Infliacijai Lietuvoje perkopus 20 proc. brangsta kone viskas. Skaičiuojama, kad nepaisant bendro kainų kilimo, maisto produktų kainos kilo 35 proc.

Klaipėdoje gyvenanti ir namus šiuo metu besiremontuojanti šeimyna teigė negalėjusi patikėti, kad kainos įsismarkavusios net tokiuose sektoriuose, kaip namų dekoro prekės.

Namuose jie pasakojo montavę spintą ir jai ieškoję dailių rankenėlių.

Lietuvoje vienas vienetas, kaip teigė radę, kainavo 59,45 Eur, tačiau geriau paieškojus internete, radybos nustebino.

Kainų palyginimas

„Tas pats prekės ženklas, tas pats gamintojas, tie patys išmatavimai, tačiau Lietuvoje vieno vieneto kaina siekė 59,45 Eur, Latvijoje – 32,02 Eur, o JAV – 45 dol.“, – kainų skirtumu stebėjosi jie.

Šeima, kaip tikino, paskaičiavo, kad jiems prekes pigiau siųstis iš kaimyninės Latvijos ir net su pristatymu iki namų galiausiai susidaranti sąskaita bus mažesnė.

Ir tai, kaip patikimo, ne vienintelis pastebėtas kainų skirtumas. Panašiai skyrėsi ir kitos prekės kainos.

„Lietuvoje tas pats rankenėlių gamintojas, modelis, spalva bei dydis kainuoja 20,13 Eur, o tuo tarpu pas kaimynus latvius – 11,3 Eur“, – lygino jie.

Maisto kainas stebinčio portalo Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas bendrai kalbėjo, kad tokie kainų skirtumai nėra didelė naujiena nei kalbant apie maisto prekes, nei bendrai.

Petras Čepkauskas

„Teko ir patiems stebėti, kaip jungiklių kaina, lyginant su Jungtine Karalyste, skyrėsi keturis ar penkis kartus“, – sakė jis.

Kaip atsiminė, tuomet vieno tokio paties jungiklio kaina Lietuvoje siekė 41,1 Eur, kai tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje – 7,43 svaro.

„Manau, kad prekybininkai paima ir uždeda tokią kainą manydami, kad gal paims ir nupirks. Jei prekė kainuoja eurą, manau, galvoja taip, kad: „Tiek to, padarysiu už 3 Eur“. Manau, kad tai yra godumas ir tai pasireiškia tokiose vietose, kai vartotojui nelabai yra su kuo tokią pačią prekę palyginti“, – sakė jis.

Tokių kainų skirtumų, anot jo, būna ir su maisto prekėmis. Neseniai jie teigę viename Lietuvoje veikiančių prekybos tinklų pastebėję saldainių kainų skirtumus, kurie Lietuvoje kainavo 125 proc. daugiau nei Jungtinėje Karalystėje.

„Jeigu aš tiek pakelsiu kažkokios bazinės prekės kainą, kurią visi žino, visi pastebės ir kalbės, kad varškė kainuoja 20 Eur, bet kitų prekių kainų gyventojai gali ir nepastebėti“, – svarstė P. Čepkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)