Pirmiausiai populiarumo sulaukia pajūrio miestai, į kuriuos vasarą kelioms savaitėms plūstelės užsieniečiai.

“Pastebime, kad užsakymų jau dabar yra daug, pavasarį vis intensyvėja žmonių susidomėjimas poilsiu prie jūros vasaros mėnesiais. Tiesa, kai kurios agentūros ir žiemą ėmė užsakinėti apgyvendinimo paslaugas vasaros sezonui“, - pasakoja Palangos turizmo informacijos centro vadybininkas Mindaugas Surblys.

Visgi, anot jo, norintys Palangoje apsistoti vasarą dabar dar ras iš ko pasirinkti vietų poilsiui: kol kas kurorte užsakymai pasiūlos neviršija.

Neringoje taip pat jaučiamas padidėjęs susidomėjimas turizmo paslaugomis. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ vadovė Neringa Gecevičiūtė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu aktyviausi – užsieniečiai.

„Lietuviai nėra linkę vietos poilsiui ieškotis iš anksto, tačiau pastebėjome, kad iš užsieniečių susidomėjimas jau yra ir gana aktyvus: skambina ir rašo iš Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, netgi JAV. Esame nustebę, kad žmonės ieško sau apgyvendinimo galimybių ilgesniam laikotarpiui negu anksčiau, pavyzdžiui, 2-3 savaitėms, kai anksčiau užsakymų laikas siekė 2-4 dienas, savaitę“, - vardija pašnekovė.

Pasak jos, dalis Neringos turizmo verslo atstovų jau skaičiuoja, jog vasarai turi pakankamai užsakymų. Visgi didesnio susidomėjimo iš Lietuvos gyventojų Nidos turizmo informacijos centras laukia birželį, nes vietos gyventojai savo atostogas prie jūros derina su saulėtais orais.

„Intensyviausiai lietuviai ima skambinti ir rašyti birželį, o sunkiausias laikas liepą – rugpjūtį, kai vietų praktiškai jau yra nelikę. Mūsų gyventojai užsakymus palieka paskutinei akimirkai“, - ankstesnių metų patirtį prisimena N. Gecevičiūtė.

Toliau nuo jūros apsistojama trumpiau

Kituose Lietuvos kurortiniuose miesteliuose kol kas užsakymų antplūdžio nejaučiama, bet susidomėjimas paslaugomis palaipsniui didėja.

Anykščių turizmo informacijos centro vadybininkė Vilanda Dunčaitė pasakoja, jog kovą sulaukė ne vieno potencialaus poilsiautojo skambučio.

„Jaučiame didesnį gyventojų susidomėjimą, tačiau kiek jų atvyks dar sunku pasakyti, nes kol kas tik pradedama domėtis, renkama informacija. Dažniausiai mūsų klausia, kokių turime naujienų“, - teigia V. Dunčaitė.

Ji vardija, kad didžiausia kurorto sezono naujiena yra SPA centras, taip pat poilsiautojams paruoštos naujos mokomosios programos, pavyzdžiui, tapyba ant vandens, atnaujintos muziejų ekspozicijos ir sukurtas karklų labirintas, kuris bus alternatyva kukurūzų labirintui.

Turizmo informacijos centro duomenimis, Anykščiuose žmonės dažniausiai apsistoja kelioms dienoms, nes per vieną dieną viską pamatyti – sudėtinga. Ilgesniam laikui – savaitėms – atvyksta svečiai iš Rusijos.

Kaimo turizmo sodybose pirmieji užsakymai – šeimos šventėms

Linas Žabaliūnas
Pavasarį daugiau poilsiautojų dėmesio sulaukia ir kaimo turizmo sodybos. Pirmiausia jų dairosi planuojantys šeimos šventes, pavyzdžiui, vestuves, įvairiais sueigas, gimtadienius ir panašiai.

„Kiek teko bendrauti su kaimo turizmo sodybų šeimininkais, ši žiema buvo labai pasyvi, tačiau dabar sodybos, kurios specializuojasi šeimos švenčių segmente, jau yra užsakytos vasaros savaitgaliams, - dėsto Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovas Linas Žabaliūnas. - Jei planuojamos didesnės išvykos su baidarėmis ar pažintiniai žygiai dviračiais, užsakymai jiems jau fiksuojami ir pasibaigiant žiemai, prasidedant pavasariui.“

Pasak jo, lankstesni tie, kurie ieško ramaus poilsio šeimai ar mažoms grupėms.

„Paprastai žmonės poilsį sau ir keliems draugams derina prie oro, - apibendrina L. Žabaliūnas. - Tačiau, reikia paminėti, kad užsakymų kiekis priklauso ir nuo regionų, jei kaimo turizmo sodybos yra toliau nuo didžiųjų miestų, pavyzdžiui, Zarasuose ar Ignalinoje, šiuo metu jos dar turi nemažai ką pasiūlyti ir įpaprastai aktyvumas ten padidėja artėjant vasarai.“

Viešbučių rinkoje situacija kiek kitokia, sako įmonės "Hoteliers Co.", valdančios viešbučius „Amberton“ Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje, generalinis direktorius Andriejus Staniukėnas.

„Grupės poilsį rezervuoja visus metus, kartais net prieš metus iki atvykimo. O pavieniai žmonės poilsį užsisako geriausiu atveju prieš dvi savaites, retais atvejais – anksčiau“, - dėstė A. Staniukėnas.

Pasak jo, pagrindiniais viešbučio klientais yra verslininkai, kurie keliauja visus metus, o turistų padaugėja tik liepos, rugpjūčio mėnesiais, tad ir gausesnių užklausų iš turistų laukiama vasarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)