INVL mažmeninių paslaugų vadovė dr. Dalia Kolmatsui sako, kad tiek infliacija, tiek artėjantis sunkmetis verčia lietuvius galvoti apie papildomas pajamas. Ji pataria į tai žiūrėti plačiau.

„Manau, kad lietuviai turi ribotą įsivaizdavimą apie papildomą darbą. Kai su klientais kalbame, sakome, kad reikia pajamų taupymui ar investavimui, tai jie sako: iš kur man jų gauti, eisiu papildomai dirbti, t. y. atidirbu 8 val., ir dar pusę etato eisiu kur nors kitur dirbti.

Realiai šį klausimą galime žiūrėti gerokai plačiau. Šiuolaikinės priemonės, ypač nuotolinis darbas, visai kitaip veikia žmonių mąstymą“, – dėsto ji.

Pirmiausia, anot jos, reikia sau atsakyti dėl kokių priežasčių ieškoma papildomo uždarbio.

„Ar dėl savirealizacijos, tai gali būti tavo pomėgis, mylima veikla. Pavyzdžiui, dėstymas universitete gali teikti savirealizacijos jausmą ir teikti kitas naudas. Bet jei kalbėsime apie papildomą darbą kaip papildomų pajamų šaltinį, reikia galvoti kaip kitaip galėčiau gauti tų pajamų. Nebūtinai reikia įsidarbinti dar 4 val. papildomai. Galbūt galima nuomoti, investuoti ir iš to gauti pajamų“, - pažymi INVL atstovė.

 Dalia Kolmatsui

Vis dėlto ji pataria naujų galimybių ieškoti savo pagrindiniame darbe.

„Pagalvočiau, kokios mano galimybės pagrindiniame darbe, kalbant iš profesinio tobulėjimo srities, nes pagrindiniame darbe gali būti taip, kad kildamas profesinėje srityje ir investuodamas į savo žinias ir kompetencijas, gali gauti žymiai geresnį darbo užmokestį, nei kad tu ieškosiesi papildomo darbo kažkur kitur.

Pirmas dalykas – reikėtų atsigręžti į save ir atsakyti už ką man moka ir už ką man mokėtų daugiau, galbūt net ir tame pačiame darbe, kuriame šiuo metu dirbu“, – pataria D. Kolmatsui.

„Jei tai techninė ir mašininė veikla, ir tai tik nukreipta į pajamų uždirbimą, galvočiau, kaip tai mažinti ir didinti savo kompetencijas, nes techninę veiklą galbūt ateityje pakeis staklės ir reikės atsisakyti. Jei tai veikla, kuri jums duoda peno – protinio, fizinio ar psichologinio, tai kodėl gi ne – žmonės geba šiuos dalykus subalansuoti savo gyvenime“, – priduria ji.

Iš kai kurių papildomų veiklų, kaip pastebi, galima uždirbi nemažai pajamų.

„Jeigu konstruosite per pasyvių pajamų prizmę, tarkime, turite daiktų, kuriuos nuomojate arba turite nekilnojamąjį turtą, ir galite kambarį išnuomoti per trumpalaikės nuomos platformas, papildomos pajamos gali būti pakankamai nemažos, lyginant su tuo, ką uždirbate“, – sako ji.

Visas LNK įrašas: