Pinigų kelionėms lietuviai negaili

Anot Lietuvos turizmo rūmų prezidentės Žydrės Gavelienės, šiuo laikotarpiu labiausiai dominuoja Atlanto vandenyno salos, tačiau, pasak „Novaturo“ pardavimų vadovo, ieškodami šilumos, lietuviai nesibaido leisti pinigų ir ilgoms kelionėms.

„Vis didesnio populiarumo sulaukia ir tolimi kraštai, tai yra Tailandas, Vietnamas, Kuba, Meksika ir kitos kryptys“, – teigė Kazimieras Jarmalis.

Tiesa, tautiečius džiugina ir besiplečiančios keliavimo galimybės.

„Yra pirmieji reguliarūs ilgojo nuotolio skrydžiai be sustojimo. Tai yra skrydžiai į Tenerifę ir Gran Kanariją, tiesiogiai iš Vilniaus. Čia, iš tikrųjų, yra naujovė ir, kaip matome, populiarumas – tik augantis“, – pasakojo Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas T. Zitikis.

Tomas Zitikis

Netrūksta ir besirenkančių keliones į kalėdinius miestus. Tokiu atveju, lietuviai dažniausiai renkasi kruizą Dunojaus upe arba miestus lanko autobusu. Tiesa, dilema, kur atostogauti – labiausiai priklauso nuo kainos.

„Jeigu planuoti savaitę atostogų, tai, vidutiniškai, 1300 eurų kainuotų vienam asmeniui“, – teigė „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė.

Jai antrino ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

„Vienam žmogui Kalėdų metu kelionė prasideda nuo 1000 eurų, priklausomai nuo to, kur jūs vyksite – ar tai bus Madeira, ar Egiptas ir jau tai nebus labai prabangus viešbutis“, – teigė Ž. Gavelienė.

Žydrė Gavelienė

Kelionių agentūros tikina, kad lietuviai šventinių atostogų sąskaita netaupo.

„Kalėdos ir Naujieji metai – tai vienas paklausiausių kelionių laikotarpių metuose. Visa Europa tuo metu atostogauja ir atostogas stengiasi išnaudoti maksimaliai efektyviai. Kelionių paklausa – labai išauga, tad natūralu, kad ir kainos pačios iš savęs didėja, bet, vėlgi, lietuviai jau irgi priprato, supranta ir yra linkę išleisti daugiau“, – teigė K. Jarmalis.

Pasiūlymų šventinėms atostogoms dar yra

Planuojantiems šventines atostogas – vertėtų paskubėti, esą vietų lėktuve, skraidinančiame į prabangią kelionę, liks ne visiems. Kaip aiškina turizmo specialistai, kalėdinę kelionę reikėjo planuoti prieš pusmetį ar net metus.

„Čia, iš tiesų, yra tokia loterija. Mes visada rekomenduojame planuoti iš anksto, tada, kada galėtumėte rinktis tai, ko pageidaujate. Jeigu jau taip nutiko, kad nesusiplanavote tų atostogų ir tikitės paskutinės minutės pasiūlymų – matyt, tokiu atveju, reikėtų būti nelabai reikliam“, – teigė I. Aukštuolytė.

Inga Aukštuolytė

Tiesa, kiti kelionių organizatoriai atremia, kad suskubę tautiečiai kelionę rastų ir dabar, o gal net ir kokybė jų nenuviltų.

„Bendrai paėmus, dar tikrai yra nemažai vietų pažintinėms kelionėms, Naujųjų metų sutikimui, taip pat ir Egiptas, Kanarų salos“, – teigė „Novaturo“ pardavimų vadovas.

Kazimieras Jarmalis

Tačiau užsienio sociologai keliautojams pataria turistų mėgstamiausių vietų tokiu laikotarpiu vengti.

„Atsiradęs turistų perteklius vadinamas „pernelyg dideliu turizmu“. Tada sumažėja vietinių gyventojų kokybė ir lankytojų patirtis, o tai, įprastai, sukelia neigiamą požiūrį į turizmą. Kai kuriais atvejais, turistinėse vietovėse netgi kyla protestai ir pilietiniai neramumai“, – aiškino sociologė Mona Mirehie.

Kaip buvo teigiama LNK žiniose, oro uostai keliausiantiems per didžiąsias metų šventes primena į oro uostą atvykti bent dvi valandas iki skrydžio, mat kelionių piko metu eilių išvengti pavyks tikrai ne visiems.

Nauji metai Atėnuose

Visą reportažą rasite LNK portale: