoti, kaip patiekti, nes mes jį turėjome ne tik iškepti, bet ir parduoti. O organizatoriai norėjo, kad ir vaizdas matytųsi. Kuo tiktai mes su juo nedarėme“, - juokavo pašnekovas.

Jam paprakaituoti yra tekę ir tuomet, kai neapskaičiavus žmonių poreikių ir apetito reikėjo skubiai ieškoti papildomų maisto produktų. Visgi, tokias situacijas išspręsti visuomet pavyksta. „Ištuštiname visas parduotuves, pakeliame miestelio perkamąją galią ir prekyba vyksta toliau.

Vieną kartą yra tekę net važiuoti iš Zarasų į Vilnių atsivežti maisto, nes apskaičiavome, kad taip gautųsi pigiau. Tokio kiekio – šimto kilogramų sprandinės – mažai kas galėjo turėti. O mes savo bare „Alaus namai“ turėjome ir teko važiuoti – taip gavosi pigiau, negu ieškoti, kur nusipirkti“, - pasakojo D. Beinoras. Kitą kartą į renginį teko kviesti pilną sunkvežimį mėsos. „Tiesiog skambinome tiekėjui, atvažiavo didžiausias sunkvežimis ir visą ją po to pardavėme“, - prisiminė jis.

Nors dėl įvairių stresinių situacijų jis ne kartą sakė norėjęs šį darbą keisti į kitą, D. Beinoras kalbėjo, kad organizuoti įprastą maitinimą renginiuose jam tiesiog per paprasta. „Jau dabar pradėjome rengti išvežamuosius ir užsakomuosius renginius, bet juos daryti labai lengva – tau parašo, kiek žmonių, tu pasiskaičiuoji, atvažiuoji, prieš tai susidėlioji, kas kur stovės, kiek kokių įrengimų bus ir visi patenkinti. O jei vyksta pardavimas, tai sudėtingiau“, - sakė jis.

Tarp keisčiausių pageidavimų – furšetas kapinėse

Visgi, pasak pašnekovo kolegų, sudėtingų situacijų pasitaiko ir organizuojant renginius, kuriuose maistą pakanka tik patiekti, o ne parduoti. Čia maisto tiekėjams tenka įgyvendinti įvairiausias klientų užgaidas.

Monika Čereškaitė
Monika Čereškaitė
© Asmeninio archyvo nuotr.

„Daugiau nei 20 metų dirbant šioje srityje sunkiai kas gali nustebinti. Bet patikėkit, per tuos metus būta keisčiausių užsakymų. Pavyzdžiui, kai vieni klientai užsakė surengti furšetą kapinėse, pagalvojome, jog kažkas pokštauja. Paaiškėjo, kad ne – tiesiog toks senovinis rusų paprotys. Labai populiarūs teminiai vakarėliai verčia ir mus pasukti galvas. Vieni užsakovai pageidavo, kad pagamintume valgomus Rubiko kubus su visomis originaliomis spalvomis. Per krepšinio karštinę užsakovai norėjo tik Trispalvės spalvų – geltonos, žalios ir raudonos – vieno kąsnio užkandėlių. Ir kad jos būtinai būtų apvalios – kamuolio formos. Ruošėme patiekalus ir vakarėliui kosmine tema. Viską patiekėme tūtelėse, kolbose. Bet tokie užsakymai labai smagūs – galvojame, eksperimentuojame, kuriame“, - pasakojo bendrovės „Taurakalnis“ rinkodaros direktorė Monika Čereškaitė.

Tiesa, pasak daugelio kalbintų maisto organizatorių, tarp lietuvių vis dar išlieka populiariausi tradiciniai patiekalai. „Bent jau mūsų įmonėje 70 – 80 proc. užsakymų vis dėl to vyrauja tradicinė virtuvė. Galbūt dėl to ir mūsų meniu tradiciškesnis, bet vis tik jaučiasi, kad žmonės vis dar nori ir baltos mišrainės, ir silkės, nors siūlai krevetes ir kažką kitą. Kita vertus, ji pigesnė“, - pasakojo Eglė Klimaitienė, bendrovės „Vilnius food“ atstovė.

Kolegei pritarė ir D. Beinoras. „Dėl to ir turi turėti tradicinių patiekalų, ir vieną egzotiškesnį. Bet pamažu jau atsiranda žmonės, kurie nori ir įvairesnių, ne tik lietuviškų“, - teigė jis. Kaip vienas populiariausių patiekalų jis įvardijo raugintų kopūstų sriubą, šašlykus, dešreles su kopūstais.

Gediminas Vilūnas, „Tores“ direktorius, sako, kad su jo pagalba renginius organizuojantys klientai turi kiek kitokį skonį. „Lietuviai nesiteirauja, kodėl meniu neturime cepelinų. Atsirado vyno, kartu su juo – ir maisto kultūra. Sudarydami meniu ir pasakodami žmonėms apie patiekalus stengiamės, kad būtų ir žuvies, ir mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos, kurią lietuviai mėgsta. Įtraukiame ir užkandžius prie alaus. Dabar itin populiaru gerti gyvą alų“, - pasakojo G. Vilūnas.

Užsakomi patiekalai priklauso net nuo amžiaus ar oro. „Jaunimas labai mėgsta vieno kąsnio užkandėles, kanapė (canape), krevetes, lašišą, o vyresniems labiau patinka farširuota žuvis, mišrainė“, - sakė E. Klimaitienė. Visgi, organizuojant maitinimą lauke, kaip kad tenka D. Beinorui, reikia atsižvelgti ir į temperatūrą.

„Kai lyja, žmonės yra mažiau aktyvesni ir perka mažiau, kai labai šilta – taip pat. Labiausiai perka, kai oras šiek tiek šiltesnis, kai norisi sočiai ir skaniai pavalgyti“, - pasakojo jis. D. Beinoras prisiminė kartą patekęs į situaciją, kai sinoptikai sutrukdė tinkamai pasiruošti renginiui. „Pagal orų prognozę sinoptikai pranešė, kad oras bus prastas ir nuolat lis. O buvo atvirkščiai – šilta, o mes pabijodami atsivežėme mažiau maisto produktų“, - sakė pašnekovas.

Tortas vestuvėms – per kelias valandas

Gediminas Vilūnas
Gediminas Vilūnas
© DELFI / Tomas Vinickas

Netikėtumų renginiuose pasitaiko ne tik dėl realybės neatitinkančių oro prognozių – kartais šiuos inicijuoja ir transporto spūstys, paprasčiausias užmaršumas ar laiko trūkumas. „Organizavome labai gražias vestuves ir jaunikis priėjęs pasiteiravo apie vestuvinį tortą. Tuomet ir pats pagalvojau – o kaipgi tas tortas? Pasiteiravau apie tai virtuvės šefės, o ji pasakė, kad tortas nebuvo atvežta, nors iki jo patiekimo buvo likusios tik trys valandos. Paskambinau konditerei, o ši pasakė nežinojusi, kad vestuvėms tortas bus reikalingas. Taigi, jie per dvi valandas pagamino tortą, o likus pusvalandžiui ar valandai, kai jau turėjome tortą puošti fejerverkais, jį į vestuves atvežė kulinarės vyras. Jis buvo toks skanus ir šviežias – ką tik pagamintas, o jaunieji buvo devintame danguje“, - nemažai streso sukėlusią situaciją prisiminė G. Vilūnas. Jis sakė, jog yra tekę ir kameroje, o ne šaldytuve vėsinti vyną, kai šį tiekėjai pristatė per vėlai, paskutinę minutę ieškoti šokolado fontano. „Tokių situacijų visą laiką yra. Stengiesi, kad jų nebūtų, bet atsitinka taip, kaip atsitinka“, - sakė jis.

Renginį gali sutrikdyti ir kiti iš anksto nenumatyti pašaliniai veiksniai. „Kartą Vilniaus Rotušėje turėjome prašmatnų renginį. Bet kaip tik tomis dienomis sostinėje vyko didelė tarptautinė konferencija. Taigi eismas centre ir senamiestyje tam tikromis valandomis buvo draudžiamas. Įsivaizduokite – svečiai susirinkę, o padengti stalai tuštutėliai, nes maistas iš virtuvės atvežamas prieš pat renginį. Ir ką gi, kai atvažiavo mūsų patiekalai, padavėjų paprašiau improvizuoti – jie elegantiška vorele, viena ranka pakėlę nešė patiekalus į Rotušę. Svečiai pagalvojo, kad tai dalis šventinio scenarijaus ir nugriaudėjo audringi aplodismentai“, - prisiminė M. Čereškaitė.

„Kiaulių“ alaus negamina

Didžiausias sunkumas, pasak maisto tiekėjų, – ne maisto gamyba ar klientų pageidavimų įgyvendinimas, bet viso proceso koordinavimas. Visgi, jų teigimu net ir sunkiausiose situacijose maisto ir gėrimų kokybė nenukenčia, o kalbos apie dalijamas porcijas ir iš nebaigtų bokalų perpilamą vadinamą kiaulių alų – tik gandai. „Pasakysiu taip: jeigu kažkas taip ir elgiasi, tai jie ilgai nedirba. Šiuo metu konkurencija labai didelė, todėl taip elgiantis rinkoje ilgai neišsilaikysi“, - sakė G. Vilūnas. Jis pasakojo, kad pasitaiko atvejų, kai klientai įtarūs, tačiau tuo atveju pagal užsakymų lapą vykdomas auditas, pavyzdžiui, surenkami ir suskaičiuojami tušti gėrimų buteliai. „Jeigu būna nesąžiningas barmenas ar padavėjas, tai jis tiesiog netenka darbo“, - sakė jis.

E. Klimaitienė pritarė kolegai. „Esame šeimos verslas ir labai vertiname savo vardą – dėl to neleidžiame visko daryti bet kaip. Šiais laikais labai paprasta internete parašyti komentarus ir taip susigadinti savo vardą“, - sakė ji. Visgi, pačiai E. Klimaitienei yra tekę matyti kaip neprofesionaliai elgiasi kai kurie maisto tiekėjai. „Pati esu dalyvavusi kaimo sodyboje vykusiose vestuvėse, kur buvo organizuojamas maitinimas. Ten maistas vieną dieną „praguli“ ant stalo, ir tuomet vėl nešamas ir antrąją dieną. Žinote, vasarą salotos su majonezu, silkė antrą parą guli karštyje. Pati esu tokių dalykų mačiusi ir nesinori valgyti dirbant su maistu“, - pasakojo moteris.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Palygino gyventojų išlaidas: kiek pinigų reikia gyvenant Taline, Rygoje ar Vilniuje (20)

Minimali suma, reikalinga Taline gyvenančiai šeimai, yra 1 063 eurai per mėnesį – daugiau nei...

Raminta Rakauskė | D+

Pasaulyje įsibėgėja maisto kainų augimas: tai – signalas ir Lietuvai

Pasaulinis maisto kainų augimas įsibėgėjo iki 25 proc., – rodo Jungtinių Tautų maisto ir...

„Moody's“: vartotojai pasaulyje per pandemiją papildomai sukaupė 5,4 trln. dolerių (1)

Vartotojai visame pasaulyje nuo COVID-19 pandemijos pradžios papildomai sukaupė 5,4 trln. JAV...

Iš VMI – perspėjimas 133 tūkst. gyventojų: laiku nedeklaravus pajamų gresia įspėjimai ir nuskaitymai (98)

Pamažu artėja gyventojų pajamų deklaravimo finišas. Iki jo likus mažiau nei dviem savaitėms,...

Lietuviai darbų dairosi užsienyje: už tą patį darbą gauna dvigubai daugiau nei Lietuvoje (678)

Paprastai sezoninių darbuotojų Lietuvoje pradedama ieškoti prasidėjus pavasariui. Tačiau...

Top naujienos

Dailius Dargis | D+

16 valandų su savo pagrobėju praleidęs žinomas Lietuvos aktorius papasakojo, kaip viskas vyko: aš tapau jo savotišku pagalbininku

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje buvo kelios, tačiau plataus atgarsio sulaukusios įkaitų...

Psichologė pasakė, kada santuokoje jau laikas sukti skirtingais keliais: svarbu viską matyti skaidriai (94)

Kai lyčių stereotipai trinami laikmečio ar kitų procesų, kuo gi skiriasi vyras ir moteris? O...

Iš COVID-19 duomenis nagrinėjančių ekspertų – nerimo ženklai: kertasi dvi pandemijos (72)

Kai Ziyado Al-Aly vadovaujama tyrimų grupė pranešė jam, kaip dažnai diabetas kerta...

Restoranuose drastiškai trūksta darbuotojų: sugrįžusieji iš prastovų susirenka išmokas ir patraukia kitur (262)

Neseniai atsidarius lauko terasoms, maitinimo įstaigos jau jaučia darbuotojų stygių. Pusę metų...

Mirė garsi virtuvės šefė, „barbekiu mama“ Halina Bovševič (199)

Gegužės 9-ąją nuo koronaviruso mirė žinoma virtuvės šefė, barbekiu mama vadinta Halina...

Lyg tikra vasara: į Lietuvą plūstelės šiluma – įdienojus net iki 23 laipsnių (3)

Šiandien Lietuvos orus lems anticiklono vakarinė – šiltoji dalis. Su smarkokais pietiniais oro...

Nepavykęs Kremliaus noras įgelti: lietuviai, rinkitės – ginklai arba vakcinos (574)

Lietuvos kariuomenės įsigijimai visada buvo ir išliko Kremliaus propagandistų dėmesio centre: tai...

Pavydas poroje: kada jis santykius griauna, o kada jiems padeda? (10)

Meskite į mane akmenį tie, kas niekada nejautė pavydo. Iš tiesų šis jausmas mus lydi nuo...

Gydytojas įvardijo, koks skausmas mus labai sendina: patarė nedelsti du skaičiai parodys, ar efektyviai sportuojate (18)

Pradėdami sportuoti, ypač vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, sporto salėje kartais nesupranta...

Orijus Gasanovas papasakojo, kodėl dabar pats geriausias laikas keliauti: stebina prabangių viešbučių kainos ir galimybės (38)

Dabar, kai pasaulis stengiasi išsivaduoti iš COVID–19 sukeltos pandemijos, vis dažniau iškyla...