Greipfrute rado plastikinį vamzdelį

Prekes niokojantys pirkėjai nemalonumų sukelia ne tik prekybos centrų darbuotojams, bet ir kitiems pirkėjams. Į DELFI kreipėsi skaitytoja, kuriai teko įsigyti vaisių, kurio viduje kažkas paslėpė tuščią plastikinį vamzdelį – manoma, tušinuko dalį. „Smagu, kai perki vaisių, o jame dar surandi neaiškius priedus“, - laiške ironizavo skaitytoja.

Moteris pasakojo, jog jos sutuoktinis viename iš „Maxima“ prekybos centrų nusipirko greipfrutą, tačiau vakare, nusprendus jį suvalgyti, rado vaisiuje nemalonų siurprizą. Kad greipfrutas pažeistas, moteris pasakojo iš pradžių nepastebėjusi, nes jis buvo supakuotas į tinklelį, tačiau atidžiau apžiūrėjus, ji pastebėjo pažeidimą vaisiaus odelėje.

„Iš pradžių supanikavau, sakau, gal čia kokių vaistų pripylė ar taip juos nokina? Tačiau vyras sako – nusiramink, čia tikriausiai kažkas paišdykavo“, - pasakojo skaitytoja. Moteris sakė nenumananti, kam galėjo kilti mintis įvykdyti tokį pokštą. „Galbūt mokinukai? Neturiu to varianto, kad taip pasakyčiau“, - stebėjosi pirkėja.

Ji sakė pastebėjusi, kad kartais parduotuvėje kai kurie pirkėjai iš tiesų elgiasi netinkamai. „Būna, galbūt dažniau su pėdkelnėmis. Kai parsineši, atrodo, jog viskas gerai užklijuota, o paskui pasirodo, kad jau buvo ir atklijuota, ir išardyta“, - pasakojo moteris.

Piktybiniai atvejai – retenybė

Pasak prekybos centrų atstovų, vienas iš prekių gadinimo atvejų – sugadintos pakuotės. „Norfos“ atstovas ryšiams su visuomene Darius Ryliškis sakė, jog parduotuvėse yra kategorija pirkėjų, kurie neperka, kol neišpakuoja prekės: apžiūrėję prekę jie tiesiog pasiima tą, kurios pakuotė nepraplėšta.

Olga Malaškevičienė
„Pasitaiko itin smalsių pirkėjų, kurie mėgsta įsitikinti, ar pakuotėje slypi toks pat daiktas, kaip ir eksponuojamas lentynoje. Po kelių tokių patikrinimų pakuotė paprastai nebeatlaiko, todėl jai tenka keliauja į skyrelį „pigiau“, - patikino ir „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

D. Ryliškis taip pat pastebėjo, jog dažniausiai piktybiškai elgiasi asocialūs, nuo narkotikų apsvaigę asmenys – jie ir vagia iš parduotuvės. Tuo metu vaikai linkę ragauti parduotuvėje parduodamus produktus. Tą pastebėjo ir Raminta Stanaitytė – Česnulienė, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė.

„Vaikai ar paaugliai dažniausiai bando „padegustuoti“ saldainius ar kramtomąją gumą, semia saujom arba praplėšia pakuotę, tačiau tokie atvejai tikrai reti. Apsaugos darbuotojai tokius sudrausmina, prireikus - kviečia tėvus“, - sakė ji.

Atvejų, kai pirkėjai piktybiškai gadina prekes, pasak prekybos centrų atstovų, apskritai pasitaiko nedaug. „Tokių atvejų pasitaiko, tačiau labai retai – paprastai tokie kuriozai įvyksta, kai į parduotuvę užsuka alkoholinių gėrimų padauginę piliečiai, ar parduotuvėje kilus muštynėms. Tačiau, norėčiau pabrėžti, kad tokie atvejai yra retenybė. Dažniau plyšta ir dūžta prekės ne iš piktos valios“, - sakė O. Malaškevičienė.

Panaši situacija – ir „Rimi“ prekybos centruose. „Pastaruoju metu su pirkėjais, kurie piktybiškai gadintų parduotuvės inventorių, plėšytų pakuotes ar laužytų lentynas nepasitaikė. Tuo ir džiaugiamės. Todėl nei konkrečių pažeidimų, nei miestų nei rajonų, kuriuose siautėtų piktybiški prekybos centrų turto naikintojai tikrai išskirti negalime“, - sakė R. Stanaitytė – Česnulienė.

Kolegoms pritarė ir „Iki“ viešųjų ryšių atstovas Valdas Lopeta. „Piktybiškų atvejų, kai parduotuvės inventorius ar prekės būtų apgadinamos specialiai, beveik nepasitaiko. Taip nutinka nebent pirkėjui netyčia užkliudžius prekę, išmetus ją iš rankų ir panašiai, tačiau ir tokių atvejų siekiame išvengti, įrengdami platesnius praėjimus, tvarkingai išdėliodami prekes, pasiūlydami pirkėjams patogius krepšelius ir vežimėlius prekėms susidėti“, - sakė jis.

Sugadintos prekės – pigiau

Jeigu matoma, kad pirkėjai specialiai elgiasi piktybiškai, jiems tenka susidurti su apsaugos darbuotojais. „Jeigu parduotuvėje akivaizdu, kad elgiamasi piktybiškai, specialiai gadinamas parduotuvės turtas, niokojamos prekės – apsaugos darbuotojai kviečia policija“, - teigė O. Malaškevičienė.

Pačios prekės su, pavyzdžiui, sugadintomis pakuotėmis, paprastai atsiduria pigesnių prekių skyrelyje. „Maisto prekės praplėštomis pakuotėmis yra utilizuojamos. Pramoninės gali atsidurti skyrelyje – „pigiau“. Tarkim, jeigu prekybos salėje buvo sudaužyta viena iš šešių komplekto taurių, likusias penkias mes siūlome įsigyti su svaria nuolaidą. Jeigu toks komplektas perkamas sau ir nėra dovanojamas, kodėl nepasinaudojus galimybe įsigyti reikalingą daiktą pigiau?“, - sakė O. Malaškevičienė.

Valdas Lopeta
Tuo metu „Iki“ parduotuvėje visos sugadintos prekės sunaikinamos. „Apgadintos prekės, žinoma, yra išimamos iš prekybos ir atiduodamos utilizuoti“, - sakė V. Lopeta.

O. Malaškevičienė minėjo, kad daugiausia nuostolių dėl prekybos salėse sudaužytų ar suniokotų prekių patiria didžiausios parduotuvės, ypatingai tuo metu, kai daugiausia žmonių lankosi. Tuo metu D. Ryliškis pastebėjo, jog sugadintų prekių kiekis gali priklausyti nuo to, kurioje miesto dalyje yra parduotuvė, kokių pirkėjų ten ateina daugiau.

Netyčia sudaužius mokėti reikia ne visada

Vis tik, dažniau pirkėjai daiktus sugadina dėl neatsargumo. „Dažniausiai iš rankų išslysta ir nukenčia viskas kas lengvai dūžta – tai stikliniai buteliai, indai, gėlių vazonai, šiuo metu ir Kalėdiniai eglučių papuošimai“, - sakė O. Malaškevičienė. R. Stanaitytė – Česnulienė taip pat pastebėjo, kad pasitaiko tokių pavienių atvejų - „netyčia sugadinama viena ar kita prekė, sudaužomas butelis ar perplėšiama pakuotė“.

Paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, netyčia vyno butelį sudaužę pirkėjai daugumoje parduotuvių neturėtų baimintis, jog teks už prekę sumokėti. Dalis kalbintų parduotuvių atstovų patikino, jog tai priskiriama prie parduotuvės nuostolių. „Pasitaiko visko, tačiau jeigu tai nėra piktybiška, žalos atlyginti nereikalaujame nei iš vaiko tėvų, nei iš suaugusiųjų, kuriems irgi pasitaiko kažką numesti, išversti, ar suplėšyti, - sakė „Maxima“ atstovė. - Į draudimo kompaniją kreipiamės kai patiriame didesnę žalą – kai išdaužiamas durų stiklas, vitrina, arba automobilis kliudo mūsų namelius, kuriuose lauke galima palikti pirkinių vežimėlį“.

„Už netyčia sugadintą daiktą iš pirkėjo atlyginti nereikalaujama. Jie būtų bandoma kažką specialiai sugadinti, sudaužyti - būtų kviečiama policija“, - pridūrė ir R. Stanaitytė – Česnulienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)