Negalėjo atlikti mokėjimų

Susidūręs su netikėta situacija verslininkas Jonas Stadalninkas antradienį laišku kreipėsi į Lietuvos banką ir Delfi.

„Noriu pranešti apie banko „Paysera“ savivalę ir paprašyti Lietuvos banko išsiaiškinti šį atvejį bei įpareigoti banką daugiau netaikyti tokių priemonių ateityje.

Grįžęs po atostogų mūsų įmonės sąskaitas radau užblokuotas. Priežastis – tikrinama kliento pažinimo anketa, sąskaita gali būti blokuota 10 darbo dienų. Šią anketą užpildžiau prieš keletą savaičių, bankas turėjo pakankamai laiko ją patikrinti, tad neturi jokio pagrindo dėl to blokuoti įmonės sąskaitų. Kalbėjau telefonu su Lietuvos banko konsultante, ji patvirtino, kad bankas neturi blokuoti sąskaitų dėl tokios anketos tikrinimo“, – pasakoja jis.

Antradienio popietę vyras tikino negalintis atlikti mokėjimų.

„Vakar turėjau atlikti keletą mokėjimų, bet sąskaitos blokuotos, tada parašiau ir dar telefonu susisiekiau su „Paysera“. Mane patikino, kad sąskaita bus tą pačią dieną atblokuota, nors iš viso nesupratau, kodėl ji turėjo būti blokuojama. Deja, bet sąskaitos šiandien vis dar neveikia“, – rašė jis.

„Paysera“

Sąskaita blokuota dvi dienas

Ketvirtadienį popiet Delfi jis patikino, kad įmonės sąskaita jau atblokuota. Antradienį vakare vyras per feisbuką susisiekė su vienu iš „Paysera“ vadovų, ir sąskaita per kelias minutes buvo atblokuota.

„Sąskaitos buvo blokuotos pilnas dvi dienas, nežinau, kaip buvo anksčiau, nes savaitę iki tol atostogavau“, – pažymi jis.

J. Stadalninkui kilo klausimų, kaip ir kokiu įstatymu remiantis, bankas iš viso gali „užšaldyti“ svetimus pinigus dešimčiai dienų be jokio atskiro pranešimo ir be jokio rimto pagrindo, nes, kaip tikina, įmonė neturi jokių teisinių problemų, įtartinų sandorių ir t. t.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad 10 darbo dienų blokuotos sąskaitos kai kuriais atvejais gali reikšti nemažus nuostolius.

„Kas kompensuos nuostolius, jei dėl banko savivalės mes negalėtume atlikti svarbių mokėjimų?“ – klausia jis.

„Šiuo atveju įmonė vykdo mažai pavedimų, tuo metu nebuvo labai skubių mokėjimų, nieko baisaus nenutiko. Bet jei tokia problema būtų mano pagrindinėje veikloje, kuri taip pat turi „Paysera“ sąskaitas, tai čia dažnai pasitaiko, kad atsiskaitome kortelėmis, atliekame nemažai pavedimų, darbuotojai keliauja ir t. t.“, – pasakoja J. Stadalninkas.

„Paysera“

Susiduria nebe pirmą kartą

Jis priduria su panašia situacija, tik su asmenine banko sąskaita, susidūręs nebe pirmą kartą.

„Pernai grįždamas iš kelionės užsienyje pastebėjau, kad mano banko kortelė blokuota, ir negaliu ja pasinaudoti. Gerai, kad tada turėjau grynų pinigų, priešingu atveju kelionės metu būčiau turėjęs rimtų problemų. Prisidegdamas pažinimo anketos tikrinimu bankas tada lygiai taip pat visą parą pralaikė mano kortelę ir kitas sąskaitas neaktyvias“, – pasakoja verslininkas.

„Jei tai būtų pirmas atvejis nebūčiau rašęs. Manau, kad tikrai kažkas nelabai tvarkoje su požiūriu į žmonių teisę disponuoti asmeninėmis lėšomis ir tokių problemų sprendimo greitį, pagalbą klientams“, – priduria jis.

„Paysera“: įvyko sistemos klaida

„Paysera“ klientų aptarnavimo departamento vadovas Deimintas Mažuolis apgailestauja dėl susiklosčiusios nemalonios situacijos ir pažymi, kad ji išspręsta per vieną dieną.

„Tokio pobūdžio ribojimai galimi naujiems aukštos rizikos klientams, tačiau dėl sistemos klaidos, kuri pašalinta, buvo pritaikyta daliai dabartinių klientų sąskaitų. Atkreipiu dėmesį, kad sąskaita buvo atblokuota praėjus vienai dienai nuo kliento kreipimosi“, – paaiškina jis.

D. Mažuolis priduria, kad įmonių anketų ir klausimynų tikrinimas šiuo metu gali trukti ilgiau nei įprastai.

„Kalbant ne apie konkretų atvejį, o apskritai, įmonių anketų ir klausimynų tikrinimas šiuo metu gali trukti kiek ilgiau, nei būdavo anksčiau dėl mūsų sprendimo nebedirbti su įmonėmis, kurių akcininkai yra Rusijos piliečiai. Dėl padidėjusio dokumentų srauto ir galutinių naudos gavėjų tikrinimo, klientų pažinimui reikalingų dokumentų patvirtinimas dabar užtrunka ilgiau nei įprastai.

Todėl norėčiau paskatinti visus klientus, kurių paprašome atnaujinti klientų anketas ar klausimynus, neatidėti duomenų atnaujinimo, kad prireikus kažką patikslinti, galėtume operatyviai ir sklandžiai bendradarbiauti“, – pažymi „Paysera“ klientų aptarnavimo departamento vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)