Kuprinei – didžiausia suma

Trijų dukrų mama Jovita jau dabar dairosi mokyklinių prekių savo vyresnėlei. Moteris sako, kad nors iki rugsėjo dar tolokai, tačiau akcijų dairosi jau dabar. Už 20 Lt ji nupirko ketvirtokei akvarelės, guašo, vaškinių kreidelių, rašalinį parkerį, pieštukų.

„Ketiname nupirkti kuprinę. Jai esame numatę skirti iki 100 Lt. Kuprinė ir bus brangiausias pirkinys, bet reikia tikėtis, kad užteks ne vieneriems metams. Uniformos pirkti nereikės, tačiau marškinėlius teks, o kur dar sportinė apranga, bateliai? Praėjusiais metais pratybų sąsiuvinius pirkome už 80 Lt, manau, kad ir šiemet bus panaši suma“, – vardijo Jovita.

Moteris su vyru mano, kad rugsėjo pirmajai pasiruošti teks pakloti apie 200 Lt, tačiau į šią sumą neįskaičiuota rūbų, avalynės kaina.

Nesistengia įsigyti daugiau

Nuolaidas parduotuvėse seka ir šiaulietė Rasa su vyru auginanti keturias dukras – trys jų –  mokyklinio amžiaus. Ji džiaugiasi, kad su 50 proc. nuolaida pavyko nupirkti trintukų, pieštukų, drožtukų, piešimo sąsiuvinių. Moteris sako, kad norėdama vaikui nupirkti geresnį rašalinį parkerį, turi nepagailėti 15 Lt, tvirtesnei 30 cm ilgio liniuotei gali prireikti 4,50 Lt, o geram skriestuvui – 25 Lt.

Rasa skaičiuoja, kad vieną dukterį paruošti mokyklai šeimos biudžetui atsieis apie 230 Lt, o jeigu dar pridėti uniformos, pratybų, rūbų, avalynės kainas, tai suma išaugtų iki 500-600 Lt. „Taip skaičiuoju, turėdama galvoje kokybiškas mokyklines prekes, nes prastesnės kokybės vėliau tenka keisti naujomis“, – paaiškina šiaulietė.  
Kanceliarinių prekių kainos, anot moters, nėra pasikeitusios, o su nuolaida prekių galima įsigyti pigiau. Visiems metams kanceliarinių prekių ji sako neperkanti. „Daugiau įsigyju tik sąsiuvinių. Nemanau, kad atėjus eurui, kainos išaugtų“, – kalba Rasa.

Didžiausia pinigų suma, kurią teks atseikėti – tai kuprinei ir rankinėms, kurių pageidauja vyresnėlės. „Paprastesnę kuprinę galima nupirkti už 60 Lt, o su paveikslėliais, įmantresnę – apie 100-150 Lt. Vyresnės dukros nori vadovėlis dėtis į rankines, kurios kainuoja apie 60 Lt“, – vardija šiaulietė.

Mokyklinių prekių pardavimas auga

Prekybos tinklo specialistai skaičiuoja, kad vien sąsiuvinių, kuprinių pardavimai, palyginus su ankstesniais metais, sparčiai auga.

Nei alinantis karštis, nei laikas, likęs iki mokyklinių metų pradžios, nestabdo pirkėjų nuo pasiruošimo mokslams. Nors mokyklinių reikmenų pirkimo vajus įprastai prasideda rugpjūčio paskutinėmis savaitėmis, šiemet jis startavo anksčiau.

Šiemet pagrindinių mokyklinių priemonių: kuprinių, sąsiuvinių, rašymo priemonių, šiauliečiai suskubo ieškoti dar liepos pabaigoje.

„Pastebime, kad ypatingai tokių priemonių, kurias galima įsigyti dabar, o naudoti visus metus, pirkimas įsibėgėjo. Daugiau nei įprasta ankstesniais metais perkama sąsiuvinių, rašiklių, pieštukų, piešimo albumų. Manome, kad nepaisant užtikrinimų, kad įsivedus eurą, kainos nekils, pirkėjai elgiasi apdairiai ir perka su kaupu, kad užtektų ir tam laikotarpiui, kai bus įvestas euras“, – teigė UAB „Senukų prekybos centras“ komunikacijos projektų vadovė Laima Petraitytė.

Daugiau perkama pirmokams

Anot L. Petraitytės, pastebima, kad pernai ir šiemet daugiau perkama pirmokams. „Dabar į pirmąją klasę eina tie vaikai, kurie gimė tuo laikotarpiu, kai šalyje buvo itin palankios motinystei socialinės garantijos. Mes jau pernai pastebėjome pirmokui skirtų prekių didesnę paklausą, todėl šių metų pasiruošimui pasirengėme, siūlydami įvairesnes prekes ir didesnius jų kiekius. Jau dabar matome, kad neapsirikome – pirmokams skirtos mokyklinės prekės itin paklausios“, – teigia prekybos centro atstovė.

Prekybos tinklo skaičiavimu, būtiniausioms pirmoko mokyklinėms priemonėms šiemet prireiks nuo 120 iki 680 Lt. Už šią sumą galima įsigyti kokybišką kuprinę, krepšelį sportinei aprangai, sąsiuvinių ir knygų aplankų, įvairių dėklų sąsiuviniams ir piešiniams, spalvoto popieriaus, pieštukinių klijų, liniuotę, žirkles, guašą, akvarelių, teptukų rinkinį, indelį vandeniui, plastiliną, kreideles, flomasterių ir spalvotų pieštukų rinkinių, trintuką, parkerį ir kitus būtinus smulkius pirkinius.

Pirmoko paruošimas mokyklai ir išleidžiama pinigų suma priklausys nuo to, kokio gamintojo prekes rinksis moksleivio tėvai, kiek nuspręs investuoti į mokyklinę kuprinę.