Antradienį LIPFA organizuotoje spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti II ir III pakopos pensijų fondų rezultatus už II ketv., buvo teigiama, kad neapibrėžumas rinkose, kaip ir pernai, lieka.

„Galima užakcentuoti, kad 2022-ieji buvo sudėtingi finansų rinkose ir tai atsiliepė pensijų fondų grąžoms visose turto kalsėse. Nuo to laiko per šį pusmetį situacija rinkose neapsibrėžtumo prasme yra nepasikeitusi. Jo nė kiek nesumažėjo, tačiau vienok pensijų fondų rezultatai ir grąžos yra džiuginantys“, – teigė LIPFA valdybos narys Tadas Peciukevičius.

Kalbėdamas apie II pakopą bendrai, jis tikino, kad žmonės per visą pensijos kaupimo laikotarpį jau uždirbo 1,8 mlrd. Eur, o tai yra didžiulė suma.

„Natūralu, kad ateityje galima tikėtis, kad proporcijos didės ir rinkos grąžos efektas pasireikš su dar didesniu poveikiu“, – prognozavo jis.

Jaunesniosios kartos ciklų fondai, kaip tikino, nuo šių metų pradžios vidutiniškai yra uždirbę beveik 10 proc. grąžos, o konservatyvesni fondai taip pat gali džiaugtis prieaugiu.

„Taip pat galima tikėtis, kad artimiausiais mėnesiais išaugęs palūkanų efektas dar labiau atsispindės konservatyviausiuose fonduose“, – sakė jis.

Kaupiantiems II pakopos pensijų fonde „Pensija 1996-2002“ II ketv. grąža siekė 5,26 proc., „Pensija 1989-1995“ – 5,21 proc., „Pensija 1982-1988“ – 5,21 proc., „Pensija 1975-1981“ – 5,23 proc., „Pensija 1968- 1974“ – 4,38 proc., „Pensija 1961-1967“ – 2,8 proc., o „Pensija 1954-1960“ – 1,51 proc.

Vidutinė grąža II pakopoje bendrai šiemet siekia 8, 72 proc.

III pakopoje tendencijos – analogiškos. Kaip teigė, nors grąžos skiriasi, tačiau fiksuojama, kad vidutinė grąža bendrai 2023-aisiais čia siekė panašų rodiklį – 7,1 proc.


„Grąža už šį pusmetį, labai panaši. Tikėsimės, kad taip šiuos metus, su panašiomis tendencijomis, eisime ir toliau“, – teigė T. Peciukevičius.

Didesnės akcijų dalies P3P fondai 2023 m. II ketv. augo 4,58 proc., mišraus investavimo P3P fondai – 2,67 proc., mažesnės rizikos P3P fondai – 1 proc. Bendrai, skaičiuojama, kad per II ketv. bendras vidurkis sudaro 3,56 proc.

„Luminor“ Investicijų valdymo portfelio valdytojas Justas Daujotas spaudos konferencijoje išskyrė pagrindinius ir daugiausia įtakos pensijų fondų rezultatams turėjusius II ketv. įvykius.

Anot jo, tai buvo dirbtinio intekekto ir IT entuziazmas, lėtėjanti infliacija JAV ir Europoje, išliekanti griežta ECB politika, stiprus paslaugų sektorius ir silpna pramonė, nuvylę Kinijos makroekonominiai duomenys bei Japonijos renesansas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)