Kai lankomės penktadienį apie pietus, dalis prekybininkų dar tik ruošiasi.

„Dar nieko nepardavėme“, – sako viena skanėstų prekiautoja.

„Įtemptas laikas“, – teigia kitas.

Visgi kai kurie namukai jau pasipuošę, juose garuoja karšta arbata, kvepia šviežiomis bandelėmis ir pyragais.

Kaip visada, prie eglutės gyventojai gali įsigyti ne tik tam tikrų kalėdinių atributų, kaip Kalėdų vainikai ar saldumynų, tačiau ir arbatos, kakavos, karšto šokolado ar karšto vyno.

Kalbant apie pastarąjį, pernai jo kainos, kurios siekė nuo 4 iki 8 Eur, priklausomai nuo puodelio dydžio, susilaukė nemažai dėmesio. Šiemet kalbinta prekybininkė bendrauti nepanoro, tačiau užsiminė, kad kainos likusios tokios pat.

Kiek matyti, lyginant su pernai, simboliškai didėjo tik keptų kaštonų ir kavos kaina. Kaštonai pernai kainavo 4 Eur, o šiemet – 5 Eur, o karštos kavos puodelis didėjo nuo 2,5 Eur iki 3 Eur. Visgi visa kita – po senovei: karštas šokoladas – 3-5 Eur, kalėdinė arbata – 3 Eur, imbierinė arbata – 3 Eur.

Kalėdų miestelyje galima rasti ir karštų olandiškų vafliukų. Tradicinis su karamele kainuoja 3 Eur, su bananais ir karamele 3,5 Eur, o su ožkos sūriu ir karamele – 4 Eur.

Kai kurie kalbinti prekiautojai – atviri ir skaičiuoja čia prekiaujantys jau penktus metus iš eilės. Viena tokių buvo ir pyragėlius bei karštus gėrimus parduodanti Bronislava.

„Mes, kaip ir visuomet, atėjusiems siūlome balto, juodo šokolado gėrimus. Taip pat kisielių. Pas mus atėję gali įsigyti ir kurtų arba kitaip, pyragėlių, kurie bus su vanile ir cinamonu, avietėm, šokoladu“, – vardija ji.

Už vieną tokį skanėstą prašoma 6 Eur, o jei norima su vienokiu ar kitokiu įdaru, teks pakloti 9 Eur.

„Kainų nekėlėme, nes šiemet dar turime 9 proc. PVM lengvatą iki Naujųjų“, – iškart sako Bronislava ir priduria, kad bendrai ji mano, kad šiemet pirkėjų bus mažiau, o tam įtakos turės bendras kainų lygio augimas.

Nojus, prekiaujantis meduoliais, pats pasakoja esantis pardavėjas, ne šeimininkas, tačiau tikina dirbęs ir pernai, todėl kainas palyginti galįs.

„Kainos įvairios, nuo pernai nelabai pasikeitė. Keitėsi tik meduolių ant pagaliuko įkainiai. Jie kilo nuo 0,5 iki 1 Eur“, – sako jis ir vardija, kad pastarieji kainuoja 2,5 Eur, didesnis meduolis apie 7 Eur, o visas meduolių namas – 15-20 Eur.

Megztos šiltos vilnonės kojines, pirštinės ir rankinės iš veltinio – Kalėdų miestelyje galima rasti ir tokių prekių. Tokios įsikūrusios „Kęstučio namelyje“.

Jomis prekiaujantis prekybininkas sako, kad viskas megzta tiek rankomis, tiek mašininiu būdu, tačiau gyventojams tokie gaminiai labai patinka.

„Apsirengiame, pasiruošiame, turime šildytuvus ir prekiaujame. Pas mus perka nuo mažo iki didelio. Būna, kad sušąla prie eglutės, ateina, nusiperka kojines ir vietoje apsimauna“, – teigia jis.

Už megztas šiltas vilnones kojines iš pirkėjų prašoma 15 Eur, už ilgesnį modelį – 20 Eur.

„Kainos keitėsi minimaliai, tiek, kiek brango pačios medžiagos ir gamyba. Už darbą daugiau neimame“, – sako jis.

Pasak prekybininko, bendrai šie metai itin skirtis praėjusių neturėtų ir pirkėjų srautas, anot jo, bus panašus.

„Vis tiek tai yra šventės“, – sako jis.

Panašiai kalbėjo ir „Spragtukų pasakos“ namelyje , kur galima įsigyti ir tikrą spragtuką, prekiaujantis Žygimantas.

„Viliamės, kad bus labai geri metai, geri pardavimai ir žmonės džiaugsis mūsų prekėmis“, – sako jis ir priduria, kad jos atkeliavusios iš Vokietijos.

„Žmonės juos perka dovanoms. Mes dar ruošiamės, tačiau atėję vakare čia išvysite labai didelį grožį“, – žada prekybininkas ir skaičiuoja, kad čia jais prekiauja jau šeštus ar aštuntus metus iš eilės.

Spragtukų kainos šiame namelyje prasideda nuo 2 Eur ir kyla iki daugiau nei 100 Eur.

Redakcija primena, kad mugė Katedros aikštėje veiks nuo gruodžio 1 dienos iki sausio 1-osios, o iš viso šiemet Kalėdų miestelyje gyventojus pasitinka keturios dešimtys prekybininkų.

Vietos prekiauti šiame miestelyje kaina priklauso nuo teikiamų paslaugų ir svyruoja nuo 1870 iki 3570 eurų už visą mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)