Skirtingi pinigų išgryninimo mokesčiai

Nors daugelis žmonių kelionių metu beveik visur įpratę atsiskaityti kortelėmis, užsienyje vis dar pasitaiko vietų, kur priimami tik grynieji. Rūta Ežerskienė, „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, sako, kad bent dalį grynųjų pinigų prieš keliones verta išsigryninti dar Lietuvoje.

Ekspertė taip pat rekomenduoja pasidomėti, kokį fiksuotą procentą nuo išimamos sumos gali tekti susimokėti išsigryninant pinigus bankomate užsienyje. Anot jos, svarbu žinoti ne tik tai, kokį išsigryninimo mokestį nuskaito bankomatų operatorius, bet pasidomėti ir apie galimus valiutos keitimo mokesčius.

„Imantiems grynųjų pinigų bankomatuose yra duodamas pasirinkimas – gryninti pinigus vietine valiuta ar eurais ir privalomai pateikiami valiutos keitimo mokesčiai. Užsienio bankomatų operatoriai gali taikyti didesnį antkainį nei turimos kortelės bankas, todėl dažnai finansiškai naudingiau rinktis vietinę valiutą.

Mokestis gali būti taikomas ne tik valiutos keitimui, bet ir pačiai išsigryninimo operacijai ne tik bankomatų savininkų, bet ir naudojamos kortelės banko. Tačiau kai kurių bankų kortelės, kaip ir mūsų, leidžia pinigus išsigryninti be jokio komisinio mokesčio visame pasaulyje pagal mokėjimo kortelės nemokamo išgryninimo limitus. Jį galima pasitikrinti asmeninėje banko paskyroje“, – paaiškina R. Ežerskienė.

Taip pat anot pašnekovės, svarbu turėti omenyje, kad kai kuriose valstybėse negalima atlikti mokėjimo operacijų, nepalaikančių lustinės technologijos. Tarp jų dažniausiai patenka tolimosios valstybės: Argentina, Brazilija, Filipinai, Tailandas, Meksika ir kt.

Kai kurios kortelės kelionių draudimą taiko automatiškai

Nors nuo netikėtų situacijų apsisaugoti sudėtinga, anot pašnekovės, prieš vykstant į kelionę verta pasirūpinti kelionės draudimu. Paprastai draudimo apsauga taikoma skubiajai medicininei pagalbai, bagažo apsaugai nuo vagysčių ir pasimetimo, nenumatytiems skrydžių pasikeitimams.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad yra tokių kortelių, kurios nereikalauja pirkti draudimo atskirai. Pavyzdžiui, turint kreditinę kortelę, draudimas galioja automatiškai, tiesa, kartais tam gali būti papildomų sąlygų, pavyzdžiui, ta kortele turi būti apmokėta bent nustatyta dalis kelionės išlaidų. Tokiu būdu, asmuo, jo bagažas ir pirkiniai per kelionę apdraudžiami be jokių papildomų veiksmų.

„Jei turite mokėjimo kortelę su kelionių draudimu, pasitikrinkite, ar draudimas skirtas ir kartu keliaujantiems šeimos nariams. Taip pat įsitikinkite, ar jame yra papildoma apsauga užsiimant ekstremaliu sportu. Pavyzdžiui, jei planuojate plaukioti banglente ar kelionės metu vairuoti motociklą, kai kurie bankai tai vertina kaip pavojingas veiklas, kurioms įprastas kelionių draudimas negalioja“, – sako R. Ežerskienė.

Papildomai banko ekspertė rekomenduoja turėti galiojančią Europos sveikatos draudimo kortelę. Su ja yra apmokamos būtinosios medicinos pagalbos paslaugos ES zonoje.

Keliauti su debeto ar kreditine kortele?

Europos Sąjungos valstybėse atsiskaitymai priimami tiek debeto, tiek kreditine kortelėmis ir dažnu atveju kelionėms pakanka bet kurios iš jų. Tiesa, kredito kortelė turi vieną privalumą – nemokamą kelionių draudimą.

Taip pat, kelionių draudimą taikančios kredito kortelės kai kuriais atvejais taiko ir Kasko draudimą, kuris gali praversti, jei užsienyje keliaujama nuomotu automobiliu ir įvyksta eismo įvykis. Todėl R. Ežerskienė pataria prieš keliaujant įsivertinti savo kelionės planus ir kokios išlaidos galėtų užklupti netikėtai.

„Kredito kortelės taikomas kelionės draudimas su Kasko gali padėti sutaupyti, išvengiant brangaus draudimo įsigijimo automobilių nuomos punkte. Apskritai, draudimas kelionių metu padeda lengviau spręsti nenumatytas situacijas ir išvengti jų sukeltų skaudžių išlaidų, todėl tam tikrais atvejais kreditinė kortelė keliaujant gali suteikti daugiau saugumo jausmo“, – teigia ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją