Vieni sėkmingiausių metų

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje LIPFA pristatė praėjusių metų pensijų fondų investavimo rezultatus.

Kaip teigė T. Gudaitis, per pernai kaupiantys II pakopoje ne tik uždirbo 14,2 proc. svertinės investicinės grąžos, tačiau didėjo ir jų turto vertė. Ji per metus išaugo 27,3 proc. iki 7,1 mlrd. eurų. Nuo šios sumos uždirbta grąža per visą laikotarpį sudaro 2,2 mlrd. Eur.

Jo teigimu, iš gyventojo perspektyvos žiūrint, galima skaičiuoti, kad pernai metais uždirbta fondų grąža iš viso siekia 800 mln. Eur, o jeigu ją išdalinus kaupiantiesiems, kiekvienam išeitų po 600 Eur.

„Tai lyg 13 pensija", – lygino jis.

Panašus augimas fiksuotas ir III pensijų pakopoje. Svertinei investicinei grąžai didėjus 12,5 proc., valdomo turto vertė pasiekė 293,9 mln. eurų ir buvo 32,4 proc. didesnė nei prieš metus.

Jo teigimu, bendrai, pernai metai tapo vienais sėkmingiausių akcijų rinkoms per pastarąjį dešimtmetį.

„Stipriai augo ir obligacijų vertė, kurios padeda įgyvendinti konservatyvesnes investavimo strategijas.

Vertinant bendrai, 2023-ieji investicijoms buvo palankūs nepaisant to, kad metų pradžioje laikėsi aukšta infliacija, centriniai bankai kėlė palūkanų normas, buvo reali ekonominės recesijos rizika. Pernai ypač gerai sekėsi technologijų įmonių akcijoms ir kitoms augančioms bendrovėms, kurios patyrė smukimą per 2022 metų meškų rinką.

Obligacijų grąža – arti dviženklių ir ši turto klasė pensijų fondų valdytojams yra ne mažiau svarbi realizuojant konservatyvesnius investavimo sprendimus, būtinus pagal II pensijų pakopos gyvenimo ciklo fondų koncepciją. Bendrai vertinant, Lietuvoje pensijų fondams 2023-ieji buvo vieni iš trijų geriausių metų per pastarąjį dešimtmetį“, – sakė LIPFA vadovas.

Tadas Gudaitis

Geriausiai sekėsi jaunimui

Kaip aiškino, pernai tarp II pakopos pensijų fondų didžiausią grąžą uždirbo jauniausių klientų turtą valdantys ir daugiausiai į akcijas investuojantys pensijų fondai.

22-28 metų amžiaus kaupiančiųjų fondų grupė pernai uždirbo +16,3 proc. svertinę investicinę grąžą.

29-35 metų kaupiančiųjų grąža sudarė +16,1 proc., 36-42 metų ir 43-49 metų amžiaus dirbantiesiems skirti II pakopos pensijų fondai praėjusiais metais uždirbo +15,9 proc. metinę svertinę grąžą.

50-56 metų amžiaus kaupiančiųjų grąža sudarė +14,1 proc., o 57-63 metų amžiaus kaupiantieji pernai finansų rinkoje uždirbo +10,6 proc. svertinę grąžą.

Vyriausių amžiumi 64-70 metų II pakopos pensijų fondų grąža pernai buvo +7,6 proc. Tuo tarpu turto išsaugojimo fondai fiksavo +7,4 proc. svertinės grąžos rezultatą.

Uždirbo rizikavę daugiau

III pakopos pensijų fondų grąža 2023 metais buvo dviženklė, išskyrus mažesnės rizikos, konservatyviau investuojančius fondus.

Didesnės akcijų dalies III pakopos pensijų fondai pernai uždirbo +14,6 proc. svertinę grąžą.

Mišraus investavimo pensijų fondai taip pat peržengė 10 proc. grąžos ribą: jų grąža pernai buvo +10,6 proc. Tuo tarpu mažesnės rizikos III pakopos pensijų fondų grupės vidutinė svertinė praėjusių metų grąža buvo +6,9 proc.

„Ir II, ir III pakopos pensijų fondų valdomas turtas nuosekliai auga. Tai lemia daugybė faktorių, tarp kurių – reguliarios įmokos, sudėtinių palūkanų efektas, vis ilgėjantis ir jau 20 metų II pakopoje pasiektas bendras kaupimo laikotarpis, – sakė T. Gudaitis.

Anuitetų gavėjų skaičius – kol kas menkas


„Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša taip pat pristatė ir pensijų anuitetų fondo veiklos rezultatus.

Pasak jo, metų pabaigoje anuiteto gavėjų skaičius sudarė 2808 asmenis. Tai sudarė apie 2 proc. visų pensininkų, kurie pradeda gauti pensiją.

„Visi kiti yra sukaupę mažiau nei nustatyta riba, kada žmogus privalo įsigyti pensijų anuitetą (suma- 10,8 tūkst. Eur). Tai reiškia, kad esame tik pusiaukelėje pensijų sistemos įgyvendinime“, – aiškino jis.

Didžiausia mokama anuiteto suma, kaip pateikė, sudaro apie 350 Eur, mažiausia – 8 Eur. Vidutinė suma siekia apie 60 Eur.

Bendras pensijų anuitetų fondo turtas 2023-aisiais yra pasiekęs 39,7 mln. Eur. Pernai jis sudarė 25,2 mln. Eur.

Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vaidas Cibas apibendrindamas kalbėjo, kad šiandien galima skaičiuoti, kad iš viso valstybinei „Sodros“ pensijai kaupia 1,4 mln. gyventojų. Iš jų 770 tūkst. aktyviai kaupia II pensijų pakopoje (likę kaupti atsisakė arba yra sustabdę dalyvavimą). III pensijų pakopoje šiandien kaupia 105 tūkst. asmenų.

„Goindex“ antros pakopos pensijų fondai pernai uždirbo vidutinę 17,5 proc. grąžą


„Goindex“ Lietuvoje valdomų antros pakopos pensijų fondų uždirbta vidutinė metinė grąža pernai buvo 17,5 proc., praneša bendrovė.

„Goindex“ valdybos pirmininkas ir vadovas Jonas Iržikevičius sakė, kad po prastų 2022-ųjų, praėję 2023 metai finansų rinkose buvo išties puikūs, ypač paskutiniai šių metų mėnesiai pasižymėjo itin sparčiu kilimu tiek akcijų, tiek obligacijų rinkose.

„Nesistengiame aplenkti rinkos, o ją tik atkartojame, tad gauname rinkos (indekso) grąžą. Tuo pačiu siekiame sutaupyti kuo daugiau kaštų pensijų fondų dalyviams“, – pranešime sakė jis.

Metų pabaigoje „Goindex“ valdomuose pensijų fonduose pensijai kaupė 12 778 dalyviai, o pensijų fondų valdomas turtas siekė 39,7 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)