„Nunešiau pinigus į Lietuvos banką, nes buvau girdėjęs, kad ten yra monetų skaičiavimo aparatas, tačiau sužinojau, kad šis yra Žirmūnuose esančiame Lietuvos banko skyriuje, bet kartu man buvo pranešta, kad ten vyksta remontas ir iki kitų metų automatu negalėsiu pasinaudoti“, - pasakojo sostinės gyventojas. Lietuvos bankas informuoja, kad eurų skaičiavimo automatai vėl veiks nuo gegužės pradžios.

Paulius pripažino, kad sutaupytas monetas galėjo leisti atskirai, tačiau jis norėjo jas išsikeisti į banknotus ir įsinešti į sąskaitą.

Vyras nusivylė sužinojęs, kad vienintelis eurų monetas skaičiuojantis aparatas, kuris iškeičia pinigus nemokamai, yra Kaune.

„Tai ėjau per kavines ir keičiausi po saujelę“, - prisipažino pašnekovas.

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos laikinasis direktorius Deivis Stankevičius teigė, kad Vilniuje, Žirmūnuose, Lietuvos banko skyriuje iki pernai lapkričio 23 d. klientų atsineštos eurų monetos buvo skaičiuojamos dviem specialiais eurų monetų skaičiavimo automatais. Kartu veikė ir du litų monetų skaičiavimo automatai.

Pernai pabaigoje minėta kasa, kurioje stovėjo automatai, pradėta remontuoti ir iš naujo atvers duris gegužės pradžioje.

„Kol ji uždarytas, veikia laikina kasa, kurioje dėl nedidelių patalpų buvo įmanoma pastatyti tik vieną litų monetų skaičiavimo automatą“, - kalbėjo Lietuvos banko atstovas.

Pasak D. Stankevičiaus, šiuo metu eurų monetas galima išsikeisti tik Lietuvos banko kasoje Kaune. Čia veikia du monetų skaičiavimo automatai.

Lietuvos banko atstovas teigė, kad verslo atstovai, kurie keisdavosi monetas kasoje Žirmūnuose, o dėl remonto to daryti negalėjo, ieškojo ir surado tinkamų sprendimų, kaip efektyviai administruoti monetų srautus.

„Dalis jų sudarė sutartis dėl inkasavimo paslaugų su šias paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Be to, tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys dėl eurų monetų keitimo gali kreiptis į komerciniu bankus, kurie turi analogiškus monetų skaičiavimo aparatus ir teikia tokias paslaugas“, - kalbėjo D. Stankevičius.

Banko „Swedbank“ puslapyje nurodomas, kad grynųjų pinigų keitimas į tos pačios valiutos kitus nominalus kainuoja 4,5 proc. nuo sumos arba minimaliai 0,87 eurų.

DNB bankas nurodo, kad keičiant monetas skyriuose, kuriuose yra nerūšiuoto monetų mišinio skaičiavimo mašinos, skaičiuojamas 6 proc. nuo sumos, bet ne mažiau 1 euro mokestis.

„Informacija apie Lietuvos banko kasos, esančios Žirmūnuose, remontą gerokai iš anksto buvo paskelbta Lietuvos banko interneto svetainėje, prie informacijos apie Lietuvos banko kasas, jų darbo laiką. Be to, visose Lietuvos banko kasose pakabinti skelbimai, kuriuose pateikta informacija apie kasos remonto trukmę ir apie teikiamas paslaugas laikinojoje kasoje. Kai kuriuos klientus (juridinius asmenis), kurių kontaktus turime, bei prekybininkų asociacijas informavome elektroniniais laiškais arba tiesiogiai“, - pridėjo D. Stankevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)