LRT RADIJO klausytoja Alvina iš Jonavos domisi pirkimo kvitų saugojimu. „Kiek metų būtina saugoti mokėjimo kvitus? Pavyzdžiui, už komunalines paslaugas, televiziją, žemę ir pan.“ – teiraujasi ji.

„Kiek laiko reikia saugoti čekius, kvitus ar sąskaitos išrašus, jei atsiskaitoma naudojantis elektronine bankininkyste, priklauso nuo to, kokia prekė ar paslauga buvo pirkta“, – tikina Lietuvos vartotojų instituto prezidentė.

Anot jos, perkant ne maisto produktus, mokėjimą patvirtinantis dokumentas yra reikalingas garantiniu laikotarpiu tam, kad vartotojai galėtų apginti savo teises. Tokius čekius reikėtų saugoti bent du metus, nes vartotojai turi dvejų metų teisinę garantiją, arba ilgiau, jei gamintojas ar prekybininkas suteikia ilgesnę nei dvejų metų garantiją.

„O jei kalbame apie maisto produktus, labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į greitai gendančius produktus. Tokių produktų pirkimo čekius reikėtų saugoti neilgai – kol produktai bus suvartoti. Čekis būtų reikalingas tuo atveju, jei vartotojas apsinuodytų maistu ir jam reikėtų įrodyti, kad būtent ta prekė jam sukėlė sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Z. Čeponytė.

Specialistės teigimu, kiek laiko saugoti mokėjimo kvitus už komunalines paslaugas, turėtų nuspręsti pats vartotojas. Tokių dokumentų galėtų prireikti, jei iškiltų ginčas dėl apmokėjimo, paslaugų kokybės ir pan. Konkretų terminą, kiek laiko saugoti tokius kvitus, pasak specialistės, nurodyti yra sudėtinga.