Vagims spyna – ne kliūtis

Kaune gyvenanti ponia Beatričė sakė skaudžiai pasimokiusi, kai grįžusi iš viešnagės pas draugus Amerikoje rado nusiaubtus namus. „Visada maniau, kad galime jaustis ramūs. Namas priemiestyje, įstatytos šarvuotos durys, įrengta signalizacija, turtas apdraustas. Apie tai, kad reikėtų įsigyti seifą, nesusimąstėme. Gal todėl, kad niekas iš pažįstamų jo neturi. Dabar jau mąstome kitaip. Patys įsigijome seifą ir kitiems patariame taip padaryti“, – pasakojo moteris.

Pasak vienos turto saugumu besirūpinančios įmonės vadovų Viliaus Trakimo, tvirtos durys, signalizacija yra geras dalykas, tačiau šios priemonės nesulaiko vagišių, tik sutrumpina jų buvimo įsibrovimo vietoje laiką. „Sakoma, kad nėra spynos, kurios negalėtų įveikti piktavaliai. Draudimas taip pat vagims ne kliūtis, tai tik galimybė nukentėjusiems atgauti pinigus ar dalį jų įvykus vagystei.

Daugelyje pasaulio šalių įprasta, kad draudimo bendrovės draudžia daiktus ir vertybes tik tada, jei būste yra įrengtas seifas. Draudimo dydis priklauso nuo seifo saugumo lygio“, – sakė pašnekovas.

Žmonės dažnai nesusimąsto, kad seifas gali apsaugoti vertybes ne tik nuo vagysčių, bet ir nuo gaisro. Tam yra atitinkami priešgaisriniai seifai. Jų priešgaisringumo lygis vertinamas pagal tai, per kiek minučių, esant seifui atviroje ugnyje, jame esantys daiktai nebus sugadinti. Svarbu žinoti, kad popieriui ir laikmenoms apsaugoti nuo gaisro gaminami skirtingi seifai, nes kritinė temperatūra popieriui yra gerokai didesnė nei laik­menoms. Gesinant gaisrą, liejama daug vandens, kuris kartais pridaro neką mažiau nuostolių nei ugnis. Seife laikomos vertybės nei sudegs, nei sušlaps.

Seifui išlaužti reikia daugiau laiko

Nukentėjusi nuo vagių ponia Beatričė labiausiai išgyveno dėl netektų daiktų, kurių pinigais neįvertinsi. 

„Nusikaltėliai išnešė laikmenas su nuotraukomis, vardinį ginklą, medalių kolekciją, lėktuvo bilietus skrydžiui, kurį planavome prieš keletą mėnesių, mūsų su vyru įmonės spaudą, labai daug nuosavybės ir kitų dokumentų, kurių netekimas visai šeimai pridarė labai daug rūpesčių, Netekome ir kompiuterio, kuriame buvo svarbi informacija. Jei visa tai būtume laikę patikimame seife, tikrai vagys nebūtų išnešę to, kas jiems nelabai reikalinga, o mums – labai svarbu“, – apgailestavo moteris.

Dabar jų šeimos namuose stovi patikimas seifas. Norėdami jį išlaužti, vagys turėtų darbuotis beveik pusvalandį, tačiau tokios galimybės jie neturėtų, nes apsaugos tarnybos darbuotojai momentinės vagystės atveju atvažiuoja per 10–15 minučių. Pasak specialistų, seifas nepakeičia kitų būtinų saugumo priemonių, tačiau jo paskirtis – neleisti vagiui greitai paimti to, ką kitu atveju jis būtinai paimtų ar suniokotų. Suprantama, yra tokių seifų, kurių vagys galimai neįveiktų net turėdami labai daug laiko, tačiau net ir įprastas, buitinis, seifas gali tapti neįveikiama kliūtimi vagiui, turinčiam mažai laiko.

Geriau didesnis

„Žmonės dažniausiai sunkiai įsivaizduoja, kokio seifo jiems reikia ir kaip apskritai jį išsirinkti. Iš tikrųjų tai yra paprasta, reikia tik žinoti, į ką būtina atkreipti dėmesį“, – sakė specialistas.

Svarbiausia, pasak jo, žinoti, ką planuojama seife saugoti: pinigus, dokumentus, laikmenas, ginklus, bylas ar ką kita. Nuo to priklausys, kokio dydžio seifą reikės rinktis.

„Medžiokliniam ginklui dažniausiai reikalingas aukštas seifas. Būna taip, kad jo dydį dažnai riboja numatytos vietos, kurioje jis bus statomas, dydis. Bendra taisyklė yra tokia: jei tik įmanoma, visada verta rinktis didesnį seifą. Laikui bėgant atsiranda daugiau daiktų, kuriuos žmonės nori laikyti seife. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kokios seifo pristatymo galimybės. Būna ir taip, kad kelis šimtus kilogramų sveriančio didelio seifo neįmanoma įnešti ir pastatyti ten, kur šeimininkai norėtų“, – sakė V.Trakimas.

Patikimiausia – elektroninė spyna

Pagal montavimo būdą yra trijų tipų seifai: pastatomas – tvirtinamas prie grindų ir / arba sienos; sieninis – montuojamas į sieną; grindinis – montuojamas grindyse. Kurį variantą pasirinkti, dažniausiai lemia seifo montavimo vieta konkrečiame būste. „Dažnai seifai tiesiog pastatomi, ir tiek. Tokiu atveju vagims belieka juos išsinešti ir ramiai, neskubant saugioje vietoje atidaryti“, – neapdairiais žmonėmis stebėjosi pašnekovas.

„Patikimas turi būti ne tik seifas, bet ir jo spyna, kuri yra neatsiejama tokio daikto dalis. Populiariausi seifai su raktine seifine spyna, raktine seifine + mechanine kodine spyna, mechanine kodine spyna, seifai su elektronine spyna. Geriausias sprendimas – elektronine spyna rakinami seifai. Esminis tokio seifo privalumas, kad nereikės nešiotis raktų, o kodą bet kada galima bus pakeisti. Būtent tokio seifo saugumo lygis yra itin aukštas“, – aiškino pašnekovas.

Seifo saugumą rodo sertifikatai. Specialistai pataria vengti nesertifikuotų seifų. Kai kurios kompanijos Lietuvoje skirtingų seifų saugumą yra įvertinusios žvaigždutėmis, kad vartotojams būtų lengviau išsirinkti.

Seife galima laikyti:
• pasus, gimimo liudijimus, asmens tapatybės korteles;
• grynuosius pinigus, kreditines korteles;
• dokumentus – namų bylą, sutartis, įmonių steigimo ir kitus dokumentus;
• svarbias laikmenas, kitą įrašytą informaciją, kurios nenorime prarasti ir kurios negalime leisti matyti kitiems;
• kompiuterius, kitą brangią ir svarbią informaciją turinčią įrangą;
• papuošalus, brangiųjų metalų monetas, kolekcijas;
• rankinius laikrodžius;
• antspaudus;
• meno dirbinius;
• brangius instrumentus, įrangą;
• svarbiausias bei senas brangias nuotraukas;
• dienoraščius;
• raktus, praėjimo korteles;
• bilietus;
• šeimos relikvijas.